• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Obratićemo se generalnom sekretaru UN i Merkelovoj

Autor Siniša Stanić

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se i on i vlasti RS obratiti generalnom sekretaru UN, članicama SB UN, kao i kancelaru Njemačke o presedanima koji se dešavaju u BiH, te da razmisle o slanju visokog predstavnika.

 Dodik: Obratićemo se generalnom sekretaru UN i Merkelovoj Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

Dodik je ponovio da će Republika Srpska imenovanje visokog predstavnika prihvatiti samo ukoliko to bude rezultat odluke ili rezolucije Savjeta bezbjednosti.

On je rekao da je činjenica da Rusija već duže vrijeme nije dio kensenzusa koji je neophodan za rad Savjeta za implementaciju mira, te da ta zemlja smatra da treba poštivati međunarodno pravo.

"To nije specifično samo za BiH i situaciju ovdje, nego Rusija na globalnom nivou traži poštivanje međunarodnog prava i u tom pogledu se zalaže i ovdje", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova upoznao o tome da je za Republiku Srpsku imenovanje visokog predstavnika neprihvatljivo bez odluke ili rezolucije Savjeta bezbjednosti.

Možda će vas zanimati

"Ukoliko Savjet bezbjednosti, nakon konsulatacija sa Republikom Srpskom, Federacijom, Hrvatskom, Srbijom i zajedničkim nivoom BiH, potvrdi imenovanje, to bi se smatralo legitimnim i legalnim", rekao je Dodik.

On je istakao da BiH ima niz problema, te da je indikativno da su pitanja kao što je mirni razlaz nastala nakon ekspanizije raznih "non-pejpera", kojima se svjedočilo u posljednje vrijeme.

Dodik je naveo da pitanje mirnog razlaza ne može da bude tabu tema, kao što ni tabu tema nije činjenica da drugi faktori BiH žele da vide kao jedinstvenu, građansku i multietničku, bez obzira što je ona uspostavljena Ustavom kao zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Ako je korektno da SDA izađe sa dekleracijom i da tvrdi da treba ukinuti entitete, da se gradi građanska BiH na principima koje oni zamisle i ako tada nema intervencije međunarodne zajednice, zašto bi političke stavove po mirnom razlazu toliko teško prihvatili", rekao je Dodik.

On je dodao da međunarodna zajednica nije doprinijela pomirenju i integraciji u BiH.

"Ovo što djeluje kao integrisano, to je bilo na silu i korištenjem puke sile međunarodnog faktora", naglasio je Dodik i pojasnio da mirni razlaz podrazumijeva da se ljudi mirno dogovore kako će da rade.

On je istakao da BiH 25 godina ne uspijeva da pokaže sposobnost da može da živi, te da dolazak visokog predstavnika u BiH, nakon toliko vremena, govori o nestabilnosti BiH.

Dodik je pojasnio da Republika Srpska i srpski političari nisu spremni da prate iluzije koje sije međunarodna zajednica.

"Mi smo rekli da želimo da razgovaramo i imamo primjedbe na naš status i život u BiH", naveo je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH je poručio da se Srpska neće dovesti u red palicom visokog predstavnika, te da je u Republici Srpskoj već sve u redu.

"Ovdje nije u redu BiH i ona treba da se dovede u red, a mi mislimo da to možemo da uradimo dogovorom, dok Bošnjaci nameću priču o strancu koji će doći i nešto uraditi", rekao je Dodik.

On je naglasio da su Srbi za 25 godina svoju politiku transformisali i nastojali da izgrade BiH u kojoj su tražili svoje poštovanje i mjesto, ali da ga nisu obezbijedili.

"Mi smo izgubili 25 godina u tom pogledu", poručio je Dodik.

On je ocijenio da bi svim narodima u BiH bilo bolje da se razdruže i kao dobre komšije, sa međunarodnim subjektivitetom, pregovaraju i razgovaraju.

"Stranci to ne žele, oni žele nestabilnu BiH pa da nam šalju visoke predstavnike", rekao je Dodik.

(Srna, Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE