• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija u Ohridu: Integracija zemalja Balkana u EU je ključni cilj

Autor Dušan Volaš

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas u Ohridu da je integracija zemalja Balkana u EU ključni, strateški cilj, koji je u zajedničkom interesu i EU i regiona.

 Tegeltija u Ohridu: Integracija zemalja Balkana u EU je ključni cilj Izvor: Srna

Obraćajući se učesnicima međunarodne konferencije "Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice da popuni Evropu", on je naglasio da je u proteklih mjesec dana održan niz značajnih regionalnih događaja na kojima je jasno iskazano postojanje visokog stepena saglasnosti lidera u regionu o svim ključnim pitanjima od značaja za proces integracija.

Tegeltija je na konferenciji, na kojoj su učestvovali lideri zemalja Balkana, ukazao i na činjenicu da je kriza izazvana pandemijom virusa korona dovela do brojnih izazova, kako u svijetu, tako i u zemljama Balkana i pokazala koliko su svi globalno ranjivi, saopšteno je iz Savjeta ministara.

"Pokazala nam je i da je neophodan globalni, inkluzivni pristup i da niko nije siguran dok nismo svi sigurni", rekao je Tegeltija, naglasivši da su globalna solidarnost i koordinisan pristup ključ za izlazak iz krize izazvane pandemijom kovida 19.

On je ukazao na važnost konstruktivnog dijaloga i rješavanja svih otvorenih bilateralnih pitanja među zemljama regiona, ali i među zamljama EU.

"Jako je bitno da Evropa pokaže da joj je stalo do zapadnog Balkana, konkretnim aktivnostima, kao što je velika pobjeda Evrope ukidanje rominga u cijelom regionu", istakao je Tegeltija, te naglasio i da je preduslov za napredak sprovođenje reformi, za šta je, kako je istakao, neophodno jačanje ekonomskih prilika.

Tokom obraćanja, Tegeltija je istakao nužnost pokretanja investicionog ciklusa u regionu sa ciljem unapređenja investicionog ambijanta i oporavka ekonomija, naglasivši u tom kontekstu značaj Ekonomskog investicionog plana za zapadni Balkan.

Predsjedavajući Savjeta ministara je istakao da je "regionalna ekonomska integracija na koju su se, između ostalog, obavezali učesnici na samitu u Sofiji prethodne godine, instrument za jačanje rasta, prevladavanje ekonomske krize izvazvane širenjem pandemije kovida 19, modernizaciju privrede u skladu sa standardima EU i približavanje unutrašnjem tržištu EU".

On je pozdravio Berlinski proces, izrazivši nadu da će samit u Berlinu 5. jula biti još jedna potvrda posvećenosti regiona i EU procesu proširenja EU, zaključeno je u saopštenju.

U okviru "Prespanskog foruma" u Ohridu danas je održana plenarna sesija na visokom nivou uz učešće predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i lidera zemalja Balkana.

Na plenarnoj sesiji "Resetovanje sinergije EU - SAD ka zapadnom Balkanu", osim premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, učestvovali su i predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijer samoproglašenog Kosova Albin Kurti.

Dvodnevna međunarodna konferenciji pod nazivom "Zapadni Balkan: dio koji nedostaje za kompletiranje Evrope" počela je juče.

Prespanski forum je okupio lidere zemalja Balkana, predstavnike EU, političare, ekonomiste, medije.

Međusobnom saradnjom spremniji za proces pridruživanja

"Mislim da proces takozvanog 'mini Šengena' služi da uspostavimo međusobnu saradnju kako bismo bili spremniji za proces pridruživanja", rekao je Tegeltija novinarima u Ohridu, gdje se održava međunarodna konferencija "Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice da popuni Evropu".

Prema njegovim riječima, potrebno je da zemlje regiona razumiju da će, ukoliko budu više sarađivale kada su u pitanju, saobraćaj, komunikacije, turizam i bilo koja oblast, stanje pojedinačno biti bolje, od čega zavisi i proces pridruživanja.

Govoreći o jutrošnjem sastanku sa predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, Tegeltija je rekao da je konstatovano da BiH i Makedonija imaju dobre i prijateljske odnose, te da nemaju otvorenih međusobnih pitanja.

"Saradnja, pogotovo na ekonomskom planu, je nedovoljna i postoji dosta prostora da se na tome radi", naveo je Tegeltija i dodao da je dogovoreno da se na jesen pokušaju okupiti poslovne zajednice dvije zemlje kako bi saradnja bila unaprijeđena.

Predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da je jedna od tema današnjeg, kao i posljednjih regionalnih sastanaka, bio evropski put zemalja zapadnog Balkana ka EU.

"Svaka od naših zemalja ima svoje specifičnosti i različite faze pristupanja EU", naveo je Tegeltija, izrazivši uvjerenje da zemlje regiona, uz međusobno poštovanje, mogu biti podrška jedna drugoj u procesu pridruživanja EU.

On očekuje da EU pokaže više interesovanja za ovaj proces, da sa više pažnje vrednuje ono što zemlje zapadnog Balkana rade na svojoj transformaciji i provođenju potrebnih reformi.

Tegeltija je dodao da od EU očekuje da do kraja godine sve zemlje zapadnog Balkana dobiju naredni korak u procesu pridruživanja Uniji, što bi za BiH značilo dobijanje kandidatskog statusa, a za Sjevernu Makedoniju početak pregovora o pridruživanju.

"Saglasni smo da se nastavi sa tom saradnjom u takozvanom `mini Šengenu` koji je u ovom trenutku malo zastao", rekao je Tegeltija, podsjećajući da je BiH opredijeljena da radi na tom procesu.

On je ocijenio da je za sve zemlje zapadnog Balkana, pa tako i za BiH, EU jedna od najvažnijih spoljnopolitičkih tema i dodao da o tome postoji puna opredijeljenost građana BiH.

"Nažalost, EU je svojim postupcima obeshrabrila mnoge u BiH i regionu u procesu pridruživanja", poručio je Tegeltija, navodeći da se od EU očekuje da u vezi sa ovim pitanjem bude iskrenija i jasnija, odnosno da kaže da li želi i kada zemlje zapadnog Balkana u svom članstvu, a ne da ih stalno vraća pričom da li su ispunjeni uslovi.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE