• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srbija je pomagala od početka pandemije, hvala i na vakcinama

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za inicijativu da pomogne BiH sa isporukama vakcina protiv virusa korona, čime će Federacija BiH (FBiH) dobiti 10.000 doza vakcina.

 Dodik: Srbija je pomagala od početka pandemije, hvala i na vakcinama Izvor: FENA

Dodik je podsjetio da je Republika Srpska iskoristila mehanizam putem kojeg su se zdravstveni radnici mogli vakcinisati u Srbiji.

"Na ovaj način FBiH dobija 10.000 doza za vakcinisanje 5.000 zdravstvenih radnika ili po programu kako to odluče vlasti FBiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa Vučićem.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva zahvalio je Srbiji što je na početku pandemije stavila na raspolaganje i otvorila mogućnost za nabavku repromaterijala za industriju koja je trebalo da snabdijeva stanovništvo BiH robom široke potrošnje.

"Odnosi između Srbije i BiH su dobri, ali ima dosta otvorenih pitanja koja treba rješavati i o njima smo sada razgovarali. Jedna od najboljih inicijativa koju smo mogli da čujemo u posljednje vrijeme od predsjednika Vučića je da se za dva-tri mjeseca organizuje veliki forum između BiH i Srbije u Beogradu. Mi smo to prihvatili i formalizovaćemo tu inicijativu kroz odluku Predsjedništva BiH", istakao je Dodik.

Dodik smatra da se na taj način treba doći do rješenja koja će poboljšati saradnju između BiH i Srbije, između entiteta u BiH, kantona i svih koji imaju interesa da se nađu na bilo koji način na tržištu Srbije ili da koriste te benefite.

"Robna razmjena može da bude mnogo veća između BiH i Srbije i mislim da će ovakav forum doprinijeti tome. Velika je stvar što danas imamo priliku da ovdje vidimo dolazak vakcina. Srbija je to mogla da upotrijebi za svoje građane, ali upravo odnos koji se vidi od Srbije i prema Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, evo i BiH u cjelini na najbolji mogući način govori o politikama koje se vode u Srbiji", istakao je Dodik, koji je još jednom zahvalio Vučiću.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je jutros avionom na Međunarodni aerodrom u Sarajevo gdje je dopremljeno 10.000 doza vakcina "Astra Zeneka", koje je Srbija donirala za imunizaciju građana FBiH.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE