• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nećemo zatvarati privredu i vrtiće

Autor Dušan Volaš

"Ova sedmica će se za školu računati da je proljećni raspust, tako da niko ništa neće gubiti. Realna industrija ostaje da radi", rekao je Dodik.

 Dodik: Nećemo zatvarati privredu i vrtiće Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj potrebno shvatiti ozbiljno i na svim nivoima vlasti pokušati obezbijediti poštivanje svih mjera koje je donio Republički štab za vanredne situacije, jer se samo tako može prekinuti ekspanzija širenja zaraze virusom korona.

"Samo na taj način možemo pokušati prekinuti ekspanziju širenja zaraze koja ugrožava živote, zaštititi zdravlje i spriječiti pritisak na zdravstveni sektor", izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da se medicinski radnici već godinu dana suočavaju sa ovim problemom i da su zamoreni, a da širenje epidemije predstavlja ozbiljan problem.

"Moj apel je da se poštuju mjere i da sa /dosljednijim/ poštivanjem mjera pokušamo da vidimo šta će biti za sedam dana. Ako budemo uspješni u tome, to ćemo vratiti na prethodno stanje, ako ne produžićemo", rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a nakon sastanka sa odbornicima banjalučke skupštinske većine.

On je naveo da je rečeno da se sedam dana uvode mjere zatvaranja, da se vidi da li će se smanjiti broj zaraženih.

"Enorman broj je u Banjaluci. Pratićemo parametre, ukoliko to vratimo na neko prethodno stanje za sedam dana onda ćemo razmisliti da otvorimo određene objekte, da škole vratimo na onlajn ili na neki drugi način. Ako stvari ne budu išle kako očekujemo, onda ćemo biti primorani da to produžavamo", naglasio je Dodik.

On je istakao da neće biti zatvarani privredni objekti, vrtići.

"Ova sedmica će se za školu računati da je proljećni raspust, tako da niko ništa neće gubiti. Realna industrija ostaje da radi", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nesumnjivo je da je ugostiteljstvo doživjelo ozbiljan udar, da se nešto malo konsolidovalo u ovom vremenu, ali da je znatan broj ugostiteljskih objekata kršio pravila, organizovao privatne i zatvorene zabave za šta se smatra da jeste uzrok najvećeg i najčešćeg širenja zaraze.

"Pozivam sve ugostitelje na saradnju, nećemo ih ostaviti same, sagledaćemo sve, sjesti sa njihovim predstavnicima i razgovarati", dodao je Dodik.

On je rekao da je zdravstveni sektor preopterećen i naglasio da je da epidemiološka situacija i ekspanzija širenja zaraze nalažu potrebu preduzimanja mjera, što čini Krizni štab.

"Idite na Paprikovac, pa vidite. Već danas, kako sam obaviješten, na Paprikovcu nema slobodnih mjesta. Ako ne uvedemo ove mjere imaćemo oko 3.500 ljudi koji će tražiti bolničko liječenje. Mi tih mjesta nemamo, nemamo dovoljno medicinskog osoblja osposobljenog. Pokušavamo da budemo racionalni. Nešto moramo uraditi i uradićemo to bez oklijevanja, jer mislimo na opšte zdravlje", istakao je Dodik.

On je rekao da je pitanje nabavke vakcina veoma kompleksno, ali da je najvažnije doći do vakcina i obezbijediti da svaki građanin koji želi primi vakcinu.

Dodik je izrazio očekivanje da budu realizovani raniji ugovori u vezi sa programom nabavke posredstvom kolektivnih nabavki putem EU.

"Mi smo u kontinuiranom procesu razgovora, mislimo da sada već možemo da kažemo više od 250.000 doza smo obezbijedili u neko dogledno vrijeme. Mi smo dobili 40.000 doza `sputnjika ve` od Rusije, ruskog proizvođača, ranije 2.000, sad je BiH dobila od Turske 30.000 kineskih doza, Republici Srpskoj će to biti negdje oko 12.000, `Fajzerova` vakcina bi trebalo da stigne putem `Kovaks` sistema kako je najavljeno", naveo je Dodik.

On je rekao da vlada potpuno razočarenje sistemom kolektivne nabavke, mada postoje uvjeravanja da će sve biti ok biti za mjesec-dva.

"Uplaćeno je, i građani treba da znaju, 400.000 doza, jer su stručnjaci rekli da je to sasvim dovoljno za imunizaciju stanovništva. Ali nismo uspjeli da to dobijemo iz poznatih razloga. I ako se to desi, niko ne može da pokrije ovo vrijeme. Ipak je ovo bio jedan proces na ivici prevare, pokupili su novac, mi smo uplatili 6,5 miliona evra prije nove godine za te vakcine i nismo dobili još nijednu", kaže Dodik.

On je dodao da proizvođači sada, kao što je to bilo ranije sa maskama, pokušavaju da povećaju cijene, jer je enormna potražnja za vakcinama.

"Snalazimo se, pokušavamo da to nabavimo i u Kini, mislim da ćemo biti uspješni u tome", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da se Republika Srpska raduje i zbog činjenice da će Srbija dobiti mogućnost da proizvodi vakcine od dva proizvođača, ruskog i kineskog, što će sigurno pomoći u regionu, a Srpskoj pogotovo.

Srna, Mondo

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE