• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH: Jedan granični policajac na 15,5 kilometara granice

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

U jednoj smjeni na cjelokupnoj granici BiH, na kopnu i na rijekama na lokalnom nivou u nadzoru granice nalazi se jedan granični policajac na prosječno 15,5 kilometara granice.

 granična policija BiH migranti prelazak granica Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Ovo su podaci iz najnovijeg Prednacrta izvještaja o radu Granične policije BiH za 2020. godinu u kojem još stoji da prosječan broj angažovanih policijskih službenika dnevno u nadzoru državne granice približno iznosi 200, odnosno 100 u toku jedne smjene od 12 sati.

Prema istim ovim podacima evidentiran je prelazak 24.307.668 osoba preko državne granice, od čega na ulazu 12.149.705 i na izlazu 12.157.963 osoba.

„U odnosu na 2019. godinu kada je državnu granicu prešlo oko 53 miliona ljudi, sada je promet smanjen za oko 54 odsto. U ilegalnom prelasku najviše je državljana državljana Pakistana 4.423, Avganistana 3.399, Maroka 802, Bangladeša 714, Iraka 641, Irana 318, Sirije 215, Egipta 192, Eritreje 134, Alžira 117, Albanije 139, Nepal 136,Turske 86 itd“, istaknuto je u Izvještaju.

Kako je navedeno, BiH je i tokom 2020. godine bila izložena povećanom migracionom pritisku, pri čemu je najveći broj ilegalnih prelazaka državne granice na ulazu u BiH zabilježen u zoni nadležnosti JGP Trebinje, Hum, Višegrad, Zvornik i Bijeljina.

„ Kada je u pitanju izlaz iz BiH, ilegalni prelasci državne granice najčešće se bilježe u zoni nadležnosti JGP lzačić i Velika Kladuša. Zbog toga, GP BiH preduzima pojačane aktivnosti nadzora državne granice u cilju sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice, kao i mjere prema stranim državljanima koji prilikom ilegalnog ulaska u BiH iz R.Srbije ili Crne Gore izraze namjeru za podnošenje zahtjeva za azil“, navedeno je u Izvještaju.

Kako su dodali, navedene mjere su obuhvatale vanredno angažovanje ljudstva u organizacionim jedinicama pogođenim migracionim pritiskom, preraspoređivanje ljudstva i tehničkih sredstava u te jedinice iz manje pogođenih organizacionih jedinica, angažovanje policijskih službenika drugih policijskih agencija u BiH kao ispomoć GP BiH.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE