• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanovićeva u UKC-u Srpske: Podrška zdravstvenom sektoru u borbi protiv virusa korona

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da republičke institucije podržavaju zdravstveni sektor u borbi protiv virusa korona, budući da je teret na zdravstvenim radnicima.

 Željka Cvijanović UKC RS virus korona Izvor: Srna

"Teško je vrijeme i za zdravstveni sektor, ali i ekonomiju. Zadovoljna sam situacijom u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske /UKC/ jer je teret borbe protiv virusa korona na zdravstvenim radnicima", rekla je novinarima Cvijanovićeva nakon sastanka sa rukovodstvom UKC-a koje je predvodio generalni direktor Vlado Đajić.

Ona je istakla da je zdravstveni sektor u stanju da se reorganizuje u skladu sa situacijom.

"Finasiraćemo zdravstveni sektor, jer je to važno za pacijente i zdravstvene radnike. Važno je da, uprkos pandemiji, nisu zaustavljene planirane aktivnosti u zdravstvenom sektoru u Srpskoj i zato ovdje imamo uvažene goste iz Srbije. Važno je da crpimo znanja i isukstvo od vrsnih stručnjaka što je dodatna šansa za Republiku", dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, važno je da su i ljekari iz Srbije ocijenili da je UKC kvaliteno opremljen, što je preduslov za izvođenje najkompleksnijih operacija.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Srpska pokazala sposobnost da može da izgradi ovakav objekat.

"On nije jedini, jer je širom Srpske su izgrađene nove, moderne bolnice, što je bila strategija razvoja. Zahvaljujem svima koji su dali doprinos da naše zdravstvo izgleda bolje, a zadatak će nam biti da veze sa Srbijom budu dodatno ojačane”, rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje kada će se vakcinisati, Cvijanovićeva je rekla da će to biti u narednih nekoliko dana i pozvala stanovnike da prime vakcinu.

"Izabraću vakcinu koju mi preporuče medicinski radnici, a vjerujem da su sve dobre. Počeli smo proces masovne imunizacije čime pokazujemo kapacitet Srpske. Zahvalna sam Vladi koja je radila predano u nabavci vakcina i sada imamo količne koje mogu zadovoljiti potrebe", dodala je Cvijanovićeva.

Đajić je rekao da je trenutno u UKC-u smješteno 600 pacijenata zaraženih virusom korona, da ih 400 koristi kiseoničku podršku, a 70 podršku respiratora.

On je ponovio da UKC ima plan za prijem pacijenata. "Znamo šta radimo i sigruno je da će svi pacijenti biti zbrinuti, a imamo dogovor i sa banjom Slatina. Ubacujemo rezervne krevete, spremili smo dodatne kapacitete za smještaj pacijenata", dodao je Đajić.

Prema njegovim riječima, ljekari iz UKC će u narednom periodu informisati kolege iz domova zdravlja o novim dijagnostičkim i terapijskim smjernicama.

Đajić je napomenuo da su stvoreni uslovi za raspisivanje tendera za Formiranje banke humanog mlijeka, što je dokaz razvoja UKC-a.

Sastanku su prisustvovali direktori domova zdravlja i predstavnici Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Aleksandar Redžek ocijenio je dugogodišnju saradnju ovog instituta i UKC-a kao veoma kvalitetnu, te naveo da je naredni korak u toj saradnji početak realizacije programa kardiohirurgije u UKC.

"To je veliki iskorak za zdravstveni sistem Republike Srpske, jer su do sada pacijenti iz Srpske upućivani na liječenje u druge centre, a uslovi u UKC su izuzetni", naveo je Redžek. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE