• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik nakon sjednice Predsjedništva: Ja dolazim, ali nema odluka - to je suština zaključaka NSRS

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

„Može da se zakazuje koliko god sjednica Predsjendištva BiH ali na njima neće biti odluka. Ja dolazim, ali nema odluke. To je suština zaključaka NSRS“, kazao je Dodik.

 Dodik nakon sjednice Predsjedništva: Ja dolazim, ali nema odluka - to je suština zaključaka NSRS Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podvukao je danas da njegovo učestvovanje u današnjem radu Predsjedništva BiH u skladu sa zaključcima NSRS jer je u njima rečeno da nema odlučivanja dok se ne obavi dijalog i sva pitanja u BiH stave na dnevni red, te riješi pitanje nametnutog zakona Valentina Incka o zabrani negiranja genocida za koji smatra da je neodrživ.

„Može da se zakazuje koliko god sjednica Predsjendištva BiH ali na njima neće biti odluka. Ja dolazim, ali nema odluke. To je suština zaključaka NSRS“, kazao je Dodik.

Rekao je da se RS „ozbiljno sprema da operativno provede zaključke NSRS“.

Dodao je i da će neke tačke biti opet na dnevnom redu Predsjedništva, a ako ne bude dogovora kako riješiti pitanje „nametnutog zakona i rada bh. institucija, te izmišljenog visokog predstavnika“, ostaće se u postojećem kapacitetu.

„To znači da ćemo i na narednoj sjednici glasati protiv i to će otići na sjednicu NSRS kako bi se ona odredila po tim pitanjima“, rekao je Dodik i kazao da se o tome konsultovao i sa predsjednikom Skupštine Srpske.

Istakaoje da druga dva člana Predsjendištva djeluju sinhornizovano, ali da PredsjedNištvo kao kolektivni ortgan mora odluke donositi konsenzusom.

„Danas je namjerno izbjegnuta odluka i poziv Predsjedništvu da se pojavi na samitu u Brionima. Te odluke nema. Ako neko ode, otišao je u privatnom aranžmanu i ne može da zastupa BiH ni po jednom stavu. Na tom forumu će se neminovno pričati o NATO-u, a BiH nije na tom putu. Značajna uloga tamo je predviđena i za nepostojećeg visokog predstavnika BiH za kojeg nije ispoštovana procedura u skladu sa Aneksom 10“, istakao je Dodik.

Kazao je da će danas i organizatorima ovog skupa uputiti pismo u kojima će ih informisati o ovim stvarima.

Komentarisao je i poziv Šefika Džaferovića da visoki predstavnik reaguje i „smijeni nekoga“.

„To samo pokazuje da je njihov igrač, da on nešto učini za njih“, kazao je Dodik.

Pozdravio je i stav opozicije u RS da ostanu jedinstveni u sprovođenju zaključaka sa posljednje posebne sjednice NSRS o neučestvovanju u odlučivanju u Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BIH.

Komentarišući posljednje izjave predsjednika Turske i Hrvatske, nakon Dodikovih izjava o „raspakivanju Dejtona i novom političkom dogovoru“, on je kazao da je relevantno da se tri naroda, uz učešće i tih subjekata uključe u rješavanje aktuelnih pitanja, s obzirom na to da je bošnjačka strana zagledana u Tursku, hrvatska u Hrvatsku, a srpska u Srbiju.

Ponovio je da je mir neprikosnoven, te da to mora da bude osnova svake političke odluke „i o dogovoru i o razlazu“.

„BiH gubi kapacitet za održivost kao zemlja i potrebno je razgovaratio o tome da se ide ka disoluciji na miran i održiv način. Neki prijete da je to nemoguće na miran način, ali to je samo politički stav“, kazao je Dodik.

Ocijenio je da međunaordni faktot nije učinio BiH održivom, te da to samo mogu unutrašnje snage, te ponovio da u BiH po Ustavu ne postoji ovaka v Savjet ministara...

„Danas imamo nakaradne para-organizacije koje su napravljene mimo Ustava“, naglasio je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE