• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nebojša Stefanović posjetio "Kosmos" i "Orao", usput svratio i u Muzej Republike Srpske (FOTO)

Autor Dušan Volaš

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović u okviru dvodnevne posjete Republici Srpskoj posjetio je banjalučko preduzeće "Kosmos" i bijeljinski "Orao".

 Nebojša Stefanović posjetio "Kosmos" i "Orao", usput svratio i u Muzej Republike Srpske (FOTO) Izvor: Jovo Mamula/MC Odbrana

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović posjetili su danas u Bijeljini privredno društvo "Orao" gdje su u toku razgovori sa rukovodstvom te kompanije.

Vršilac dužnosti direktora za ekonomska pitanja u ovoj firmi Mladen Lemez rekao je ranije Srni da "Orao" očekuje mnogo od današnje posjete delegacije Ministarstva odbrane Srbije, na čelu sa ministrom Stefanovićem i pomoćnikom za materijalne resurse Nenadom Miloradovićem.

"Za nas, Ministarstvo odbrane Srbije je strateški važno i donosi oko 50 odsto prihoda našem društvu", rekao je Elez.

Stefanović je juče izjavio u Banjaluci da Srbija ima interes da nastavi da snažno investira u Republiku Srpsku.

"Cilj intenzivnija saradnja sa kompanijama sa kojima već poslujemo, s kojima imamo ugovore vrijedne oko 20 miliona evra. Nedavno smo potpisali ugovor sa Remontnim zavodom `Orao` vrijedan 3,7 miliona evra", rekao je Stefanović.

Možda će vas zanimati

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović posjetio je juče i preduzeće za remont radarskih, raketnih i računarskih sistema "Kosmos" u Banjaluci.

Ministar odbrane sastao se ovom prilikom sa rukovodstvom "Kosmosa" i delegacijom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, koje je resorno ministarstvo za ovo banjalučko preduzeće, a tema razgovora bili su aktuelni projekti i dosadašnja saradnja.

Stefanović je ocijenio da je ta saradnja dobra, ali da postoji prostor za njeno dalje unapređenje. Na sastanku su razmatrani mogući budući modaliteti saradnje koji bi, kako je ministar Stefanović ocijenio, bili od značaja za nastavak opremanja Vojske Srbije, a u isto vrijeme i za dalji razvoj ovog preduzeća.

Direktor "Kosmosa" Dušan Vještica, koji je tokom sastanka upoznao ministra Stefanovića sa kapacitetima i proizvodnim mogućnostima ovog preduzeća, podsjetio je da između 40 i 50 odsto prihoda preduzeće ostvaruje upravo kroz saradnju sa Ministarstvom odbrane Srbije.

Izvor: Jovo Mamula/MC Odbrana

Tokom jučerašnje posjete Srpskoj ministar odbrane Srbije i ministar MUP-a RS Dragan Lukač obišli su Centar za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i helikoptersku jedinicu u Zalužanima nedaleko od Banjaluke.

Srpski ministar posjetio je i Muzej Republike Srpske u Banjaluci. Među eksponatima u Muzeju Republike Srpske nalaze se i replike 130 zastava ratnih jedinica Vojske Republike Srpske, koje su donacija Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Muzej Republike Srpske centralna je ustanova zaštite pokretnih kulturnih dobara Republike Srpske. Raspolaže bogatim fondom od ukupno ‪106.364 muzejskih predmeta i bibliotečkim fondom od oko 14.300 knjiga. Muzej Republike Srpske odlikuje i bogata stalna postavka koja obuhvata razdoblje od daleke prošlosti do završetka Drugog svetskog rata.

Jedna od najvažnijih stalnih postavki u muzeju je multimedijalna izložba Jasenovac.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravi Kosmos

A da li je direktor Kosmosa rekao gostima ili vlastima RS da je rastjerao sve stručnjake za radarsku, raketnu i računarsku tehniku, da trenutno ima 0 inženjera i 4-5 tehničara i mehaničara za ovu djelatnost?

MONDO REPORTAŽE