• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća donacija do sada: Tegeltija zahvalio Sijartu na vakcinama

Autor Dragana Božić

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i premijer Federacije BiH Fadil Novalić dočekali su danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevu ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta koji je BiH uručio donaciju od 200.000 vakcina "sinofarm".

 Tegeltija zahvalio Sijartu na vakcinama Izvor: Srna/Ognjen Begović

Transportni avion s mađarskom donacijom od 200.000 vakcina protiv koronavirusa Sinopharm sletio je jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a u pitanju je najveća pojedinačna isporuka vakcina za BiH.

U Sarajevo je doputovao i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto koji je kazao da su proteklih godinu i po dana bili najteži te da je cijeli svijet bio zauzet načinima odgovoru na pandemiju.

"U dvije stvari smo saglasni, a to je da se sačuvaju životi ljudi i da je jedino sredstvo zaštite ljudskih života vakcinacija. Zato je Mađarska učinila sve da se u najkraćem roku vakcinira što je moguće više građana", dodao je.

Zahvaljujući uspješnoj kupovini vakcina i uspješnoj kampanji vakcinacije u Mađarskoj, sada su u situaciji da pomognu drugima, a ministar je napomenuo i da su Mađarska i zapadni Balkan upućeni jedni na druge, što važi za privredu, ekonomiju i zaustavljanje ilegalnih migracija.

"Ako dobro ide zapadnom Balkanu, to je dobro za Mađarsku. Zato s velikim zadovoljstvom pomažemo, a sve sa ciljem da imate uspješnu borbu protiv pandemije. Što je uspješnija zaštita na zapadnom Balkanu to je Mađarska sigurnija", kazao je Sijarto.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, koji je zajedno s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem dočekao ovu donaciju, kazao je da je donacija rezultat prethodnih razgovora i boravka ministra Sijarta u BiH.

Podvukao je da je namjera bila kupiti vakcine po tržišnim cijenama, ali na kraju je BiH dobila vakcine kao donaciju te je dodao da je s jutrošnjom isporukom vakcina u BiH stiglo 928.000 doza vakcina, što je dovoljan broj da se vakcinišu prioritetne grupe.

"S novim isporukama vakcina koje su planirane u drugom kvartalu BiH će biti spremna da pristupi masovnoj imunizaciji građana BiH. Dogovorena je isporuka do kraja jula 1.128.000 doza vakcina, a unutar te isporuke biće vakcine iz sistema COVAX, EU mehanizma, te 500.000 doza koje je nabavila Vlada FBiH iz Kine kao i vakcine koje je uplatila Vlada Republike Srpske koje trebaju doći iz Rusije i Kine", pojasnio je Tegeltija.

Najavio je da će u srijedu stići sljedeće isporuka vakcina Fajzer kroz EU mehanizam i trebaju stići vakcine AstraZeneka te bi do kraja ove sedmice trebalo doći milion doza vakcina.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio je Vladi Mađarske te Ambasadi Mađarske u BiH od koje je kaže zatražio da pomogne BiH u nabavci vakcina.

"Oni su otišli korak dalje i donirali ove vakcine i još jednom im zahvaljujem na tome", dodao je Novalić.

Vakcine koje su danas stigle u BiH biće raspodijeljene na način da će po 100.000 doza dobiti i Republika Srpska i Federacija BiH

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE