• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobojska matematika: U SDS-u smatraju da su spriječili krađu više hiljada glasova

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dok se prebrojavaju glasovi sa biračkih mjesta nakon današnjih ponovljenih lokalnih izbora u Doboju, u Srpskoj demokratskoj stranci su ukazali na "nerealnu" razliku u glasovima za kandidate SNSD.

 Dobojska matematika: U SDS-u smatraju da su spriječili krađu više hiljada glasova Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Na pres konferenciji SDS na kojoj su iz ove stranke uputili čestitke Borisu Jeriniću i izrazili zadovoljstvo poboljšanjem svog izbornog rezultata zanimljivo izlaganje imao je Darko Babalj, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji smatra da je SDS uspjela da spriječi krađu glasova u Doboju.

"Boris Jerinić je na prošlim izborima, koji su poništeni, imao 34.800 glasova. Po trendu kakav je sad (brojanje je u toku) što je rekao SNSD, a evo i SDS, on će imati oko 22 do 23 hiljade glasova. Ovdje je ključno pitanje: gdje je čovjeku nestalo 13.000 glasača? Nije to 300, ni 1.000 već 13.000", pitao se Babalj i ponudio odgovor:

"Nije ih prije ni bilo! Oni su pokradeni. SDS je pokazala da organizacijom može spriječiti krađu. Da li je gospodin Jerinić danas pobijedio? Jeste i čestitamo mu na tome, ali ono što je uradio prije tri mjeseca, to je katastrofa za Doboj i Republiku Srpsku i BiH", kategoričan je Babalj.

Možda će vas zanimati

On kaže da je SNSD na izborima u novembru ''pogriješio jer je previše ukrao''.

"Baš ćemo da vidimo koliko će gospođica Sanja Vulić, koja je prošli put imala više od 20.000 ličnih glasova, imati danas.A imaće negdje oko sedam, osam hiljada. Gdje je Sanji Vulić nestalo toliko glasova?" upitao je Babalj.

Sličnu temu pokrenuo je i predsjednik DNS, Nenad Nešić, na pres konferenciji u izbornom štabu ove stranke.

Novinar Marko Šikuljak koji je pratio izbore u Doboju, takođe smatra da je to što se desilo na novembarskim izborima u Doboju, u najmanju ruku kontroverzno.

"Na poništenim izborima Doboj je bio 'slučaj' na regionalnom nivou tokom prošle izborne godine jer skoro svuda je bila manja izlaznost, a oni su imali rast u odnosu na 2016. od 11 odsto i to u godini korone, kada to svakako nije očekivano", navodi Šikuljak.

Izlaznost u novembru na lokalnim izborima u Doboji bila je 73 odsto.

Zaključuje da je čitava kampanja opozicije za današnje izbore - koja je sada već postala poznata kao ''Desant na Doboj'' - učinila da sadašnja izlaznost i sadašnji rezultat budu realniji jer je očito da je u novembru došlo do ''sistemske greške.''

Odziv birača na ponovljenim izborima u Doboju je 55,43 odsto, saopšteno je iz Centralne izborne komisije.

SNSD je večeras proglasio pobjedu Borisa Jerinića, na osnovu prebrojanih nešto više od 40 odsto glasova.

CIK BiH će prve preliminarne nekompletne rezultate sa redovnih biračkih mjesta sa ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici saopštiti na konferenciji za novinare u ponoć.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravo reci

Neka neko objasni matematicaru Babalju koliko je glasaca manje izaslo na ovim izborima nego u novembru, zatim koliko su oni sklonili i na razne druge nacine ucinili ne vazecim, i doci ce do trazene cifre

MONDO REPORTAŽE