• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud RS: Štab za vanredne situacije nije imao pravo da zabrani kretanje stanovništva

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ustavi sud Republike Srpske je na današnjoj sjednici utvrdio da Zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji RS prošle godine nisu bili u saglasnosti sa Ustavom RS.

 Neustavna zabrana kretanja Republički štab za vanredne sitacije RS  Izvor: seb_ra/iStockphoto

Zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske od 31. marta, 6. aprila, 27. aprila i 5. maja 2020. godine, u vrijeme važenja, nisu bili u saglasnosti sa Ustavom, Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Povezano

"Naime, Ustavni sud je utvrdio da je Republički štab za vanredne situacije, donoseći osporene zaključke, prekoračio svoja ovlašćenja operativno-stručnog tijela formiranog za koordinaciju i rukovođenje prilikom zaštite i spasavanja na teritoriji Republike, shodno relevantnim odredbama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama. Takođe, Ustavni sud je utvrdio da navedeni štab nije bio ovlašćen ni da, u smislu odgovarajućih odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ograniči kretanje u zaraženom i ugroženom području, a imajući u vidu nadležnosti ministra zdravlja i socijalne zaštite u ovom kontekstu," piše u Odluci Ustavnog suda.

Dodaje se da je Ustavni sud konstatovao da se samo zakonom mogu uvesti ograničenja kretanja ukoliko je to neophodno radi zaštite bezbjednosti i zdravlja ljudi, te da Republički štab za vanredne situacije nije bio ovlašćen da osporenim aktima ograniči i zabrani kretanje na teritoriji Republike Srpske.

Postupajući na ovakav način, ocijenio je Ustavni sud, ovo tijelo je, suprotno Ustavu, na sebe preuzelo zakonodavna ovlašćenja Narodne skupštine Republike Srpske, čime je postupilo suprotno zajemčenim načelima vladavine prava i podjele vlasti.

Proglašenjem vanrednog stanja nije prekršen Ustav

Ustavni sud je, između ostalih odluka koje su usvojene na današnjoj sjednici, donio i odluku  da se ne prihvata inicijativa za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Ustavni sud je ocijenio da je najviši zakonodavni organ Republike Srpske bio ovlašćen da na prijedlog Vlade Republike Srspke donese osporenu odluku kojom je, zbog nastale epidemiološke situacije usljed pojave korona virusa, proglasila vanredno stanje na teritoriji Republike Srspke.

"U vezi sa navedenim, Ustavni sud je uzeo u obzir i činjenicu da je Savjet ministara Bosne i Hercegovine, 17. marta 2020. godine, donio Odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na području Bosne i Hercegovine kako bi se smanjio rizik od ubrzanog širenja infekcije i omogućilo angažovanje dodatnih resursa za odgovor na ovu javnozdravstvenu prijetnju. Nastala epidemiološka situacija je, bez dileme, dovela do visokog stepena ugroženosti zdravlja i života građana, što, samo po sebi, po ocjeni Suda, predstavlja ugrožavanje bezbjednosti, kao i da je donošenje osporene odluke uslovljeno i činjenicom da su novonastale okolnosti, zbog postojećeg zdravstvenog rizika, onemogućile sazivanje i održavanje sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Prema mišljenju Ustavnog suda, zakonodavac je, dakle, shodno svojoj cjelishodnoj procjeni situacije nastale pojavom pandemije korona virusom donio osporenu odluku rukovodeći se, pri tom, prevashodno opštim interesom cjelokupne društvne zajednice i potrebom preduzimanja neophodnih mjera sa ciljem zaštite ovog intresa, koji je u ovom slučaju sadržan u zaštiti javnog zdravlja. Zbog toga je, po ocjeni Ustavnog suda, osporena odluka u cijelosti saglasna Ustavu Republike Srpske, te je u funkciji zaštite Ustavom zaštićenih vrijednosti", piše u Odluci Ustavnog suda RS.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

lemi

Nema sta, neka vrate novac od kazni.

Burger

Taj zapadni rezon i zakoni po ugledu na EU, po kojima možeš širiti zarazu, hodati go, biti gej, sve možeš, niko ne smije da te ograničava ni u čemu. A gdje pravo svih drugih da budu zdravi i da ne smiješ na njih širiti zarazu koju pokupiš. Uglavnom ako je mjerama u ovih godinu dana spašen jedan život, vrijedilo je.

MONDO REPORTAŽE