• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kušner: Primena SSP uslovljena saradnjom sa Hagom

Francuski ministar spoljnih poslova izjavio je da je primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom uslovljena saradnjom s Hagom.

 Kušner: Primena SSP uslovljena saradnjom sa Hagom Izvor: MONDO

To je učinjeno na zahtev Belgije i Holandije, dok Francuska smatra da su to dve odvojene, mada obe neophodne, stvari.

Holandija i Belgija su zahtevale da SSP ne može da se primenjuje do hapšenja Ratka Mladića i Radovana Karadžića, rekao je Kušner na konferenciji za štampu u Parizu.

"To će biti moguće ako demokrate, a ne nacionalisti pobede" na izborima 11. maja, "iako mi odvajamo ta dva pitanja (S S P i hapšenje haških optuženika)", objasnio je Kušner.

Francuska "ne želi da ova ponuda Srbiji, da jednog dana uđe u EU, bude uslovljena hapšenjem Mladića i Karadzića. To su dve odvojene stvari, a obe su neophodne", objasnio je on francuski stav.

Kušner je rekao da je procena da bi SSP mogao da stupi na snagu do kraja juna, koju su nakon potpisivanja lansirale evropske diplomate, bila proizvoljna i da nema nikakve veze sa krajem slovenačkog predsedavanja EU i preuzimanjem ove funkcije od strane Francuske.

"Nema datuma (kada će sporazum stupiti na snagu). Iako je bilo rečeno krajem juna, to ništa ne znači", rekao je Kušner.
On je naveo da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju olakšati primenu evropske misije Euleks, iako "nema direktne veze sa njom".

"(Primena Euleksa) nije politički uslovljena ovim sporazumom, ali ima veze", rekao je Kušner.

"Sve što smiruje tenzije na terenu je jako važno i može da bude odlučujući faktor. Ako dođe do incidenta, što se nadam da se neće desiti, to može da bude odlučujući faktor", rekao je Kušner, dodajući da je na Kosovu već prisutan određeni broj administrativnih i policijskih službenika "Euleksa".

Šef francuske diplomatije je rekao da "na Kosovu postoji problem sa policijom, kao što je to uvek slučaj u mirovnim operacijama" i naglasio da "kosovska policija treba da radi svoj posao, da ne bude korumpirana ni pristrasna".

On je podsetio da je situacija na Kosovu bila jedna od tema razgovora koje su vodili predstavnici međunarodne zajednice 2. maja u Londonu.

"Situacija na terenu se dobro odvija i ako, da kucnem u drvo, izbori 11. maja dobro prođu, moći ćemo da smatramo da je čitav odnos međunarodne zajednice prema Kosovu suprotan neuspehu", ocenio je šef francuske diplomatije.

Kušner je objasnio i da će se "prelazak sa UNMIK-a, Rezolucije 1244 UN na Euleks odvijati sporo".

"Ne treba suprotstavljati (UNMIK i Euleks), kao što ne treba suprotstavljati stav čvrstine prema severnoj granici sa stavom takoreći preterane trpeljivosti, a naročito ne treba staviti UNMIK da čuva srpsku granicu", rekao je francuski ministar.

"Međunarodni stav treba da bude odmeren, miroljubiv i odlučan", ocenio je on, dodajući da "ostaje problem legaliteta (misije Euleks) na nivou Saveta bezbednosti".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun "plaća cenu (ove situacije). On je vrlo naklonjen pronalaženju miroljubivog rešenja između Kosova i Srbije", rekao je Kušner, koji je posebno pozdravio "ruski stav".

Rusija "ne doliva ulje na vatru", ocenio je šef francuske diplomatije, dodajući da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prisustvovao sastanku o Kosovu u Londonu.

"Rusi su obećali da neće biti veći Srbi od Srba i nisu. Ako se tako bude nastavilo, to ide u korist svih. To ne znači poraz za Srbiju, već suprotno, i ne znači pobedu za Kosovo", kaže Kušner.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE