• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nebenzja na sjednici SB UN: Imenovanje Šmita nelegetimno i opasno, Turkovićeva ne govori u ime svih naroda u BiH

Autor Dušan Volaš

Rusija nije saglasna sa imenovanjem Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika, koje nije legitimno i moglo bi ugroziti sve pozitivno do sada postignuto u BiH, izjavio je na sjednici Savjeta bezbjednosti ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.

 Nebenzja na sjednici SB UN: Imenovanje Šmita nelegetimno i opasno, Turkovićeva ne govori u ime svih naroda u BiH Izvor: Printscreen

"Imenovanje nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira, vodiće u haos i uništiće sve pozitivno u posljednjih 25 godina. Jesmo li htjeli ovaj scenario kad smo potpisali Dejton?", upozorio je on.

On je na sjednici tokom koje se raspravlja o stanju u BiH rekao da Šmit navodno postavljen jer proces nije bio transparentan.

"Nismo saglasni sa potvrdom imenovanja Šmita, proces je inače transparentan, logičan, uz saglasnost BiH, a onda ide rezolucija Savjeta bezbjednsti UN. Ništa od toga se nije desilo, potpuno druga slika", naglasio je on.

On je istakao da Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira nije ništa potvrdio, te Savjet bezbjdnosti UN nije uzeo u obzir satvove Rusije i BiH u vezi sa ovim pitanjem

"Kompromisi su važni za Savjet bezbjednosti, a ovdje se izbjegavala diskusija o imenovanju i radu visokog predstavnika", ukazao je Nebenzja.

Ruski ambasador je istakao da da ne treba zaboraviti da samo ljudi BiH drže suverenitet i da oni treba da odlučuju, a ne bilo kakav visoki predstavnik.

On je poželio dobrodošlicu ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković.

Ambasador Rusije u BiH Vasilij Nebenzja izjavio je da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nema zakonito pravo da govori u ime sva tri naroda u BiH pred Savjetom bezbjednosti, već da je iznijela lično mišljenje.

On je postavio pitanje da li izjave Turkovićeve odražavaju stav oba entiteta BiH ili je to njeno lično mišljenje – na koje ima pravo – i da li je ono što ona govori koordinisano sa Predsjedništvom BiH i na koji način.

"Dobili smo pismo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojem se navodi da nemate zakonito pravo da govorite u ime svih strana", naglasio je Nebenzja.

Prema njegovim riječima, odredbe Dejtonskog sporazuma nalažu da spoljna politika bude zajednička odgovornost u BiH i da mora biti koordinisana.

"Ako to nije slučaj sve što ste rekli može se smatrati vašim ličnim viđenjem, a ne pozicijom BiH", rekao je ruski predstavnik.

Na pitanje Turkovićeve da li Nebenzjine izjave odražavaju stav Rusije, ruski ambasador je naglasio da su sve to stavovi Ruske Federacije i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković izjavila je pred Savjetom bezbjednosti UN u NJujorku da još nije vrijeme za zatvaranje OHR.

U svom govoru Turkovićeva je rekla da se BiH raduje danu kada će se moći zatvoriti OHR, ali da taj dan još nije došao jer nisu ispunjena pet plus dva uslova i cilja za to.

Geng: Ne miješati se u unutrašnja pitanja drugih zemalja

Niko ne treba da se miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja, uključujući i ona koja se tiču BiH, izjavio je kineski ambasador u UN Geng Šuang na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

On je napomenuo da je Kina oduvijek poštovala suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet BiH.

Geng je pozvao političke strane u BiH da grade harmoniju i političko razumijevanje, te pozvao i druge zemlje da pomognu u tome.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE