• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučajnost ili ne? Presuda Mladiću se poklapa sa sjednicom SB UN

Autor Veljko Petranović

Drugostepena presuda ratnom generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici biće izrečena danas, četiri godine nakon prvostepene kojom je osuđen na doživotni zatvor.

 Slučajnost ili ne? Presuda Mladiću se poklapa sa sjednicom SB UN Izvor: Screenshot/irmct.org

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, poznat kao Haški tribunal, Mladića je 2017. godine prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora "zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u ljeto 1995. godine."

Između ostalih stvari, posebno zanimljiva je činjenica da se presuda Mladiću poklapa sa sjednicom Savjeta bezbjednosti UN.

Kesić: Suđenje i sjednica SB nisu povezani

"Situacija u Republici Srpskoj je mirna, mediji daju posebnu notu presudi, ali ljudi se sada fokusiraju na oporavak od kovid krize i normalizaciju života", ocjenjuje spoljnopolitički analitičar Obrad Kesić, povodom izricanja drugostepene presude u Hagu Ratku Mladiću.

"Od samog početka bila je ta namjera i vrlo jasna poruka koja se slala tada od Klintonove administracije je da oni na ratove bivše Jugoslavije gledaju crno-bijelo, tačnije imaju lošeg momka, a to je Srbin, a ostali su na neki način manje ili više žrtve", rekao je Kesić za TV K1.

 Kako kaže, drugi razlog zbog čega postoji sud u Hagu je taj što je to bio jedini način da se stvori stalni krivični međunarodni sud.

"U takvoj situaciji ne možemo očekivati da bude pravedan i da ne bude politički sud. Taj sud je u suštini stvoren da osudi Srbe", kaže Kesić.

Na pitanje da li je slučajnost što se u istom danu izriče presuda Ratku Mladiću i održava sednica Savjeta bezbjednosti, Kesić odgovara potvrdno i ističe da sjednicu SB treba staviti u pravi kontekst.

Kaže, Srbija već neko vrijeme uživa jednu bolju percepciju u svijetu.

"Srbija je sagradila imidž države koja sarađuje sa međunarodnim partnerima, čak američka administracija vidi Srbiju kao ozbiljnog partnera u regionu i u tom kontekstu Srbija je napravila značajan pomak", ističe Kesić.

Izvor: Profimedia

Smajlović očekuje doživotnu kaznu zatvora

Novinarka Ljiljana Smajlović izjavila je danas da ima utisak da će Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrditi prvostepenu presudu bivšem komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i da će mu biti izrečena kazna doživotnog zatvora.

Ona je za RTS rekla da nije uopšte slučajno to što se dva važna događaja - presuda Ratku Mladiću i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Hagu odvijaju u istom danu.

"Sud u Hagu je sud UN, odnosno Savjet bezbjednosti ga je formirao. Dakle, ovo je način da se napravi maksimalni efekat. Da u jednom danu bude i ta, možda i na neki način i najvažnije presuda, zato što je Srebrenica najvažniji slučaj koji je rješavan u Hagu", rekla je Smajlovićeva.

Kako je rekla, ovo je težak dan za Srbiju, ali i dan kada treba da se izrazi pijetet žrtvama Srebrenice, kada treba da se saosjeća s bolom njihovih porodica i kada o tome mora da se misli i da se poštuje bol tih porodica koje su izgubile toliko ljudi.

"Za mene je Ratko Mladić neko ko jeste počinio ratni zločin. Ja njega smatram ratnim zločincem. Nisam primijetila da bilo ko ozbiljan tvrdi, govorim sada o pravnim i zapadnim ekspertima, da će se promijeniti presuda u onom dijelu koji Bošnjaci i vlast u Sarajevu i tužilac Serž Bramerc najviše žele, a to je da se kaže da nije bio samo genocid u Srebrenici, već da je bio i u još šest opština", rekla je Smajlović.

Fila: Ako se potvrdi prvostepena presuda, očekujte napad na Srbe

Advokat Toma Fila smatra da će se već na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koja je zakazana svega nekoliko sati nakon izricanja presude Mladiću, vidjeti kako će okončanje slučaja Mladić biti iskorišćeno za napad na Srbe i Srbiju.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

 "Ako se potvrdi prvostepena presuda, napašće nas već na toj sjednici, jer će im to biti argument za ono što misle o nama, da smo agresori, zlikovci, genocidan narod, da je Republika Srpska genocidna tvorevina... Naravno da je to politička zloupotreba, jer će Haški tribunal izreći presudu Mladiću kao pojedincu. Pravno gledano, ta presuda ne može da se odnosi na cijeli narod," napominje Fila za Kurir.

Predsjednik Srbije Aleksanadr Vučić učestvovaće danas video-vezom u radu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojem se očekuje izvještaj Serža Bramerca o saradnjii sa Srbijom od koje se traži izručenje dvoje članova Srpske radikalne stranke zbog ometanja suda u vrijeme procesa protiv Vojislava Šešelja.

"Večernje novosti" podsjećaju na Vučićevu raniju ocjenu kako "nije slučajno" da je u istom dana zakazano i izricanje presude Mladiću i sjednica SB UN.

Mladić: Božija volja

"Čuo sam se s Ratkom. Nismo se videli prije podne. Rekao mi je da 'ako bude po Božijoj pravdi biće dobro i biću oslobođen, a ako bude po Bramercovoj onda to nije pravda'."

Ovo za Novosti kaže Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, navodeći da je njegov otac dok su razgovarali telefonom zvučao dobro i da mu je dopušteno da ga posjeti.

(MONDO/Tanjug/Kurir/Novosti)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE