• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o izjavi PIK-a: Red je da o svojim životima odlučujemo u miru i sami

Autor Siniša Stanić

"Republika Srpska zadržava pravo da o budućnosti BiH razgovara i pregovara, ali ne sa članicama Upravnog odbora PIK-a već sa drugim entitetom i druga dva naroda, koji su prema Ustavu BiH konstitutivni..."

 Dodik o izjavi PIK-a: Red je da o svojim životima odlučujemo u miru i sami Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da stavovi Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) nastavljaju da služe i povlađuju politici političkih predstavnika bošnjačkog naroda, od kojih smo neki dan čuli da nismo samo stanovnici manjeg be-ha entiteta, kako nas vole zvati, već da smo genocidaši.

"Kada su već odlučili da potroše papir i da se oglase, članovi PIK-a imali su priliku da poruče svojim bošnjačkim partnerima da ne mogu graditi državu sa onima koje 25 godina pokušavaju razvlastiti, omalovažiti, a sada i direktno vrijeđati", poručio je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše zajedničku izjavu Upravnog odbora PIK-a, koju nije podržala Ruska Federacija, u kojoj su osudili "trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH", Dodik je naglasio da Republika Srpska zadržava pravo da o budućnosti BiH razgovara i pregovara, ali ne sa članicama Upravnog odbora PIK-a već sa drugim entitetom i druga dva naroda, koji su prema Ustavu BiH konstitutivni.

Možda će vas zanimati

"Upravo nam Ustav BiH to garantuje, jer smo kao Republika Srpska strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i potpisnica Aneksa 4 tog sporazuma, što je Ustav BiH, ali i svih drugih aneksa, uključujući i Aneks 10", naveo je Dodik.

On je konstatovao da se Upravni odbor PIK-a u kontinuitetu služi neistinama, pokušavajući da održe iluziju o BiH, prenebregavajući činjenice.

"Jedna od njih je da su entiteti postojali i prije Dejtona, o čemu svjedoče ženevski i njujorški principi, koji su prethodili mirovnoj konfereniciji u Dejtonu, a dio su preambule Dejtonskog sporazuma. To znači da su entiteti postojali i bili prihvaćeni i prije kreiranja današnje BiH. Iz svega slijedi logičan i pravno utemeljen zaključak - ako je nešto postojalo prije dejtonske BiH, može i poslije", istakao Predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Što se tiče granica među entitetima, Dodik je naveo da su one utvrđene međunarodnim sporazumom u Dejtonu i ne mogu se brisati gumicom, kako bi neki u Sarajevu željeli.

"Republika Srpska i Federacija BiH su se razgraničile 1995. godine i to je činjenica koja se nekima danas možda ne dopada. Mi ostajemo privrženi ideji da o budućnosti BiH razgovaramo ipak sa Federacijom BiH a ne neizabranim stranim službenicima u Sarajevu. Tako propisuje sam Ustav, a tako je i logičnije. I mi i ljudi iz Federacije ovdje imamo životne mandate. Red je da o svojim životima u miru odlučujemo sami", poručio je Dodik.

Upravni odbor PIK-a u jučerašnjoj zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, osudio je "trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH".

U izjavi se ističe da se to posebno odnosi na, kako kažu, konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na nivou BiH u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada BiH putem kampanje oglašavanja na internetu.

(Srna, Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE