• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas su održani ponovljeni lokalni izbori u Srebrenici i Doboju, nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK) u ovim opštinama poništila izbore, koji su održani 15. novembra 2020. godine.

 Bez iznenađenja na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici: Pobjedu proglasili i Jerinić i Grujičić Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Centralna izborna komisija BiH je 2. februara donijela odluke o održavanju ponovljenih izbora za gradonačelnika Doboja i Skupštinu grada Doboja na 89 biračkih mjesta i načelnika opštine i Skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama).

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, ponovljeni izbori se sprovode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Nakon raspisivanja ponovljenih izbora, Komisija je usvojila i niz akata koji tretiraju ponavljanje izbora u Doboju i Srebrenici, između ostalih, Instrukcija o postupku sprovođenja ponovljenih izbora za gradonačelnika Doboja i Skupštinu grada Doboja i načelnika opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica, Uputstvo o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje ponovnih izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Doboj i Srebrenica i Instrukcija o primjeni člana Izbornog zakona BiH kojom se uređuje postupak koordinisanja i nadgledanja ponovljenih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici će u ime CIK-a nadgledati 130 supervizora koji su obučeni i sertifikovani u skladu sa usvojenim Programom i metodologijom obuke supervizora za nadgledanje ponovljenih izbora.

Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Doboja nalaze se tri kandidata u ime tri ovjerene političke stranke, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu grada Doboja nalaze kandidati u ime 85 ovjerenih političkih subjekata (34 nezavisna kandidata, četiri koalicije i 47 političkih stranaka).

Na glasačkom listiću za izbor načelnika opštine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka), dok se na glasačkom listiću za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata (jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke).

Na 89 redovnih biračkih mjesta na ponovljenim izborima u Doboju imenovano je 427 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika.

Na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imenovano je 108 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika, te jedan poseban kovid mobilni tim sa tri člana.

Imenovani su i članovi biračkih odbora na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Gradačcu i Živinicama.

Pravo glasa na ponovljenim izborima na 89 biračkih mjesta u Doboju ima 50.615 birača.

Pravo glasa na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imaju 10.002 birača, te 437 birača na dva biračka mjesta u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Za posmatranje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici Centralna izborna komisija BiH je 18. februara akreditovala 118 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditovanje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i opštinske/gradske izborne komisije nadležna opštinska/gradska izborna komisija.

Iz Komisije napominju da i svi posmatrači akreditovani za posmatranje poništenih izbora održanih 15. novembra 2020. godine imaju pravo posmatrati i ponovljene izbore.

Možda će vas zanimati

0:14

Pogledajte preliminarne rezultate CIK-a za Doboj i Srebrenicu:  

Izvor: CIK BiH

Izvor: CIK BiH

0:11

Duraković: Glasalo samo 166 Bošnjaka

Izvor: FENA

Od 3.000 Bošnjaka na biračkom spisku glasalo njih 166, što nije dovoljno niti za jedan poslanički mandat, ocijenio je na svom Facebook profilu predstavnik inicijative Moja adresa Srebrenica Ćamil Duraković.

"Skepticima koji su sumnjali i pokušali obezvrijediti naše jedinstvo i čvrstu odluku da bojkotujemo današnje neregularne izbore, želim saopštiti da je, po našim informacijama, u Srebrenici od 3.000 Bošnjaka na biračkom spisku glasalo njih 166. Ne ulazeći u to kako i za koga je danas glasalo 166 Bošnjaka, to nije dovoljno niti za jedan odbornički mandat", poručio je.

"Ako izuzmemo ucjene, prijetnje, plaćanja socijalno-ugroženim, s ponosom mogu reći sačuvali smo naše dostojanstvo. Mi nismo nikome prijetili, plaćali niti ucjenjivali. Ponosan sam što je moj narod danas izabrao dostojanstvo umjesto straha, interesa i nepravde", kaže Duraković.

Navodi da ova borba nije laka, ali je sigurno nastavljaju.

"Čekamo odluku Ustavnog suda BiH nakon koje ćemo znati šta i kako dalje. Hvala vam i ponosan sam...", poručio je Duraković.

22:50
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Nosilac liste SNSD-a za Skupštinu grada Doboja Sanja Vulić izjavila je da niko ne može toliko puta poništiti izbore, koliko SNSD može da pobijedi.

Vulićeva je istakla da je SNSD velika snaga i velika ljubav, te da mogu dovesti milijardu posmatrača, ali da SNSD-u ne mogu ništa. Opširnije na OVOM LINKU.

22:16

Grujičić se zahvalio biračima: Cilj je da zaposlimo sve koji žive u Srebrenici

Izvor: Miro Pejić/Srna

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujičić zahvalio je građanima na dostojanstvenom i mirno provedenom izbornom procesu i najavio da mu je cilj da u predstojećem periodu budu realizovani planirani projekti koji će omogućiti zapošljavanje svih nezaposlenih u ovoj lokalnoj zajednici.

Grujičić je izjavio Srni da je već počela realizacija više kapitalnih projekata na području ove opštine, kao i pripreme za otvaranje novih proizvodnih pogona što će omogućiti otvranje većeg broja novih radnih mjesta.

On nije precizirao kolika su sredstva planirana za realizaciju tih projekata, ali je najavio otvaranje rudnika kamena dacita i još nekih proizvodnih pogona, asfaltiranje lokalnih puteva, izgradnju dvorane...

Grujičić je naglasio da, prema podacima sa terena, očekuje ubjedljiviju pobjedu nego u novembru kada je dobio 1.200 glasova više od bošnjačkog kandidata Alije Tabakovića.

"Očekujem da će ta pobjeda biti ubjedljivija za barem 100 glasova i da se više neće postavljati pitanje regularnosti, jer su supervizori Centralne izborne komisije /CIK/ BiH nadgledali izbore i u toku dana nije bilo prijava o nekim neregularnostima", rekao je Grujičić.

On je dodao da će sačekati da se vide dalje reakcije, ali druge varijante nema i moraće se prihvatiti rezultati današnjih izbora jer drugog izbora nema.

Grujičić očekuje da će Bošnjaci imati oko šest odbornika i oni daju legitimitet formiranju i radu Skupštine opštine u čijem će radu nesmetano učestvovati.

Prema njegovim riječima, danas je glasalo oko 200 Bošnjaka, a glasalo bi ih znatno više da nije bilo bojazni od osude, prijetnji i neke vrste revanšizma od sunarodnika.

22:13

Radović: Sve ukazuje na pobjedu Jerinića

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke Milan Radović izjavio je da trend izbornih podataka ukazuje na izbornu pobjedu kandidata SNSD-a Borisa Jerinića za gradonačelnika Doboja.

Radović je na konferenciji za novinare rekao da su se građani Doboja izjasnili u demokratskom duhu.

On je naveo da je njihov kandidat za gradonačelnika Cvijan Filipović ostvario dobar rezultat s obzirom da je izborni proces bio kratak i dodao da su u Doboju, kako kaže, utkani temelji za novi SDS.

Prema njegovim riječima, ova stranka još nije dobila podatke za mandate u Skupštini grada.

22:06

SNSD pobjedu u Doboju proslavio vatrometom

21:26

SDS priznao poraz u Doboju: Dobili smo 12 odsto više glasova nego prošli put

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Šef izbornog štaba SDS u Doboju i povjerenik odbora ove partije u Banjaluci, Milan Radović čestitao je Borisu Jeriniću na pobjedi.

"Povećali smo broj glasova našeg kandidata za 12 odsto u odnosu na izbore u novembru," rekao je Radović. 

Do sad je prebrojano 42,45 odsto glasova za gradonačelnike. Jerinić je za sada osvojio 8.624 glasa, Cvijan Filipović, kandidat SDS, PDP i DNS 2.224 glasa, a kandidat SP-a Srđan Todorović 1.984. glasa.

21:15

Dodik: Izborna pobjeda SNSD-a

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik proglasio je večeras u Doboju izbornu pobjedu kandidata ove stranke za gradonačelnika Borisa Jerinića i liste u Skupštini grada.

Dodik je rekao da je politička pobjeda fer, posljedica je realizovanih projekata, novih radnih mjesta i aktuelnih projekata.

On je zahvalio građanima što Doboj nije postao grad-slučaj, čime su se odagnale sve spekulacije.

"SNSD će vratiti građanima datu podršku", poručio je Dodik.

21:13

Mladen Grujičić proglasio pobjedu u Srebrenici

Izvor: Srna

Pobjedu na ponovljenim izborima u Srebrenici proglasio je večeras zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika opštine Mladen Grujičić.

On je poručio da je Srebrenica dobila starog novog načelnika i da je najbitnije da su izbori protekli bez problema i incidenata.

Grujičić je za ATV rekao da je dobro to što su se srpske stranke organizovale i odgovorile na sve podvale, te izrazio uvjerenje da će rezultat biti bolji nego 15. novembra 2020. godine.

On je dodao da takav rezultat govori o tome da ljudi u Srebrenici žele bolji život, ekonomski razvoj, suživot i da se nastave mnogi započeti projekti.

Grujičić je napomenuo da u Srebrenici živi ponosan narod koji zna šta hoće, te ocijenio da bi i veći broj Bošnjaka izašao danas i dao mu podršku da nije uslovljavanja i prijetnji.

"Ovdje je pobijedila volja naroda, ovdje je jasna situacija, jer mi idemo naprijed i to se stanovnicima Srebrenice sviđa", istakao je Grujičić i dodao da je dobio čestitke od Bošnjaka koji su čestitali i prvi put i koji su iskreni prijatelji.

U Srebrenici su danas održani ponovljeni izbori mjesta za načelnika i Skupštinu opštine. Glasanje je organizovano na 28 biračkih mjesta od kojih 26 redovnih i dva za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Centralna izborna komisija poništila je ranije rezultate novembarskih izbora na 26 od 29 biračkih mjesta u Srebrenici, te na biralištima za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Živinicama i Gradačcu u FBiH.

20:53
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Obren Petrović, predsjednik GO SNSD u Doboju proglasio je pobjedu njihovog kandidata Borisa Jerinića u Doboju. 

"Osvojio je oko 70 odsto do sada prebrojanih glasova", kazao je Petrović.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Jerinić se zahvalio građanima Doboja i poručio opoziciji:

"Desant na Doboj je propao!"

On je pozvao predstavnike opozicionih stranaka koji su došli u Doboj da "sa njima proslave pobjedu".

"Imaćemo široku skupštinsku većinu koja če garantovati razvoj Doboja", istakao je. 

20:13
Izvor: mondo.ba

Prvi nepotvrđeni rezultati iz štabova stranaka u Doboju govore da je najviše glasova na ponovljenim izborima za gradonačelnika dobio Boris Jerinić, kandidat SNSD. Sudeći po atmosferi u štabu SNSD-a, spremni su za slavlje. Više na OVOM LINKU.

20:06
Izvor: FENA

Proces glasanja na svim biračkim mjestima na području opštine Srebrenica protekao je mirno i bez incidenata.

Od 07.00 sati pa do zatvaranja biračkih mjesta u 19.00 sati nije dolazilo do obustave biračkog procesa niti su evidentirane prijave narušavanja javnog reda i mira na biračkim mjestima.

Policijski službenici Policijske uprave Zvornik preduzeli su sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi obezbjeđenje biračkog procesa proteklo u najboljem redu - saopćeno je iz te uprave.

20:01

Jerinić očekuje pobjedu u Doboju

Izvor: mondo.ba

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Doboja Boris Jerinić istakao je večeras da je još rano da se proglasi pobjeda na ponovljenim izborima, ali da je ona izvjesna i sigurna.

On je za ATV istakao da rezultati sa manjih biračkih mjesta pokazuju da ubjedljivo vodi i da je pobjeda, kako njega kao kandidata za gradonačelnika tako i odborničke liste SNSD-a sigurna.

Jerinić je zahvalio svim glasačima koji su danas izašli na birališta i glasali.

On je istakao da je biračkom mjestu Skipovac osvojio 49 glasova, SDS-ov kandidat Cvijan Filipović tri glasa, jedan listić je proglašen nevažećim, a SP-ov kandidat Srđan Todorović nije dobio povjerenje nijednog glasača.

Glasačko mjesto Šešlije prikazalo je slične rezultate, pa je Jerinić osvojio 57 glasova, Filipović pet, dok su za Todorovića glasala četiri glasača.

"Ovo je pokazatelj kako će opozicija proći na izborima 2022. godine", rekao je Jerinić.

On je istakao da je Doboj slobodarski, multietnički grad i grad domaćin, te dodao da su u ovom gradu danas imali "desant opozicije", koji nije uspio.

"Pozivam opoziciju, koja je bila u gradu da pravi probleme, da ostanu u Doboju da zajedno proglasimo pobjedu", rekao je Jerinić.

20:00

U Srebrenici glasalo 42.86 odsto birača

Svih 26 biračkih mjesta u srebreničkoj opštini na vrijeme je zatvoreno, a na današnje ponovljene izbore, prema preliminarnim podacima, izašlo je ukupno 4.287 birača ili 42,86 odsto od ukupno 10.002 glasača na redovnom biračkom spisku, saopštila je član Opštinske izborne komisije Svjetlana Marković.

Ona je istakla da su izbori protekli bez teškoća i da OIK-u nije prijavljena nijedna nepravilnost u toku izbornog dana.

Markovićeva je rekla da na biračkom mjestu u Luci nije glasao nijedan građanin, dok je na Osmačama svoje biračko pravo ostvario samo jedan glasač.

Riječ je o biračkim mjestima u selima naseljenim isključivo bošnjačkim stanovništvom.

Uprkos pozivu da bojkotuju današnje izbore, koje je uputila bošnjačka Inicijativa "Moja adresa Srebrenica", znatan broj Bošnjaka izašao je na izbore na ostalim biračkim mjestima, pokazujući time da se ne slažu sa politikom te grupacije.

U OIK-u očekuju da će oko 22.00 časa imati preliminarne rezultate izbora.

19:00

Zatvorena su biračka mjesta, počinje brojanje glasova na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici.

18:21
Ilustracija
Izvor: FENA

Posmatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' su izvijestili Pozivni centar Koalicije "Pod lupom" o procesu glasanja u Doboju i Srebrenici do 14.00 sati.

Svi posmatrači su izvijestili da neometano prate proces glasanja. Do sada su zabilježene primjedbe ili prigovori na dvanaest biračkih mjesta u Doboju i jednom biračkom mjestu u Srebrenici, saopšteno je iz Koalicije "Pod lupom".

Otvoreno nagovaranje da se glasa za određenog političkog subjekta ili zastrašivanje i vršenje pritisaka na glasače je zabilježeno na tri biračka mjesta u Doboju (038B027, 038B029 i 038B035A) i jednom biračkom mjestu u Srebrenici (105B015).

Glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata je zabilježeno na pet biračkih mjesta, od kojih su tri u Doboju, a dva u Srebrenici.

Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na više od 39 posto biračkih mjesta (do 10 takvih slučajeva).

Posmatrači „Koalicije "Pod lupom" su zabilježili porodično glasanje na više od polovine biračkih mjesta (do 10 slučajeva te vrste nepravilnosti), a na tri biračka mjesta čak više od 10 slučajeva porodičnog glasanja. Na 20 biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 18 u Doboju.

Duže zadržavanje neovlaštenih osoba i sumnje na "bugarski voz" (pojedini birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne) nisu zabilježeni ni na jednom biračkom mjestu.

Na dva biračka mjesta u Doboju, tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja Covid-19.

Koaliciji "Pod lupom" do sada je prijavljeno sedam situacija koje predstavljaju potencijalno ozbiljne nepravilnosti u izbornom procesu. Najveći dio njih se odnosi na stranačke pomagače pri glasanju birača, kojima, onako kako je prpisano Izbornim zakonom BiH, pomoć pri glasanju očigledno nije trebala. To je prijavljeno na sljedećim biračkim mjestima u Doboju: 038B027, 038B029, 038B068 i 038B079. Koalicija je zaprimila i prijavu o navodnoj kupovini glasova u blizini biračkog mjesta 038B029, kao i druge nepravilnosti u blizini ovog biračkog mjesta poput nagovaranja birača i dijeljenja letaka sa instrukcijama za koga glasati. O navodima o kupovini glasova obaviještena je nadležna policijska uprava.

Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na besplatan broj 080 05 05 05 ili putem online obrasca koji možete pronaći na  na OVOM LINKU

18:02

"Dosta nam je politike", kažu Dobojlije u našoj anketi

16:52

U Srebrenici do 16 časova glasalo 38.9 odsto birača, u Doboju 46,68 posto

Na današnjim, ponovljenim izborima u opštini Srebrenica do 16.00 časova glasalo 3.897 birača ili 38,96 odsto upisanih na birački spisak, izjavila je predsjednica Opštinske izborne komisije (OIK) Ljiljana Stevanović.

To je za oko 17 odsto manje nego u istom periodu na poništenim izborima održanim 15. novembra prošle godine.

Ona je rekla da izborni proces protiče bez problema i da do sada nije upućena nijedna primjedba na tok glasanja iako su supervizori Centralne izborne komisije i stranački posmatrači na svih 26 biračkih mjesta.

Uprkos pozivu na bojkot izbora, koji je uputila bošnjačka Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" značajan broj Bošnjaka je danas izašao na glasanje.

Desetine Bošnjaka glasale su na nekim biralištima, gdje su na biračkim spiskovima samo birači te nacionalnosti jer je takva struktura stanovništva, kao što je biračko mjesto u Sućesci i još neka.

Ne želeći da im se objavljuju imena u medijima neki Bošnjaci kažu da nisu izašli na izbore da ne bi bili osuđivani od sunarodnika i doživljavali uvrede i ucjene iako bojkot smatraju besmislenim.

Izbori se ponavljaju i na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu, i to u Živinicama, gdje je prijavljeno 330, te u Gradačcu 105 birača.

Prema nezvaničnim podacima, na tim mjestima birači se pridržavaju poziva Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" i ne izlaze na birališta.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika opštine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta iako su dva kandidata ranije odustala, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata.

Biračka mjesta u Srebrenici biće otvorena 19.00 časova do kada traje i predizborna tišina.

16:48

Izborni štab SDS Doboj: Otkriven 'bugarski voz' u organizaciji vozača Obrena Petrovića

"Posmatrači SDS-a ulovili su 'bugarski voz' u organizaciji SNSD-a na biračkom mjestu Ljeskove vode u Doboju", saopšteno je iz ove stranke.

U saopštenju SDS-a se navodi da je dijeljenje glasačkih listića u blizini biračkog mjesta Ljeskove vode organizovao je Mišo Božičković, vozač Obrena Petrovića a Darko (Predraga) Đekić uhvaćen je kako iznosi glasački listić sa biračkog mjesta.

"Naši posmatrači su prijavili u zapisnik izbornu prevaru i zaustavili bugarski voz. Zbog izborne prevare biće podnesena
krivična prijava protiv organizatora", stoji u saopštenju.

16:26

CIK: Nekompletni rezultati ponovnih izbora u Doboju i Srebrenici u ponoć

Centralna izborna komisija (CIK) BiH prve preliminarne nekompletne rezultate ponovnih izbora u Doboju i Srebrenici objaviće večeras u ponoć na pres konferenciji, a nakon toga i na internet stranici.

Pres-konferencija će biti održana u sjedištu CIKBiH u Sarajevu, saopšteno je iz te komisije.

15:51

PU Zvornik: Glasanje u Srebrenici protiče mirno

Proces glasanja na svim biračkim mjestima na području opštine Srebrenica protiče mirno i za sada nisu evidentirani događaji koji bi ugrozili izborni proces, kao i bezbjednosnu situaciju, saopšteno je iz Policijske uprave Zvornik.

Iz Uprave navode da policijski službenici preduzimaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem obezbjeđenja biračkih mjesta i kako bi izborni proces protekao bez incidenata.

Sve aktivnosti na terenu prati Štab Policijske uprave Zvornik "Izbori 2021".

Na nekim biračkim mjestima, na kojima je veći broj upisanih u birački spisak, formirani su redovi zbog identifikacije birača, ali nema gužvi i poštuju se epidemiološke mjere, odnosno fizička distanca i upotreba zaštitnih maski.

15:10

PU Doboj: Prijavljena dva slučaja, nema elemenata krivičnog djela

Štabu Policijske uprave Doboj "Izbori 2021" upućene su do 14.00 časova dvije prijave, ali je u oba slučaja utvrđeno da nema elemenata prekršaja, niti krivičnog djela.

Policijska stanica Doboj jedan zaprimila je u 8.45 časova od PDP-a da je njihovom posmatraču prijećeno prilikom glasanja na biračkom mjestu u Podnovlju, a izlaskom na teren utvrđeno je da nije došlo do narušavanja javnog reda i mira, saopšteno je iz Policijske uprave.

Policija je utvrdila da posmatraču PDP-a nije data stolica na tom biračkom mestu, nakon čega se on odjavio, a potom zaražio ljekarsku pomoć u dobojskoj bolnici, gdje je upućen na Odjeljenje neuropsihijatrije.

Dobojskoj policiji je u 9.10 časova iz nevladine organizacije Koalicija "Pod lupom" prijavljeno je da se u Ulici kralja Aleksandra u Doboju, u jednom ugostiteljskom objektu koji se nalazi u blizini biračkog mjesta "Čitaonica" vrši kupovina glasova.

Policijski službenici su utvrdili da u navedenom slučaju nema elemenata prekršaja, niti krivičnog djela, navodi se u saopštenju.

Iz policije podsjećaju da zbog održavanja ponovljenih lokalnih izbora danas do 19.00 časova radi lokacija za izdavanje ličnih dokumenata u Policijskoj upravi Doboj.

13:31

Izborni štab SDS Doboj: Policija da obezbijedi biračka mjesta Glogovica i Trbuk

Posmatrači su uočili više nerugularnosti tokom današnjeg glasanja u Doboju, saopšteno je iz Izbornog štaba SDS Doboj.

Na biračkom mjestu 079 Glogovica desio se napad na posmatrača od više osoba koje stoje ispred biračkog mjesta i koje ne dozvoljavaju slobodan ulaz na biračko mjesto glasačima. Policija nije obezbijedila biračko mjesto 079 Glogovica u skladu sa Izbornim zakonom pa pravila igre odlučuju nepoznate osobe. Slična situacija je i na biračkom mjestu 050 Trbuk, gdje takođe policija nije obezbijedila biračko mjesto, navodi se u saopštenju.

Iz SDS-a pozivaju policiju da obezbijedi biračko mjesto 079 Glogovica i biračko mjesto 050 Trbuk.

Iz te stranke apeluju na obavezno prisustvo policije na svim biračkim mjestima, a posebno u toku i nakon zatvaranja biračkih mjesta, što im je i zakonska obaveza.

"Posmatrači su uočili da se najveće neregularnosti dešavaju u ruralnim biračkim mjestima gdje je uočen veliki broj osoba koje vrši asistenciju prilikom glasanja osobama kojima očito nije potrebna pomoć prilikom glasanja", navode iz Izbornog štaba SDS Doboj.

13:02

SNSD odbacio optužbe PDP-a o navodnim nezakonitostima

Savez nezavisnih socijaldemokarata pozvao je sve političke partije da daju svoj doprinos da današnji ponovljeni izbori u Doboju prođu mirno i u skladu sa Izbornim zakonom, rekao je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On je odbacio optužbe PDP-a o navodnim nezakonitostima tokom izbornog procesa u Doboju i apelovao na sve političke aktere da bar danas budu dostojanstveni i iskažu poštovanje prema Republici Srpskoj, gradu Doboju i Dobojlijama i puste ih da slobodno glasaju.

"Birači moraju slobodno da iskažu svoju volju, da glasaju onako kako žele i kako oni smatraju da treba. Nijednoj političkoj opciji glasove ne mogu donijeti ni posmatrači ni supervizori, već isključivo stanovnici Doboja", poručio je Kovačević.

12:19

U Srebrenici do 11.00 časova glasalo 16,8 odsto birača

Na današnjim, ponovljenim izborima u Srebrenici do 11.00 časova glasao je 1.681 birač ili 16,8 odsto od ukupno 10.002 upisanih u birački spisak, saopštila je Srni član Opštinske izborne komisije Nada Zorić.

Izvor: Srna/Miro Pejić

Ona je rekla da izborni proces protiče bez problema i da do sada nije bilo nikakvih primjedbi na tok glasanja, te napomenula da su supervizori Centralne izborne komisije (CIK) BiH i stranački posmatrači na svih 26 biračkih mjesta.

Izbori se ponavljaju i na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu o to u Živinicama, gdje je prijavljeno 330, a u Gradačcu 105 birača.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika opštine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta /dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka/, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata.

Biračka mjesta u Srebrenici biće otvorena do 19.00 časova, do kada traje i predizborna tišina.

Sljedeći pregled izlaznosti na izbore je u 16.00 časova.

CIK BiH poništio je rezultate novembarskih izbora na 26 od 29 biračkih mjesta u Srebrenici, te na biralištima za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Živinicama i Gradačcu u FBiH.

12:16

U Doboju do 11 časova glasalo 20 odsto birača

Na lokalnim izborima u Doboju do 11.00 časova glasalo je 10.113 birača ili 20 odsto upisanih u birački spisak, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji /GIK/.

Predsjednik GIK-a Nenad Paleksić rekao je novinarima da je izlaznost za sedam odsto manja u odnosu za navedeni period na izborima održanim 15. novembra.

"Činjenica je da se radi o ponovljenim izborima i izlaznost je dosta dobra", izjavio je Paleksić.

On je naveo da je izlaznost u gradu oko 18 odsto, a u seoskim područjima oko 25 odsto.

Paleksić je rekao da nema izbornih neregularnosti, izuzev da pojedini politički subjekti "podmeću i plasiraju lažne vijesti Centralnoj izbornoj komisiji BiH i da je dobro što su prisutni supervizori koji to provjeravaju kako bi došli do pravih podataka".

Za ponovljene lokalne izbore u Doboju registrovano je 85 političkih subjekata, a pravo da glasa na 89 biračkih mjesta ima 50.615 birača, izuzev onih koji su na izborima u novembru glasali putem mobilnog tima.

Građani će gradonačelnika birati između kandidata SDS-a Cvijana Filipovića, SNSD-a Borisa Jerinića i SP-a Srđana Todorovića.

Na izborima učestvuje 85 političkih subjekata.

12:07

PDP: Posmatrači u Doboju uočili i prijavili niz nepravilnosti

Partija demokratskog progresa (PDP) je saopštila da su posmatrači u Doboju na više biračkih mjesta uočili i prijavili niz nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona.

"Na više biračkih mjesta primjećeno je da jedna osoba više puta uvodi različite ljude i glasa za njih, na šta se ima pravo samo jednom, ako osoba za koju se glasa iz objektivnih razloga nije u stanju to samostalno da učini. Takva situacija se desila na i biračkom mjestu Pridjel Donji, a kada je posmatrač ukazao na nepravilnost, supervizor CIK-a je rekao da je to dozvoljeno, nakon čega je posmatrač izbačen sa biračkog mjesta", rekla je portparol PDP-a Anja Petrović.

Ona navodi da je i na drugim mjestima konstatovan nepravilan rad supervizora CIK-a BiH.

"Na biračko mjestu Gimnazija 1B glasač je ušao sa kapom i maskom, te odbio da pokaže ličnu kartu. Na sugestiju našeg posmatrača da to učini, zaprijećeno mu je fizičkom silom, na šta se supervizor CIK-a oglušio. Pozivamo Centralnu izbornu komisiju BiH da reaguje, upozori supervizore i upozna ih sa odredbama Izbornog zakona, kako bi izborni proces bio sproveden zakonito".

Dodala je ovo nisu jedine uočene nepravilnosti:

"Na jednom glasačkom mjestu dopušteno da da glasa osoba koje uopšte nema na biračkom spisku, dok na drugom posmatrač SNSD-a slika i snima čitav izborni proces, na šta se ne reaguje", kaže Petrović.

11:42

Doboj: Prijavljeno par nepravilnosti, jedna "kupovina glasova"

Izvor: Vadran Ševčuk/MONDO

"Na dva biračka mjesta u Doboju zabilježena je organizovana pomoć biračima da glasaju (licima koja ta pomoć nije neophodna).Na jednom mjestu prijavljena je navodna kupovina glasova, o čemu su obaviješteni policija i CIK," rečeno je na pres konferenciji.

Posmatrači su do sada zabilježili da na četiri biračka mjesta u Srebrenici i jednom biračkom mjestu u Doboju, svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 6:00 casova.

Takođe, na svakom petom biračkom mjestu nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora.

Ovaj put je posmatračima koalicije "Pod lupom" dozvoljeno da prisustvuju izbornom procesu, za razliku od izbora u novembru 2020. godine.

"U Doboju je atmosfera normalna i nije vanredna situacija kako smo to nažalost ponekad navikli," kažu u Koaliciji "Pod lupom."

Osim njih izbore u Doboju i Srebrenici prati i 130 supervizora Centralne izborne komisije BiH.

I iz Centralne izborne komisije BiH je ranije rečeno da su bez većih kašnjenja otvorena sva biračka mjesta u Doboju i Srebrenicu te da je izborni proces regularno počeo.

10:43

Sunčani Doboj "pod opsadom": Nedjelja je dan za ponovljene izbore (FOTO)

Centralna izborna komisija odlučila je da će se izbori ponoviti na 89 birački mjesta, koja su jutros mahom, otvorena na vrijeme.

U Doboju je prelijep februarski dan, na ulicama nema gužve, a primijetan je nešto veći broj policajaca, dok pojedinci - zavisi koga pitate - tvrde da su kafići i hoteli "pod opsadom" aktivista iz suprotnog političkog tabora, koju su došli iz drugih opština.

Prema zvaničnim podacima izborni proces protiče mirno uz "off the record" informacije o sitnom agitovanju i obezbjeđivanju sigurnih glasova.

Ono što je sigurno, Doboj je pod opsadom novinara iz svih domaćih redakcija, koji snimaju izjave koje će biti emitovane večeras i pokušavaju nagovoriti Dobojlije da kažu da li im je dosadila politika.

Nedjelja je nekad bila "dan za nogomet", a u stvarnosti na koju smo odavno navikli to je dan za (ponovljene) izbore.

9:56

Glasanje u Srebrenici se odvija mirno

Sva biračka mjesta na području opštine Srebrenica su otvorena na vrijeme i proces glasanja na ponovljenim lokalnim izborima se odvija mirno, saopšteno je danas iz Policijske uprave Zvornik.

Policija obezbjeđuje sva birališta i nije bilo potrebe za intervencijama.

Štab Policijske uprave Zvornik "Izbori 2021" zadužen je za planske aktivnosti u predizbornom, izbornom i postizbornom periodu, a sve s ciljem bezbjednog i nesmetanog odvijanja izbornog procesa.

8:49

CIK: Neznatna kašnjenja u otvaranju nekoliko birališta

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je da je jutros na vrijeme otvorena većina biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici, te da je samo na nekoliko bilo neznatnog kašnjenja, iz tehničkih razloga.

"Ponovljeni izbori se sprovode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima", navedeno je u saopštenju.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici u ime CIK-a nadgleda 130 supervizora koji su prošli obuku i koji su sertifikovani.

Iz CIK-a podsjećaju izbornu administraciju u Doboju i Srebrenici da je izbornim zakonom, između ostalog, propisano da predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti, pod uslovom da se akredituju u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

"Član 17.2 Izbornog zakona BiH propisuje da posmatrači, u toku posmatranja izbornog procesa, neće ometati izborne aktivnosti i poštovaće tajnost glasanja. Suprotno postupanje izbornih komisija i biračkih odbora je kršenje Izbornog zakona BiH", naglašeno je u saopštenju.

Danas se održavaju ponovljeni izbori za gradonačelnika Doboja i dobojsku Skupštinu grada na 89 biračkih mjesta i načelnika Srebrenice i Skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta /26 redovnih biračkih mjesta i dva za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama/.

Izborna tišina traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19.00 časova večeras.

8:27

Glasanje u Doboju mirno, bez incidenata

Proces glasanja na današnji ponovljenim lokalinm izborima u Doboju odvija se mirno, bez incidenata, saopšteno je iz Policijske uprave u ovom gradu.

Sva biračka mjesta u Doboju su otvorena.

Štab Policijske uprave Doboj "Izbori 2021" zadužen je za planske aktivnosti u predizbornom, izbornom i postizbornim periodu, s ciljem bezbjednog i nesmetanog odvijanja izbornog procesa, navedeno je u saopštenju.

8:14

Srebrenica: Sva birališta otvorena na vrijeme

Svih 26 biračkih mjesta na kojima se danas ponavljaju izbori u opštini Srebrenica otvoreno je na vrijeme, u 7.00 časova, i izborni proces odvija se bez problema, izjavila je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) LJiljana Stevanović.

Stevanovićeva je istakla da su svi članovi biračkih odbora stigli na vrijeme na birališta, a izbore prati veliki broj posmatrača.

Na biračkom spisku za izbore u Srebrenici su 10.002 birača, među kojima je 391 koji živi u drugim sredinama, ali su se prijavili da glasaju.

Izbori se ponavljaju i na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu, i to u Živinicama, gdje je prijavljeno je 330, a u Gradačcu 105 birača.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika opštine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta /dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka/, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata /jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke/.

Biračka mjesta u Srebrenici biće otvorena do 19.00 časova, do kada traje i predizborna tišina.

Na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imenovano je 108 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika, te jedan poseban kovid mobilni tim sa tri člana.

Imenovani su i članovi biračkih odbora na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Gradačcu i Živinicama.

8:13

U Doboju otvorena sva birališta

U Doboju su jutros otvorena sva biračka mjesta za glasanje na ponovljenim lokalnim izborima na kojima građani biraju između 85 političkih subjekata, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).

Predsjednik GIK-a Nenad Paleksić rekao je Srni da su biračka mjesta otvorena u 7.00 časova, ali da je na dva bilo do 15 minuta kašnjenja.

On je rekao da nije bilo incidenata prilikom otvaranja biračkih mjesta.

Prema podacima Gradske izborne komisije Doboj, za ponovljene lokalne izbore registrovano je 85 političkih subjekata, a pravo da glasa na 89 biračkih mjesta ima 50.615 birača, osim onih koji su na izborima u novembru glasali putem mobilnog tima.

Građani će na ponovljenim izborima za gradonačelnika birati između kandidata SDS-a Cvijana Filipovića, SNSD-a Borisa Jerinića i SP-a Srđana Todorovića.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Hahaha, 50000, eventualnih, glasova do ponoći. Izbrojali bi Kineze do početka sljedećeg milenijuma.

Najnovije