• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanivuković: Skupština neće da razmatra odluku o lokacijama za javne skupove

Autor Dušan Volaš

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je nevjerovatno da gradska skupština neće ni raspravljati o Odluci o određivanju prostora za održavanje javnih skupova.

 javna okupljanja u banjaluci lokacije draško stanivuković Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Prema njegovim riječima, time se predviđa sloboda javnog okupljanja i na drugim javnim površinama na području grada, a ne samo na Trgu Krajine i u Parku "Mladen Stojanović", što je trenutno slučaj.

"Odluka nije prošla ni skupštinsku komisiju i to mi je prosto nevjerovatno da se toliko boje javnih okupljanja i da im ne odgovara mogućnost da se građani Banje Luke mogu okupljati na više lokacija", kazao je Stanivuković.

Sadašnja odluka predviđa da su javna okupljanja moguća samo na Trgu Krajine i u Parku „Mladen Stojanović“, što, kako je ocijenio gradonačelnik – nema smisla.

"Kakva je to vrsta demokratije da postoje samo dva mjesta na kojima vi možete da izrazite svoj stav", kazao je gradonačelnik.

Kako je naveo, okupljanja mogu biti različitog karaktera, poput nedavnih aktivnosti organizovanih u cilju borbe protiv nasilja nad ženama.

"Predvidjeli smo da svako mjesto može biti potencijalno mjesto za javna okupljanja, a onda po osnovu zahtjeva sagledava se koja to lokacija može biti", kazao je on, objavila je Gradska uprava.

Ono što je ključno, kako je istakao – jeste da se maksimalno bori za proces demokratije, da je oživi u najvećem gradu u Republici Srpskoj.

Namjera je da se nova Odluka uskladi sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, između ostalog, propisuje da svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja, kao i da se za ostvarivanje ovog prava ne smiju postavljati nikakva ograničenja, osim onih koja su propisana zakonom i neophodna u demokratskom društvu u interesu nacionalne i javne bezbjednosti.

Prijedlog za unapređenje transparentnosti, odgovornosti i integriteta u dijelu koji se odnosi na usklađivanje podzakonskih propisa sa međunarodnim standradima u oblasti slobode okupljanja, Gradu je predložilo i više udruženja građana.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE