• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milanović u Mostaru: Hrvatima "ukradeno" pravo da biraju svog člana Predsjedništva BiH

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u Mostaru da je Hrvatima "ukradeno" pravo da biraju svoga člana Predsjedništva BiH i istakao da Hrvatska kao potpisnica traži da se poštuje Dejtonski sporazum.

 Milanović u Mostaru: Hrvatima "ukradeno" pravo da biraju svog člana Predsjedništva BiH Izvor: SRNA/Sanja Bjelica

"Detalji Izbornog zakona BiH - to me ne zanima. Treba li ga mijenjati ne znam. Ovo što treba napraviti je prema Ustavu BiH", rekao je Milanović na konferenciji za novinare.

On je dodao da prvih 10 godina nikome nije palo na pamet da Hrvatima biraju člana Predsjedništva, a onda se neko "pametan" toga dosjetio.

Milanović je izrazio očekivanje da se to više neće događati, jer je u suprotnosti sa slovom i duhom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Hrvatska je potpisnica Dejtonskog sporazuma i jedino što tražimo i očekujemo je da se to poštuje. U svakoj međunarodnoj instituciji u kojoj se bude donosio neki dokument o BiH tražiću i insistirati da se uvijek spomene poveznica na okvirni sporazum Dejton-Pariz i konstitutivni narodi, a ne da ih spominju onda kada treba istaći da Hrvati i Bošnjaci podržavaju članstvo u NATO-u, a Srbi ne", rekao je Milanović.

On je naveo da će za dva dana u NATO-u biti procjena napretka BiH i dodao da, "ukoliko ne bude referenci na konstitutivne narode i Dejton, neće biti zajedničke izjave".

"Zašto se ne može spomenuti Dejton, to je temelj, to nije slučajno tako napisano. Neke stvari izmiču kontroli, neki pritisci, neke najave, javne izjave. Nama treba poštovanje Dejtona. Ovo već postaje opasno", ukazao je Milanović.

On je napomenuo da je želio da njegova poruka bude da je izlaz samo u dijalogu.

"Ali, ako neko nastavi misliti i djelovati u smislu `najbrojniji smo, možemo šta hoćemo` - na kraju neće biti ništa. Ovdje nema opasnosti od rata, jer rat košta. Nema više jugoslovenskog inventara da ga neko ukrade", naveo je Milanović.

Predsjednik Hrvatske ocijenio je da stvari u BiH stoje i da idu u neželjenom pravcu, dodavši da Hrvatska ima i politički i bezbjednosni interes da prati situaciju u BiH.

"Nije istina da visoki politički krugovi na Zapadu žele razbiti dejtonsku strukturu, da žele tzv. građansku strukturu u kojoj će Hrvati biti potlačeni. Ne, ne bih to rekao, prvo po instiktu, a onda iz opažanja i razgovora s tim ljudima. Problem je što za BiH nema nikakvog interesa, što je postala predzadnja rupa na svirali", ocijenio je Milanović.

On je naveo da razni "podšefovi pododbora, ljudi za koje niko u njihovim državama ne zna ko su i šta su", iz nekog "osjećaja krivice i kompleksa, činjenice da je bošnjački narod najviše nastradao, stvaraju politiku koja nije verifikovana na visokom nivou".

"Njemački kancelar Angela Merkel o ovim stvarima nema pojma. Predsjednici nekih država ne znaju ko je treći član Predsjedništva BiH, navodni predstavnik hrvatskog naroda", naveo je Milanović.

On je poručio da će o tim stvarima govoriti u svijetu.

"Naše strpljenje je veliko i u ovome nemojte prepoznati nikakve prijetnje. Naš odnos je korektan. Mi ne dovodimo u pitanje tuđi identitet", poručio je Milanović, koji je juče započeo trodnevnu posjetu BiH. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE