• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reagovanja na ruski i kineski prijedlog: Napokon ukidanje ovlaštenja visokog predstavnika

Autor Siniša Stanić

Predstavnici političkih stranaka u Republici Srpskoj sa odobravanjem komentarišu nacrt rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN kojom se od 31. jula naredne godine predviđa ukidanje ovlašćenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH

 Reagovanja na ruski i kineski prijedlog: Napokon ukidanje ovlaštenja visokog predstavnika Izvor: Guliver/Getty Images

BANJAC: NAPOKON REZOLUCIJA O UKIDANJU OVLAŠTENJA VISOKOG PREDSTAVNIKA

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac rekao je da rusko i kinesko upućivanje rezolucije za ukidanje ovlaštenja visokog predstavnika u BiH pokazuje da u dijelu međunarodne zajednice postoje savjesne zemlje koje znaju da je visoki predstavnik generator krize, nesporazuma i nedogovora u BiH.

Banjac je rekao Srni da je to učinjeno napokon, te da se minuli rad visokih predstavnika negativno ispoljio na cijelu BiH.

"Više nego jasno je da su u proteklom periodu oni koristili ovlaštenja i kršili prava građana izlazeći iz okvira Dejtonskog sporazuma. Stav Rusije i Kine je da visoki predstavnik nije više potreban narodima u BiH, koji treba da se međusobno dogovore i da idu u tom pravcu, a ne da imaju tutora. Svaka zemlja koja ga ima ne može da ide naprijed, pa ni ka EU", rekao je Banjac koji je i poslanik u Narodnoj skupštini.

Možda će vas zanimati

On je dodao da je paradoksalno da neke zemlje EU traže da postoji visoki predstavnik, iako BiH ne može s njim u EU.

Govoreći o hapšenju direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, osumnjičenog i za malverzacije u vezi sa falsifikovanom diplomom, Banjac je rekao da se i na tom planu može vidjeti dosadašnji negativan uticaj visokih predstavnika.

"I OBA je formirana silom odluka visokog predstavnika, a to nije bilo u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Suština je da su oni nametali rješenja koja nisu funkcionalna, pa tako i na ovom planu. Jedna od nefunkcionalnih agencija je definitivno OBA", ocijenio je Banjac.

BURSAĆ: VLADAVINU PRAVA OBEZBIJEDITI SVIM NARODIMA I DRŽAVAMA

Podnošenje nacrta rezolucije Rusije i Kine članicama Savjeta bezbjednosti UN za ukidanje ovlaštenja visokog predstavnika još je jedna potvrda ispravnog stava nekih od najvećih svjetskih sila koje kontinuirano ukazuju na to da se vladavina prava i osnovnih demokratskih principa moraju obezbijediti svim narodima i državama, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Možda će vas zanimati

Bursaćeva je za Srnu izjavila da je podnošenje ovog nacrta rezolucije još jedna potvrda ispravnog stava nekih od najvećih svjetskih sila koje kontinuirano ukazuju na to da se vladavina prava i osnovnih demokratskih principa moraju obezbijediti svim narodima i državama, kako bi se međunarodni odnosi i osnovi za razvoj svake zajednice gradili na zdravim temeljima.

Ona je ukazala da je nepojmljivo da bilo čija volja, pogotovo neizabranog predstavnika stranog državljanina, bude iznad volje domaćih izabranih predstavnika.

"To nacrt ove rezolucije i potvrđuje", dodala je Bursaćeva.

STEVANDIĆ: SRAMOTA JE ZAPADA DA IH RUSIJA I KINA UČE DEMOKRATIJI

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je sramota Zapada da ga Kina i Rusija podučavaju šta je to demokratija, kao i da bi Evropljani morali da podnesu neku vrstu odgovornosti, pogledom u ogledalo, zašto se za toliko vremena nisu potrudili da OHR u BiH bude ukinut.

"Sramota je Zapada da ga Kina i Rusija podučavaju šta je demokratija, a šta autokratija i čemu treba da težimo u 21. vijeku. Mislim da Evropljani moraju duboko da se zamisle i podnesu neku vrstu odgovornosti, pogledom u ogledalo, zašto se za toliko vremena nisu potrudili da OHR bude ukinut", rekao je Stevandić, komentarišući nacrt rezolucije koju su Rusija i Kina proslijedile članicama Savjeta bezbjednosti UN, a kojom bi odmah bila ukinuta ovlašćenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH.

Podsjećamo, Rusija i Kina podijelile su članicama Savjeta bezbjednosti UN nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlašćenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH.

U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH 27. maja imenovali su Šmita za novog visokog predstavnika, a Rusija se nije saglasila sa ovom odlukom.

Šmit bi trebao da 1. avgusta preuzime funkciju nakon ostavke Valentina Incka koji je tu dužnost obavljao 12 godina.

Možda će vas zanimati

(Srna, Mondo)

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Banjac poslanik koji je dosao do funkcije krađom glasova kao SDS-ov kandidat ,a taj isti visoki predstavnik nekad je bio dobar kad je smjenio Nikolu Poplašena "onda je bio dobar " Isto tako kad je doveo Dodika isto je "bio jos bolji" a sad kao smeta Dodiku malo busanja pred izbore

MONDO REPORTAŽE