• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar odbrane opet na saslušanju

Tužilaštvo BiH zatražilo je da na suđenju optuženima za zločine nad Hrvatima u Bugojnu bude ponovo saslušan ministar odbrane Selmo Cikotić.

 Ministar odbrane opet na saslušanju Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH zatražilo je da na suđenju četvorici optuženih za zločine nad Hrvatima u Bugojnu Enesu Handžiću, Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću bude ponovo saslušan ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i još 16 dodatnih svjedoka.

Cikotić, koji je 1993. godine bio komandant Operativne grupe Zapad Armije BiH sa sjedištem u Bugojnu, već je svjedočio 21. i  28. aprila prošle godine na poziv Handžićeve odbrane. 

Tužilac Tužilaštva BiH Slavica Terzić pojasnila je da Tužilaštvo, kada je Cikotić svjedočio u ovom slučaju, nije imala izjavu koju je dao Haškom sudu, a koja je u odlučnim činjenicama drugačija, prenosi Balkanska istraživačka mreža /BIRN/

"Prihvatljivo je da on bude ponovo pozvan kao svjedok ukoliko ne bude prihvaćen prijedlog da u dokaze bude uvršten transkript njegove izjave iz Haga",  pojasnila je Terzićeva.

Ona je napomenula da je do novih svjedoka, koji će "mnogo toga razjasniti", došla radom na istragama o dešavanjima u Bugojnu.

Sudsko vijeće će na narednom ročištu donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva za dodatnim svjedocima, među kojima su za  osmoro zatražene mjere zabrane.

Handžiću, Gasalu, Kukavici i Dautoviću sudi se za zločine koji su 1993. godine počinjeni nad hrvatskim civilima zatočenim u različitim objektima na području Bugojna.
Gasal je, prema optužnici, bio upravnik logora na stadionu "Iskra", Kukavica komandir obezbjeđenja logora, Handžić pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade Armije BiH, a Dautović načelnik Stanice javne bezbjednosti u Bugojnu.
U nastavku suđenja Gasalova odbrana kao materijalne dokaze uložila je odluku ratnog Predsjedništva BiH o formiranju zatvora na stadionu "Iskre", kao i dnevne izvještaje o aktivnostima vojnih organa bezbjednosti prema zarobljenim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/.
Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 23. februara.             

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE