• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kluge svjestan nezadovoljstva u BiH: Najavio kontigent od 106.000 Fajzerovih vakcina

Autor Dragana Božić

Direktor Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge izjavio je danas da je svjestan nezadovoljstva građana Bosne i Hercegovine zbog vakcina i najavio novi kontingent od više od 106.000 doza Fajzerovih cjepiva.

 SZO Kluge u BiH stižu Fajzer vakcine Izvor: Tanjug/AP/Frank Augstein/AP POOL

U intervjuu za Klix.ba, Kluge je komentarisao nezadovoljstvo BiH zbog toga što u Kovaks programu nije dobila onoliko vakcina koliko je očekivala, rekavši da osjeća nezadovoljstvo građana BiH i mnogih drugih zemalja u regionu.

“Raspodjela vakcina počiva na principu pravednosti, a ne na finansijskim kriterijumima. Jasna svrha je distribuisati vakcine pravično (i vremenski i količinski) svim zemljama učesnicama... Tempo pravične isporuke vakcina u sve zemlje zavisiće od globalnog snabdjevanja”, poručio je direktor Regionalne kancelarije SZO za Evropu.

Bosna i Hercegovina, zemlja koja sama finansira svoje potrebe, druga je zemlja na Zapadnom Balkanu koja je dobila vakcine preko instrumenta Kovaks, dodao je Kluge i najavio nove kontingente.

“Zadovoljstvo mi je da najavim da se sljedeća pošiljka iz Kovaksa s više od 100.600 doza Fajzerove vakcine očekuje u maju, a zatim će uslijediti i druge pošiljke. Uprkos globalnoj nestašici vakcine protiv kovid-19, Kovaks neprekidno radi na tome da osigura da vakcine koje dobije distribuiše u kratkom roku i efikasno”, naglasio je Kluge.

Kako je rekao, na osnovu Kovaksove projekcije broja vakcina iz aprila 2021. godine, očekuje se da će do kraja godine biti isporučen predviđeni broj vakcina.

On je zahvalio ministarki Ankici Gudeljević i njenim saradnicima iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine na koordinaciji napora Kovaksa, kao i ministru zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Mandiću i ministru zdravlja Republike Srpske Alenu Šeraniću što su osigurali da zemlja bude spremna za prihvatanje vakcina protiv kovid-19, prenosi Klix.ba.

Na pitanje kako komentariše odluku EU da, dok ne završi vakcinaciju na svojoj teritoriji, neće podijeliti vakcine s onima koji se nalaze izvan EU, uključujući i BiH, Kluge je rekao da SZO ima jasan stav o tome kome prioritetno ponuditi vakcinu protiv kovid-19: zdravstvenim radnicima, starim osobama, osjetljivim grupama i svima koji rade u zajednici, uključujući osoblje u nastavi.

“Ovdje se ne radi samo o tome da se osigura pravičnost između zemalja, nego i u okviru jedne zemlje, pri čemu će se voditi računa da, u pogledu pristupa i primjene vakcine, ne budu zanemareni oni koji nisu dobili dovoljne količine”, naglasio je.

Kluge je dodao da se uz pristup vakcinama preko instrumenta Kovaks, vakcine isporučuju i preko aranžmana EU u koordinaciji Austrije.

“Pomoć drugih zemalja i diplomatski napori koje vaša zemlja ulaže u osiguravanje dodatnih vakcina - između ostalog, kroz nastojanja vlada i institucija nadležnih za zdravstvo u Bosni i Hercegovini da vakcinu nabave direktno - zajedno jačaju našu sposobnost da zaštitimo one koji se nalaze pod najvećim rizikom”, naglasio je Kluge.

SZO pomno prati kretanja i dalje podstiče sve zemlje da rade na pravičnom pristupu i distribuciji te poziva na panevropsku mobilizaciju - kroz podjelu vakcina - sa ciljem da se pandemija zaustavi, poručio je direktor Regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge.

(Tanjug)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE