• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prebacivanje odgovornosti: Ko je dao dozvolu za vojnu vježbu na Manjači?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Opozicija optužuje Milorada Dodika da je dao odobrenje, on odgovara da je saglasnost dao njegov prethodnik, Mladen Ivanić

 Ivanić ili Dodik dozvola za vojnu vježbu na Manjači Izvor: OS BiH

Dok se na poligonu na planini Manjači, iznad Banjaluke, odvija vojna vježba američke vojske i Oružanih snaga BiH, u Republici Srpskoj traju prepirke oko toga ko je zapadnim snagama dao dozvolu za manevre u entitetu čiji politički predstavnici, vlasti i opozicije, tvrde da su protiv integracija u zapadni vojni savez. U vojnoj vežbi koja je počela prije neki dan učestvuje 700 pripadnika američke vojske i njih 500 iz sastava Oružanih snaga BiH. Sem na Manjači, vježba se odigrava i u Glamoču, kao i pored Tuzle, i trajaće do početka narednog mjeseca.

Povezano

Opozicija u RS iznosi kritike na račun vlasti u Srpskoj i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, tvrdeći da je u tročlanom tijelu dao saglasnost za „vježbe NATO-a u RS”, a da se deklarativno zalaže za vojnu neutralnost. Na te kritike, vlasti u RS odgovaraju kako je vojna vježba dogovorena u vreme Dodikovog prethodnika – Mladena Ivanića, a tvrde i kako je u međuvremenu došlo do promjena i da su razmjere vojnih manevara korigovane po zahtjevu srpskih predstavnika.

Reagujući na Dodikovu izjavu da američka vojska izvodi vojnu vježbu po odluci Ivanića, nekadašnji srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić tvrdi da je riječ o neistini i pokušaju da se „svali odgovornost”. Kaže da nema nijedne odluke koju je donio, a koja se tiče vježbe na Manjači.

Milorad Dodik prethodno je izjavio da u narednom periodu neće biti održana NATO vježba na Manjači kod Banjaluke, već simultana vežba Oružanih snaga (OS) BiH i SAD s dijelom gađanja pješadijskom municijom.

„To se radi između OS BiH i SAD, ne NATO-a. A to je bilo potrebno da bi na ljeto imali istu vežbu OS BiH i Vojske Srbije na Manjači”, izjavio je Dodik.

Američka vojska u RS
Izvor: YouTube

On je podsjetio da je 2017. bilo predviđeno da se iznad Manjače na vježbi dižu F10 avioni s osiromašenim uranijumom i da bojevim oružjem gađaju mete na Manjači.

„Ja sam to odbacio i rekao da se to neće desiti i nije se desilo. I sada imate da se dešava ova simulacija. Imate pravo da mislite šta hoćete, ali tako je”, dodao je Dodik.

Nakon što je odbacio prijedlog da avioni vježbaju na Manjači, on tvrdi da je predloženo da slijeću u Tuzlu i gađaju mete oko Glamoča. „Rekli smo da ne može ni to i da nađu neko drugo mjesto. Ima oko Konjica, neka gađaju gdje hoće, ali neće Glamoč. To smo mi uradili, a vi možete govoriti šta hoćete”, rekao je Dodik odgovarajući na optužbe opozicije. Naveo je da je ponosan što će srpska vojska doći na Manjaču.

Kako su izvijestili mediji, vežba je dio velikih vojnih manevara koji se ove godine održavaju u cijeloj EU, koji su nazvani „Branilac Evrope 21”, a sprovode se „s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gdje u svijetu”.

Predsjednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da ne vidi ništa sporno niti loše u vojnoj vježbi, pogotovo jer ta vježba, kako kaže, ne utiče na neutralnost RS. „Ako su nadležne institucije u BiH dale saglasnost za tu aktivnost, ne vidim razlog zašto i oni koji imaju neutralnost, ne bi mogli tu da učestvuju, a za to ima primjera koliko hoćete. Ovdje će i Srbija da ima vježbe, a nemamo nikakav pakt, nikakav savez”, rekao je Čubrilović za N1.

Na brojne optužbe opozicije upućene vlastima u RS, odgovorio je i Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH. I on iznosi tvrdnje da je za vrijeme mandata Mladena Ivanića donijeta odluka o vojnoj vježbi u kojoj bi učestvovali pripadnici Oružanih snaga BiH i SAD, ali uz korišćenje aviona sa fiksnim krilima, „što je tadašnja vlast sa Dodikom na čelu stopirala”. Uvjerava da je, zbog sprečavanja održavanja te vježbe, kasnije došlo do kompromisnog rješenja, odnosno da bude održana vježba mnogo manjeg intenziteta. „Ova vježba na Manjači biće realizovana isključivo lakim pješadijskim naoružanjem, a u Glamoču je predviđeno gađanje sa minobacačima do 120 metara i ništa više”, istakao je Okolić.

On je naveo i da je prilikom donošenja odluke za ovu vježbu postojao zahtjev SAD i njihovih oružanih snaga da se koristi aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke, ali da je to odbijeno, pa je dogovoreno da se koristi aerodrom Dubrave u Tuzli. Najavio je i da će vježba istog ili sličnog kalibra biti organizovana i s Vojskom Srbije u oktobru na Manjači. I Okolić tvrdi kako nije riječ o vojnoj vježbi NATO-a, već oružanih snaga BiH i SAD.

(Politika)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE