• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Članovi Predsjedništva nakon razgovora sa SZO: Što hitnije potpisati Sporazum o odšteti

Autor Dragana Božić

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su danas sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosom Adanomom Gebrejesusom oko nabavke vakcina preko sistema Kovaks.

 Članovi Predsjedništva nakon razgovora sa SZO: Što hitnije potpisati Sporazum o odšteti Izvor: Mondo/Predsjedništvo BiH

Članovi Predsjedništva BiH su u razgovoru sa Gebrejesusom istakli da je BiH prošle godine ispunila sve finansijske i druge utvrđene obaveze i da isto očekuje od programa "Kovaks" i proizvođača vakcina koji djeluju u okviru ovog programa.

Sagovornici su zaključili da što hitnije treba potpisati Propratno pismo i Sporazum o odšteti i odgovornosti između BiH i proizvođača, kao naknadno dodate obaveze, te je razgovarano o spremnosti proizvođača da dostavi svu količinu vakcina u jasno preciziranim rokovima.

Iz Predsjedništva BiH su naveli da je razgovor srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika DŽaferovića sa generalnim direktorom SZO bio o poteškoćama i kašnjenju u isporuci vakcina za BiH posredstvom mehanizma UN "Kovaks".

Konstatovano je da BiH ispunjava sve tehničke uslove da odmah izvrši prihvat, skladištenje i distribuiranje količine od milion vakcina svih proizvođača koji djeluju u okviru programa "Kovaks".

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Tedrosu za njegovu podršku BiH u dobijanju vakcina, te zatražili da SZO i "Kovaks" program budu uključeni u ovaj proces sve do konačne isporuke vakcina. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE