• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgođena vojna vježba Srbije i BiH: Dodik traži Podžićevu ostavku, on sve opravdava pandemijom

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Juče je saopšteno da je otkazana zajednička vojna vježba Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH koja je trebalo da bude održana na poligonu Manjača kod Banjaluke od 9. do 16. oktobra. Ne stišavaju se reakcije na ovu odluku.

 Odgođena vojna vježba Srbije i BiH: Dodik traži Podžićevu ostavku, on sve opravdava pandemijom Izvor: Anadolija/Miomir Jakovljević

"Izražavamo žaljenje zbog otkazivanja, s obzirom da smo više od šest mjeseci zajednički planirali izvođenje ove vježbe", navedeno je u jučerašnjem saopštenju Ministarstva odbrane Srbije objavljenom nakon što je iz Ministarstva odbrane BiH stiglo obavještenje o otkazivanju vježbe.

Ministarstvo odbrane Srbije ističe da "ostaje partner Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj sa željom da u budućnosti ostvare zajedničke aktivnosti".

Milorad Dodik traži ostavku Podžića

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je danas smjenu ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića zbog nepoštovanja Ustava BiH, jer je otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, iako to može da učini samo Predsjedništvo BiH koje je jedino nadležno za vođenje odbrane i spoljne politike.

U saopštenju iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH navedeno je da je Podžić ovom samovoljnom odlukom prekršio Ustav BiH.

U Ustavu BiH je izričito navedeno da je službeno /diplomatsko/ djelovanje prema drugim državama ili međunarodnim organizacijama sa pozicije/stava za koji državni funkcioner pripadajućeg ranga objektivno zna ili mora da zna da Predsjedništvo nije zauzelo stav ili nije ga odobrilo, odnosno da ne pripada obimu ovlaštenja koje mu je /prethodno: generalno ili ad hok/ dodijeljeno od Predsjedništva.

Takođe, ovaj jednostrani potez Podžića povlači disciplinsku i/ili krivičnu odgovornost prema Krivičnom zakonu BiH /Zloupotreba položaja ili ovlaštenja i Nesavjestan rad u službi/, Zakonu o upravi BiH /Odgovornost rukovodioca organa uprave i njegovog zamjenika/, te zakonima o Savjetu ministara, o ministarstvima BiH i Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH.

Prekršena je i Bečka konvencija o ugovornom pravu i to Član 46 - Odredbe unutrašnjeg prava u vezi sa sposobnošću za zaključenje ugovora i Član 47 - Posebna ograničenja na ovlaštenje da se izrazi saglasnost države, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je juče Srni da Podžić nije imao pravo da otkaže vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, jer to može da učini samo Predsjedništvo BiH.

On je naglasio da se Podžić nije ni obratio niti se konsultovao sa Predsjedništvom BiH.

"Očigledno je da se konsultovao sa DŽaferovićem i Komšićem, jer ne mogu da vjerujem da bi on sam smio tako nešto da uradi", rekao je Dodik.

Zoran Tegeltija pisao Podžiću

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija uputio je danas pismo ministru odbrane u Savjetu ministara Sifetu Podžiću sa zahtjevom da stavi van snage Odluku o realizaciji mjera i aktivnosti na organizaciji vojne vježbe "Manjača 21", a kojom se odgađa vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra.

Predsjedavajući Savjeta ministara u pismu je, između ostalog, istakao da razlozi za odgađanje realizacije vojne vježbe "Manjača 21" nemaju uporište, te naveo da će, ukoliko ministar odbrane u Savjetu ministara ne postupi po istom, biti prinuđen da postupi u skladu sa ovlaštenjima predsjedavajućeg Savjeta ministara iz Zakona o Savjetu ministara, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

"Uvažavajući epidemiološku situaciju u BiH, poznato nam je da je u toku ove godine održano nekoliko vojnih vježbi i drugih aktivnosti Oružanih snaga BiH sa partnerskim zemljama i organizacijama na raznim lokacijama u BiH gdje su poštovane sve epidemiološke mjere propisane od nedležnih tijela u BiH.

U pogledu finansijskih sredstava, poznato Vam je da je Savjet ministara usvojio Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, čime je omogućeno da Oružane snage BiH nesmetano funkcionišu i izvršavaju zakonom propisane i definisane zadatke iz svoje nadležnosti, kao i da Republika Srbija snosi sve troškove održavanja vojne vježbe za pripadnike Vojske Republike Srbije, izuzev troškova klase 1 – hrana", ističe se u pismu predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Imajući u vidu sve navedeno, Tegeltija smatra da jednostrano donošenje ovakve odluke od ministra odbrane predstavlja kršenje Zakona o odbrani BiH i da je to neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Republici Srbiji.

"Pozivam Vas da odmah stavite van snage predmetnu odluku i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe 'Manjača 21', te da me o tome obavijestite", navodi se u pismu predsjedavajućeg Tegeltije.

Predsjedavajući Savjeta ministara o navedenom zahtjevu upoznao je sve članove Predsjedništva BiH.

Komšić i Džaferović: Opravdana odluka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik DŽaferović tvrde da je opravdana odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, a da su zahtjevi za smjenom ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića "neosnovani i neopravdani".

"Ova odluka je razumna i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija", navodi se u zajedničkom saopštenju Komšića i DŽaferovića.

Komšić i DŽaferović smatraju da je, prema odluci Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, predviđena vojna vježba samo prolongirana i da će biti realizovana u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH kada se za to steknu potrebni uslovi.

Oni tvrde da zahtjevi za smjenom Podžića predstavljaju "neodgovoran izraz politizacije ovog pitanja", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Šta kaže Poždić?

Sifet Podžić o odgađanju vježbe
Izvor: YouTube

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE