• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U posljednje četiri godine: Hiljadu i po žalbi građana na nezakonito postupanje policajaca, 17 ih dobilo otkaz

Autor Brankica Spasenić

U posljednje četiri godine zaprimljeno je preko hiljadu i po žalbi građana koje se odnose na nezakonito ili neprofesionalno ponašanje zaposlenih u MUP-u Republike Srpske, a po okončanju unutrašnjeg postupka izrečeno je na stotine disciplinskih mjera.

 MUP RS ponašanje zaposlenih žalbe građana otkazi i disciplinske mjere Izvor: MONDO / Željko Svitlica

U periodu od 2017. do 2020. godine za ukupno 17 policajaca prekinut je radni odnos zbog neprofesionalnog ili nezakonitog ponašanja.

U podacima koje je MUP RS dostavio na poslaničko pitanje narodnog poslanika Momčila Antonića (SNSD), a koji tvrdi da ima određene informacije o nečasnom i neprofesionalnom djelovanju pojedinih policajaca, nadležno ministarstvo tvrdi da se na sve pritužbe hitno reaguje.

Možda će vas zanimati

"Policijski službenici MUP-a Srpske svoje poslove i zadatke obavljaju krajnje profesionalno i u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske. U slučajevima pritužbi pojedinih građana, rukovodioci nadležnih organizacionih jedinica promptno reaguju podnošenjem zahtjeva za sprovođenje unutrašnjeg postupka protiv policijskih službenika i iste dostave Službi za zaštitu integriteta", objasnio je u odgovoru ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Antonić naime tvrdi da su se u PU Banjaluka dešavali slučajevi fizičkog zlostavljanja nad privedenim osobama.

"Da li ste upoznati da policijski službenici u Banjaluci vrše fizičko zlostavljanje nad privedenim licima bez obzira na razlog privođenja i da li je batinanje redovna procedura prilikom privođenja lica zbog počinjenog prekršaja?", upitao je Antonić ministra Lukača u poslaničkom pitanju.

Međutim, u MUP-u RS su odbacili ovakve navode.

"U proteklom periodu nije bilo predstavki građana na rad policijskih službenika iz upita, niti je PU Banjaluka upoznata sa bilo kakvim neprofesionalnim radom svojih pripadnika", podvukli su iz MUP-a.

Iz njihove evidencije je vidljivo da broj pritužbi građana na policajce iz godine u godinu opada, te je tako 2017. godine bilo 427 predstavki ili žalbi građana, 90 zahtjeva za pokretanje unutrašnjeg postupka od strane rukovodioca zbog sumnje da je učinjena teža povreda radne dužnosti i 66 prijava koje su podnijeli zaposleni u MUP-u protiv drugih zaposlenih.

U toku 2020. godine zaprimljeno je 376 žalbi građana, 91 zahtjev za pokretanje unutrašnjeg postupka od strane rukovodioca i 89 prijava koje su podnijeli zaposleni u MUP-u.

Prošle godine su, nakon sprovedenog unutrašnjeg i disciplinskog postupka, protiv 75 policijskih službenika izrečene mjere i to: prestanak radnog odnosa za sedam policajaca, novčana kazna za 52, oslobađajuća odluka za njih 14 i za dva policijska službenika je utvrđena odgovornost, bez izricanja disciplinske mjere.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE