• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na stradale u Tuzlanskoj koloni: Položeni vijenci u Bijeljini

Autor Dušan Volaš

Služenjem parastosa danas je na groblju Pučile u Bijeljini obilježeno 29 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni.

 Tuzlanska kolona 29 godina od stradanja JNA vojnici povlačenje Izvor: SRNA/ Zorica Simeunović

Počast pripadnicima JNA koje su muslimanske snage ubile u Tuzlanskoj koloni prije 29 godina odali su premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik BORS-a Milomir Savčić, delegacije grada Bijeljina na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem, predstavnici gradskih odbora političkih partija, kao i brojne delegacije organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, kao i oni koji su preživjeli ovaj zločin.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna", izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te "Zelenih beretki".

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović pozvao je juče Tužilaštvo BiH da procesuira zločine nad Srbima u BiH, a jedan od njih je i podmuklo ubistvo 54 vojnika u Tuzlanskoj koloni 15. maja 1992. godine.

Očigledno je, istakao je Milunović, da Tužilaštvo BiH neće i ne želi da se suoči sa zločinima koji su počinjeni nad Srbima u proteklom ratu.

Milunović je naveo da se zločin u Tuzli desio po istom scenariju kao u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici što je pokazalo da hrvatsko-muslimanska strana nije bila spremna na mirno rješavanje problema već je namjeravala da izazove oružani sukob sa Srbima.

Napad na tuzlansku kolonu
Izvor: YouTube

Autor knjige "Tuzlanska kolona" Dragan Mrkajić tvrdi da je taj napad bio uvod u najveće etničko čišćenje Srba u BiH poslije Drugog svetskog rata.

Kroz svjedočenja 33 preživjela učesnika i zastrašujuće ispovjesti porodica žrtava, Mrkajić potkrepljuje tvrdnje o "savršenom zločinu" na Brčanskoj malti kao metodi specijalnog rata koji je BiH gurnuo u dugogodišnje krvoproliće – zbog interesa velikih sila i nacionalizma malih naroda.

U knjizi su objavljena imena 54 poginula i nestala pripadnika JNA za koje postoje podaci, a autor objašnjava da ovaj spisak žrtava nije konačan jer nije postojala evidencija o dobrovoljcima, civilnim licima i starješinama koji su sa porodicama izbjegli iz Hrvatske i boravili tih dana u kasarni.

Autor navodi da je u koloni koja se povlačila iz kasarne "Husinska buna" u Tuzli bilo stotinjak vozila sa 600 vojnika JNA, ali i civila, žena i djece, koji su odlučili da sa svojom vojskom napuste ovaj grad.

On opisuje i noć nakon zločina u kojoj su izgorjeli ostaci ubijenih vojnika dovezeni na tuzlansku deponiju i zatrpani gomilama smeća, a teren poravnat buldožerom.

Na osnovu višegodišnjeg prikupljanja i analize sve dostupne građe o ovom događaju, autor tvrdi da su tijela ubijenih skrivena na najmanje četiri prikrivene lokacije, od kojih je jedna Bolnica za plućne bolesti u tuzlanskom naselju Slavinovići.

Iz masovne grobnice na groblju Trnovac u Tuzli 1999. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 30 izgorjelih vojnika.

Do danas za ovaj zločin, kao ni za Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu, niko nije odgovarao – ni izvršioci, ni naredbodavci iz političkog i vojnog vrha Bošnjaka.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE