• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Kiseonik će biti nabavljen, Srpska garantuje za kvalitet 

Autor Dragana Božić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Srpska garantuje za kvalitet kiseonika koji se koristi u zdravstvenim ustanovama, te naglasio da je sva neophodna dokumentacija za uvoz gasa bila ispravna, kao i da je uvoznik imao sve potrebne dozvole za to.

 Dodik afera kiseonik garancija za ispravnost Izvor: Srna/Velibor Bandić

Dodik je istakao da je novonastala situacija nepodnošljiva, te pozvao građane da imaju povjerenja u medicinski sektor.

"Uz punu krivičnu odgovornost tvrdim da je kiseonik koji se dopremao i doprema u Srpsku kvalitetan i odgovara standardima EU. Pozivam sve u lancu snabdijevanja da nastave svoj rad, kako bi medicinske ustanove imale dovoljne količine kiseonika, a istražne organe da rade svoj posao", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je poručio da se u Srpskoj koristi kiseonik proizveden u zemljama EU, te da je isti kao onaj koji se koristi u Milanu, Beču i Minhenu.

Prema Dodikovim riječima, tvrdnje da se neko truje kiseonikom, koji se dobavlja, sa sertifikatima evropskih proizvođača, apsolutno je nešto što je stvorilo paniku.

"Mogu to da razumijem, jer ovdje još od vremena 12 beba nije zabilježen nijedan zastoj i sada je neko našao da napravi opštu harangu, koja ničemu ne služi", naglasio je Dodik.

Dodik tvrdi da sada predstavnici PDP-a govore kako znaju ljude koji su umrli, a ne pominju da je njihov lider Branislav Borenović koristio taj isti kiseonik.

"I ja sam koristio taj kiseonik, iza mene je bila cijev na koju je bio nakačen instrument preko kojeg sam koristio kiseonik. Nije bilo nikakve razlike, svi smo primali isti kiseonik, i ja sam iz toga izašao živ i zdrav, kao i Borenović, koji se poslije zahvaljivao osoblju UKC-a", podsjetio je Dodik.

On je rekao da je ovo ponašanje šarlatana, koji pokušavaju da skrenu pažnju na svoje performanse.

"Sve više uviđamo da nije bilo ni proceduralnih problema i da je to sve spekulacija, kao i da je pominjana firma imala rješenje. BiH nema laboratoriju koja može da ocjenjuje kvalitet kiseonika, tako da u BiH, a time i u Republici Srpskoj, vrijedi sertifikat koji su izdavali proizvođači sa prostora EU. Ti sertifikati vrijede svugdje u EU, samo nisu dovoljni ljudima iz PDP-a", istakao je Dodik.

Dodik je ukazao na činjenicu da se taj kiseonik koristi i za potrebe porodilišta, ali domova zdravlja u Srpskoj, te upitao opoziciju zašto nije reagovala što njihovi direktori domova zdravlja koriste taj isti kiseonik.

"Pokazaće se da je sve djelo šarlatana, njegovih frustracija, koji svakodnevnim skakanjem ovdje bez razloga, stvara potpuno nepovjerenje u sistem koji je veoma efikasno nabavljao kiseonik", smatra Dodik.

Dodik je podsjetio da je tokom pandemije bio primoran da pozove jednog od predstavnika država iz EU i zamoli za hitnu hitnu isporuku kiseonika, bez čega bi, kako je naveo, nastao haos.

"Ali, takvo je bilo stanje na tržištu. Mnogo veće zemlje su bile u haosu. Sada treba da se stvori pobuna, da se kaže kako samo u Republici Srpskoj nešto nije funkcionisalo, da su samo ovdje ljudi umirali od korone, iako se to dešavalo u cijelom svijetu", dodao je Dodik.

Dodik je napomenuo da oni koji misle da imaju dovoljno elemenata da pokreću bilo kakve postupke, to i urade, jer je to njihovo građansko pravo.

Dodik je upitao zašto Agencija za lijekove BiH nije reagovala mnogo ranije, te naglasio da je i to potvrda da je riječ o čistoj spekulaciji, bez ikakvih namjera da se štite propisi, jer bi u suprotnom to bilo urađeno prije četiri, tri ili dvije godine, ili prije deset dana.

"Očigledno da se staje na jednu stranu i da se pokušava napraviti panika ovdje i da se direktor Agencije pokušava dodvoriti Sarajevu da mu obnove mandat", rekao je Dodik i ponovio da će se u Republici Srpskoj obezbijediti dovoljno kiseonika. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE