• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekinuto suđenje Novaliću: Svjedočila njegova sekretarica

Autor Dragana Božić

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima optuženim u aferi "Respiratori" prekinuto je danas tokom svjedočenja Novalićeve sekretarice Bahre Džake, nakon što se odbrana požalila da im nisu dostavljeni dokazi koje je Tužilaštvo BiH koristilo u tom trenutku.

 Suđenje Fadilu Novaliću Izvor: FENA

Dokaz na koji se odbrana žalila je "Viber" prepiska između Novalića i njegove sekretarice koja je preuzeta sa njenog telefona.

Tužilac Mirza Hukeljić je potvrdio da taj dokaz nije dostavljen odbrani, ali da ga ima pravo koristiti s ciljem podsjećanja svjedoka na događaje.

U "Viber" prepisci je bilo riječi o ponudi "Kanada", a Džaka obavještava Novalića da je ta ponuda proslijeđenja direktoru Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) Sebiji Izetbegović i, kako je navedeno, Fikretu.

Džaka je tokom svjedočenja rekla da ne zna šta je ponuda "Kanada" i da je to papir koji se nalazio na stolu Novalića, a koji on nije mogao da pronađene, pa je od nje tražio.

S obzirom na to da je taj dan slala nezvaničnu poštu za Izetbegovićevu, Džaka kaže da je slučajno i taj papir dostavljen direktoru KCUS-a.

Na početku svjedočenja, Džaka je potvrdila da zvanična prepiska koja stigne na mejl federalnog premijera ide preko nje i da to ona šalje dalje na protokol, ali da nije znala ništa o ponudi "Kanada".

Ona je navela da su na mejl federalnog premijera stigle dvije ponude - jedna od vlasnika firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića, koji je jedan od optuženih u ovom predmetu, a druga se odnosila na nabavku zaštitne opreme, te da joj nije jasno kakva je ponuda pod imenom "Kanada".

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE