• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Ništa pozitivno od nezavisnog Kosova

Dva meseca nakon nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova, jasno je da ovaj potez nije doneo ništa pozitivno, istakao srpski predsednik u Ohridu.

 Tadić: Ništa pozitivno od nezavisnog Kosova  Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio je da UNMIK ne sme da prenese nijednu svoju nadležnost na misiju Evropske unije, niti da dozvoli primenu nijedne odredbe Ahtisarijevog plana.

"UNMIK ne sme da prenese nijednu svoju nadležnost na EULEX, sve dok slanje EU misije ne odobri SB UN", rekao je Tadić na samitu šefova država centralne i jugoistočne Evrope u Ohridu. On je dodao da isto tako UNMIK ne sme da dozvoli primenu nijedne odredbe Ahtisarijevog plana na Kosovu i Metohiji, jer taj plan nije usvojen u SB UN, a odbačen je od strane Srbije i kosovskih Srba.

Dva meseca nakon nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova, jasno je da ovaj potez nije doneo ništa pozitivno, rekao je srpski predsednik: "Naprotiv, negativno je uticao na političke prilike u Srbiji, destabilizovao delove Kosova i Metohije sa većinskim srpskim stanovništvom, narušio proces saradnje i pomirenja na celom Balkanu i postao presedan koji secesionističke oblasti širom sveta već koriste za ostvarivanje svojih ciljeva."

Tadić je još jednom naglasio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, jer taj akt smatra nelegalnim, a protivpravno priznanje od strane pojednih zemalja povredom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. On je takođe ponovio da SSP kroz član 135. poštuje rezoluciju 1244 SB UN i ne prejudicira konačan status Kosova, koga, kako je naglasio, jedino mogu utvrditi Ujedinjene nacije.

"EU je najveći mirovni projekat u istoriji čovečanstva. EU štiti identitet pojedinačnih naroda, a istovremeno obezbeđuje ekonomski prosperitet za sve građane. To su tri razloga zbog čega ostajemo privrženi evropskom putu Srbije koji nema alternativu", objasnio je predsednik Srbije.

"Velika većina mojih sunarodnika čvrsto je opredeljena da Srbija bude jaka i stabilna zemlja, punopravna članica EU", rekao je Tadić i dodao da je zbog toga svaka Vlada Srbije od demokratskih promena 5. oktobra 2000. godine radila na reformama celokupnog društva i pripremala Srbiju za članstvo u EU.

Tadić je takođe poručio da niko ne treba da sumnja u to da će Srbija ispuniti sve obaveze prema Haškom sudu, iako je nedavno oslobađanje Ramuša Haradinaja, optuženog za svirepe ratne zločine prema Srbima, Romima i Albancima, izazvalo veliko razočarenje, poljuljalo ugled Haškog suda i ozbiljno doveo u pitanje njegov legitimitet.

Srbija ima za cilj da podigne svoju ekonomiju, kako privlačenjem stranih investicija tako i svojim ulaganjem u zemlje regiona. SSP je od ključne važnosti za uspostavljanje zone slobodne trgovine između Srbije i EU, najvećeg i najbogatijeg tržišta od oko 500 miliona potrošača, a Srbija ima ekonomski potencijal i povoljnu klimu za ulaganja i investicije, primetio je Tadić. On je u prilog tome naveo da će italijanski Fijat uložiti 700 miliona evra u Zastavu, a Memorandum o partnerstvu je potpisan samo dan posle potpisivanja ŠP-a.

Tadić je na kraju rekao da je Srbija spremna da bude domaćin narednog samita država centralne Evrope i poručio:"Dobrodošli u Srbiju i u našu srednjeevropsku regiju - Vojvodinu!"

Samit zemalja centralne Evrope nastavljen je raspravom o značaju saradnje u oblasti ekonomije i energetike u kontekstu integracija. Cilj rasprave, prema najavama učesnika, jeste da se ukaže da je energetika dodatni faktor za integraciju zemalja centralne Evrope, i posebno Zapadnog Balkana, u evroatlanske strukture.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE