• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: U četvrtak stiže još 20.000 vakcina protiv virusa korona

Autor Dragana Božić

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će u četvrtak, 15. aprila, sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, preuzeti 20.000 jedinica vakcina protiv virusa korona za Republiku Srpsku.

 Dodik vakcine stižu 15. aprila Izvor: Srna/Bernard Milošević

"To će omogućiti spoj između onoga što očekujemo iz programa `Sputnjik`, kineskog programa i ovog iskompromitovanog programa `Fajzer“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare i podsjetio je još u prošloj godini kroz "Kovaks program" uplaćeno 400.000 doza "Fajzer" vakcina za 200.000 stanovnika.

On je precizirao da Republika Srpska danas u programu "sputnjik" ima rezervisano 1,1 miliona doza vakcine protiv virusa korone za 550.000 svojih stanovnika.

"To je ukupno 770 hiljada stanovnika od 1,2 miliona koliko ima Republika Srpska", naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da nivo BiH od političkog ambijenta do institucionalnog kapaciteta nije bio od koristi za uspješno rješavanje ovog pitanja.

"To ćemo ostaviti za vremena koja dolaze", rekao je Dodik i pozvao sve da učine napor da bi se stanovništvu omogućile vakcine jer one jedino daju odgovor na pandemiju. 

Dodik je izjavio da jenjava treći talas epidemije, ali da brine situacija u vezi sa smrtnošću ljudi u Republici Srpskoj.

"Treći val epidemije, koji smo gledali posljednjih nekoliko sedmica, jenjava isključivo zato što smo prije dvije sedmice donijeli mjere“, rekao je Dodik.

On je istakao da je, i pored napora koje ulažu ljekari i medicinsko osoblje u Srpskoj, vidljivo da se gube ljudski životi.

"Način da se ovo obimnije reguliše je, naravno, vakcinacija", rekao je Dodik.

Dodik je zadovoljan onim što je do sada učinila Republika Srpska na planu obezbjeđivanja vakcina, prije svega za zdravstvene radnike, zaposlene u ustanovama za stare i stanovnike starije od 65 godina.

On je podsjetio da ove kategorije stanovnika Srpske dobijaju prvu ili drugu dozu vakcine protiv virusa korona, uz konstataciju da to nije onaj obim koji žele vlasti ili građani.

"Ali, svakako je u uslovima u kojima djelujemo i radimo nešto što je maksimalno iskorištena mogućnost da to uradimo", naglasio je Dodik i dodao da se u narednom vremenu očekuje značajniji priliv vakcina, što će omogućiti kontinuiran nastavak imunizacije stanovništva.

On je konstatovao da su pandemija virusa korona i način reagovanja na ovaj problem u fokusu aktivnosti svih nivoa vlasti, prije svega u Republici Srpskoj.

"Od početka je to bila zajednička borba institucija vlasti i stanovištva. I u toj zajedničkoj borbi imali smo zajedničke uspjehe i razočarenje", rekao je Dodik.

On je podsjetio da vlasti već godinu dana, na prijedlog struke, preduzimaju nepopularne mjere koje ograničavaju javni i društveni život, ali koje jedino daju rezultate.

Dodik je napomenuo da se čini sve da se pandemiji "stane za vrat", iako virus stalno mutira, te pozvao stanovnike da se paze, drže distancu i higijenu da bi se smanjila opasnost za sve. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE