• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Narodna skupština najpozvanije mjesto gdje se štite nadležnosti Srpske

Autor Siniša Stanić

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Narodna skupština najpozvanije mjesto u kojem treba da štiti Srpska, njene nadležnosti i da se usprotivi izmjeni Dejtonskog sporazuma.

 Cvijanović: Narodna skupština najpozvanije mjesto gdje se štite nadležnosti Srpske Izvor: Srna/Srđan Jeremić

Cvijanovićeva je podsjetila da su visoki predstavnici godinama izvrtali Dejton, nametali određena rješenja, donosili zakone, nametali izmjene Ustava odnosno ustavnog sistema u okviru BiH, prevashodno intervenisali prema enitetima i Republici Srpskoj.

Ona je rekla Srni da su tom praksom, izmjenama Ustava na način koji nije proceduralan, počeli da se bave u okviru Ustavnog suda, pa je i logično razmišljati da je neophodno imati institucionalan odgovor.

Možda će vas zanimati

Cvijanovićeva smatra da je Narodna skupština najpozvanija institucija u kojoj sjede direktno izabrani predstavnici naroda i najprimjerenije mjesto u kojem može da se debatuje o svim stvarima, ali i donose adekvatne odluke.

"U krajnjem slučaju to je mjesto u kojem mi treba da zaštitimo sebe, svoje nadležnosti, kažemo svoje mišljenje, stavove i konačno usprotivimo se reviziji Dejtona, njegovoj izmjeni na način kako se dešavala uzurpiranjem ovlaštenja od strane visokih predstavnika, a potom iskrivljenom praksom Ustavnog suda BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da u tom sudu sjede tri strane sudije i da su zajedno sa bošnjačkim sudijama učinili glasački blok i mnogo godina donosili određena rješenja koja pogodoju bošnjačkoj politici.

Prema njenim riječima, veoma je čudno, neodgovarajuće i za svaku osudu da postoji institucija koja treba da štiti ustavnost, a ona u suštini mijenja ustavna rješenja.

Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a, prisustvovala je večeras izbornoj konvenciji mjesnog odbora SNSD-a u banjalučkom naselju Lauš.

(Srna, Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE