• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik nakon sastanka sa delegacijom SAD: Srpska nema nijedan plan o otcjepljenju i secesiji

Autor Dušan Volaš

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izjavio da je upoznao američku delegaciju na sastanku u Sarajevu da Republika Srpska nema ni jedan plan o secesiji i da će nastaviti da se političkim i pravnim sredstvima bori za provođenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH

 Srn2021-9-30_1824723_1 Izvor: Bernard Milošević/SRNA

"Prenio sam da Srpska nema nijedan plan o otcjepljenju i secesiji, ali da se u Republici Srpskoj o tome priča, kao i u cijeloj BiH i regionu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka Predsjedništva BiH sa savjetnikom u američkom Ministarstvu inostranih poslova Derekom Šoletom.

Dodik je istakao da Republika Srpska dosljedno poštuje pravni okvir, prava i obaveze potpisane i predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i da od međunarodne zajednice očekuje da sprovodi ovaj sporazum i Ustav BiH.

On istakao da Republika Srpska ostaje posvećena slovu Dejtonskog sporazuma i poštovanju Ustava BiH i da je privržena politici mira.

Dodao je rekao da je Šoletu prenio da Srpska nije spremna za provođenje aktivnosti koje bi ugrozile mir, ali da su druga dva člana Predsjedništva BiH uporno insistirala na mogućnostima sukoba i rata.

"Republika Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju slovo Dejtonskog sporazuma, pa to očekujemo i od međunarodne zajednice i međunarodnog faktora koji je upleten u unutrašnje stvari BiH", rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska uvažava spoljni suverenitet BiH i unutrašnji teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Mi poštujemo pravni okvir BiH, koji je predviđen Dejtonskim sporazumom, nastavićemo pravnu borbu za poštovanje Ustava", poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je u BiH dosta stvari učinjeno unilateralno i da visoki predstavnik nikada do sada nije imao formalno pravo da donosi bilo kakav zakon.

"Ustavni sud BiH, koji ima pod kontrolom dva muslimana i tri stranca, ima funkciju razgradnje Ustava i stvaranja novog ustavnog poretka", rekao je Dodik.

On je naveo da su to sve poznate stvari o kojima Republika Srpska govori.

"Zato smo i pripremili opširne informacije o kršenju Ustava BiH u nastojanju da se vratimo na ustavnu piziciju i to smo dostavili Narodnoj skupštini Republike Srpske i očekujemo da će Kolegijum i potvrditi da će se ta posebna sjednica i održati", rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da to poredviđa da se povuče saglasnost sa 140 zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, te da je pravna osnova za to činjenica da Ustav BiH nigdje ne predviđa da visoki predstavnik predlaže zakone Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Ustav samo predviđa da je to Predsjedništvo BiH i Savjet ministara. Visokog predstavnika nema u Ustavu BiH", podsjetio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da su predložene i tri posebne informacije za posebnu sjednicu Narodne skupštine Srpske, podsjećajući da su srpski političari bili prisiljeni da daju određene saglasnosti.

"To je vojska, indirektini porezi i Visoki sudski i tužilački savjet. Predlažemo odluke da se povuku saglasnosti koje smo ranije dali i da se uđe u normativno uređenje tih oblasti", istakao je Dodik.

On je rekao da je američka delegacija pokazala veliku zainteresovanost za stanje u BiH i želju da se neke stvari počnu rješavati.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE