• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Šmit ne zna ni gdje je došao, ni pošao ni šta treba raditi

Autor Dušan Volaš

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da neimenovani visoki predstavnik u BiH nije biran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i samim tim ne može da bude visoki predstavnik.

 Dodik: Šmit ne zna ni gdje je došao, ni pošao ni šta treba raditi Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk


"Republika Srpska rekla je svoje vezano za dogovor lidera političkih stranaka, jednako kao i zaključcima Narodne skupštine", rekao je Dodik na konferenciji za novinare, povodom najavljivanog navodnog ustoličenja neimenovanog visokog predstavnika.

On je istakao da je jedino relevantno mjesto koje uvodi visokog predstavnika u BiH Aneks 10, za koji je istakao da je prekršen od velikih zemalja koje pokušavaju da uskrate Republici Srpskoj da je strana, jer je tako i predviđeno Aneksom 10.

"Mi smo strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma. Sporazum je potpisala Srbija u ime Republike Srpske, tako da smo dio i međunarodnog prava, odnosno međunarodni faktor", rekao je Dodik.

On je naveo da visokog predstavnika nigdje nema ni u jednom relevantnom dokumentu Dejtonskog sporazuma, jer je Aneksom 10 napisano kako se on imenuje i koja su mu ovlašćenja.

"Predviđeno je da strane koje su potpisale Aneks 10, Republika Srpska, Srbija, Hrvatska, Federacija BiH i do tada neka Alijina BiH, odnosno zajednički nivo BiH, treba da se saglase o imenu novog visokog predstavnika i da se to potvrdi relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN. I jedno i drugo je izostalo", naglasio je Dodik.

On je rekao na tom planu da su zemlje poput Velike Britanije, SAD i druge krenule u bezočno rušenje Dejtonskog sporazuma kao međunarodnog ugovora, te su očigledno na strani Bošnjaka u BiH u čemu su, prema tvrdnjama bošnjačkih lidera, na njihovoj strani i NATO i EU, a sve s ciljem razgradnje Srpske.

Dodik je rekao da ovlašćenja visokog predstavnika nikada nisu imala pravni osnov, te dodao da Savjet za implementaciju mira /PIK/ ne postoji nigdje u Dejtonu i slično.

"Arogancija pomenutih velikih zemalja i pridodatih država bila je namijenjena cilju da razgradi Srpsku i njene dejtonske okvire. To su činili masovno, a Bonska konferencija nikada visokom predstavniku nije dala ovlašćenje da nameće zakone, što je on indivualno činio kršeći međunarodne zakone", ukazao je Dodik.

On je rekao da ovakvi potezi rastjeruju investitore i nastoje da pošalju poruku da ovdje tobože nema života, te da je u tom smjeru neshvatljivo i neprihvatljivo ponašanje NJemačke.

Dodik je rekao da Kristijan Šmit, koji nema nema saglasnost Savjeta bezbjednosti UN, očigledno luta, ne zna ni gdje je došao, ni pošao ni šta treba raditi.

"On nema iskustva u BiH i nema nikakve ingerencije na evropskom putu BiH, kao ni za novi Izborni zakon. A pogotovo za granice na Balkanu", rekao je Dodik.

On je podsjetio na negativna iskustva Srba sa ovih prostora sa Austrijancima i Nijemcima, koji su ranije radili i na razbijanju bivše Jugoslavije i kapaciteta srpskog naroda na ovim prostorima.

"Pa su poslali Valentina Incka čiji otac je bio oficir Gestapoa, koji je bio partijska policija partije Adolfa Hitlera", rekao je Dodik.

On je naglasio da Srbi sa ovih prostora zato ne mogu vjerovati u dobre namjere bilo koga.

"Ne možemo dozvoliti da nelegitiman i neizabrani stranac, bez mandata, nama donosi obavezujuće odluke jer bi to bio kraj Srpske i našeg identiteta na ovim prostorima. Zato je važno što smo postigli znatan konsenzus u Srpskoj jasno govoreći da Šmit koji sebe predstavlja visokim predstavnikom nelegalan, nelegitiman i da se njim neće sarađivati. Takođe, neće se primjenjivati njegove odluke", rekao je Dodik.

On je rekao da je nevjerovatno da se ova kriza, nakon Inckovog nametanja, događa u vremenu kada je Srpska stabilnija u svakom pogledu uprkos pandemiji i neredu u Federaciji BiH.

"Ponovo se jure Srbi kao navodni loši momci. Naš odgovor je snažan i biće još jači. Ne možemo vjerovati u dobre namjere Šmita i ne želimo BiH koju oni hoće da izgrade. Možemo je prihvatiti u smislu kako je predviđena Dejtonom, ali da je sve nametnuto nakon toga suvišno i nema legitimitet. Vjerujem da ćemo mi Srbi održati svoje političko jedinstvo na tom planu, a alternativa je razlaz, jer druga se u vezi s tim ne ostavlja", rekao je Dodik.

On je poručio Šmitu da je sa strane Srpske neprihvaćen i nedobrodošao, te da sa njim neće biti razgovarano.

"Neću biti na sastanku sa njim koji je predviđen u Predsjedništvu. Odnosi u BiH su nepovratno na putu razlaza i pozivam srpski narod da se okupi oko Srpske u borbi sa ovim nepravom okupljenim oko neimenovanog visokog predstavnika", rekao je Dodik i dodao da Srpska neće nikada prihvatiti "ambasadorokratiju" u BiH koja radi na štetu Srpske.

On je rekao da je spreman na stvaranje fronta otpora u Srpskoj koji sada mora da se pokaže kao kontrateža onima koji se bore protiv Republike.

"Ovo je pitanje odsudne borbe za Srpsku i za naš identitet. Biće nas ako se zajedno okupimo u borbi i sa arogantnim međunarodnim faktorima i njihovim ciljem da naštete Srpskoj", rekao je Dodik i dodao da je ovim evropski put BiH ugrožen, iako je Srpska svojski radila na tome.

Prema njegovim riječima, ako Srpska ne može biti samostalna u okviru dejtonskih struktura, onda ima pravo da bira svoj put.

Dodik je ponovio da su takozvana bonska ovlašćenja visokog predstavnika mimo Dejtona i međunarodnog prava, te da nikada više neće proći kada je riječ o Srpskoj.

On je, uprkos krizi u BiH, odbacio bilo koju vrstu sukoba, iako lider SDA Bakir Izetbegović posljednjih dana poziva na osvetu.

"To što je Izetbegović izjavio /u Gacku/ novi je dokaz da otvorimo oči i odbacimo nedejtonsku BiH. To znači da ćemo doći u situaciju da se povučemo iz sporazuma o vojsci i o indirektnim porezima, Visokom i sudskom tužilačkom savjetu... I da odbacimo sva nametnuta rješenja visokog predstavnika u smislu Suda i Tužilaštva BiH, kao i Sipe, obavještajne službe...", rekao je Dodik.

On je dodao da su svi oni su radili protiv Srpske, iako tamo postoje Srbi koji trpe torturu.

Dodik je zaključio da će neprijatelji Srpske na tom planu polomiti zube.

(Srna)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE