• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Predstojeća posebna sjednica NSRS u rangu pet najvažnijih

Autor Dušan Volaš

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da će predstojeća posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju oduzetih nadležnosti biti u rangu pet najvažnijih kada je riječ o odlukama koje je donio srpski narod na ovim prostorima i RS

 Dodik: Predstojeća posebna sjednica NSRS u rangu pet najvažnijih Izvor: RTRS

Iz ovoga će Republika Srpska izaći jača, istakao je Dodik i dodao da je to težak proces u koji se ulazi, da se ne dešava preko noći, ali da to i ne rade preko noći.

Podsjetio je da je bio opozicija, ali se nije libio da ode i glasa 12. maja 1992. godine da je formirana Vojska Republike Srpske jer je to bilo važno za Republiku, kao što je i ovo danas važno.

Dodik je za RTRS rekao da ovu priču niko ne gura lično, već da on snosi odgovornost za to.

"Ovi iz opozicije imaju neki patološki odnos prema meni lično, mogu to da razumijem, godinama su pobjeđivani i malo frustrirani", rekao je Dodik.

On je dodao da to i nije važno već da treba upamtiti da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar rekao da je uspio da razvali jedinstven front odbrane Republike Srpske.

"Opozicija to sada hoće da upakuje u neku drugu priču", rekao je Dodik i dodao da će Republika Srpska u decembru imati dvije važne stvari - posebnu sjednicu o povlačenju saglasnosti i odbacivanje nametnih zakona visokih predstavnika, a onda i redovnu sjednicu na kojoj će biti usvojena Ekonomska politika i budžet.

S druge strane, BiH, kako je istakao, do danas nema usvojen budžet i biće jedina zemlja na svijetu u posljednjih sto godina koja je tako izašla iz tekuće godine.

"Neko se ovdje šegači sa svim, mora da se napravi održiv koncept", rekao je Dodik i dodao da su predložili i i predlagaće da se povuče nametnuta odluka Valentina Incka jer će se u odlučivanje na nivo BiH vratiti onog dana kada u zakondovastvu nestanu te odredbe.

On je rekao i da stranci nisu očekivali da će opozicija biti na tom fonu i da su zato potrčali da je izvuku iz priče o prenosu nadležnosti.

Dodik je naglasio da je spreman da prihvati svaki prijedlog opozicije ukoliko objasne da je dobar za Republiku Srpsku.

"Uvjeren sam da je ovo zadnja linija naše odbrane. Poslije ovog ili ima Republike Srpske dugoročno ili, ukoliko ode naša politička opcija sa vlasti, neće više od šest mjeseci trajati Republika Srpska", naglasio je Dodik.

On je istakao i da će sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o ovome razgovarati, dodajući da Republici Srpskoj veoma koristi razumijevanje prijatelja.

"U svakom slučaju povlačimo saglasnost koju smo dali za vojsku, indirektne poreze, Visoki sudski i tužilački savjet. Ostavljamo da se do šest mjeseci ta pitanja riješe. Ako se ne riješe donijećemo vlastito zakonodavstvo. Ide informacija o stavljanju van snage 140 odluka, odnosno zakona, koje je predložio ili nametnuo visoki predstavnik bez obzira da li je to usvojio parlament ili nije", rekao je Dodik.

Niko iz inostranstva, istakao je, nema pravo da upravlja životima građana Republike Srpske.

"Ja ću otići na izbore iduće godine i ako ovaj narod bude za tu politiku odbrane našeg identiteta i naše Republike i svega što smo radili on će glasati za mene. Ukoliko nije, i ako je za izdajničku politiku Šarovića, Borenovića i Trivićeve onda će izabrati tu politiku i onda će jednog dana ljudi reći ko je bio u pravu", zaključio je Dodik.

"Srpska ima kapacitet da se bori za sebe"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da diplomatskim aktivnostima sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i saradnicima pokušavaju da razbiju stereotit koji se dugo zadržava u BiH o jednom, univerzalnom krivcu, i da objasne situaciju.

Dodik je rekao da je bilo dosta sastanaka, veoma važnih intervjua svjetskim medijima, napomenuvši kako je u važnim svjetskim medijima stvorena slika da je svaki srpski predstavnik odmah krivac, ako nije za ratni zločin, onda mu se spočitava korupcija.

On je naveo da je i večeras sa američkim i evropskim zvaničnicima razgovarano o tri teme koje se tiču imovine, nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika i Izbornog zakona, o tome kako prevazići neminovino pitanje odluke bivšeg visokog predstavnika i imovine kojom se bespravno bavio Ustavni sud BiH.

Dodik je za RTRS naglasio da nametnuta odluka Valentina Incka mora biti povučena i da nema nijedne druge mogućnosti da se srpski predstavnici vrate da se odlučuje u organima na nivou BiH, a istakao je da su stavovi nepomirljivi i da je zato BiH neuspješna zemlja.

On je ukazao na pokušaje muslimana i međunarodne zajednice da kroz visoke predstavnike i Ustavni sud modeliraju BiH koja odgovara samo muslimanima, ali je istakao da će definitivan otpor Republike Srpske tim nastojanjima početi na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju otetih nadležnosti.

"Republika Srpska se zbog ukupnog ambijenta nije mogla suprostaviti, bilo je nekoliko pokušaja, međutim nije moglo zbog visokog predstavnika, ali njega više nema", rekao je Dodik.

On je ponovio da Srpska nema namjeru da odustane, da njeni zvaničnici rade u skladu sa Ustavom, da nisu ni pomenuli rat.

"Sad je svima postalo jasno o čemu se ovdje radi i zbog toga su ove diplomatske aktivnosti. Predsjednica je nedavno bila u Americi i o svim važnim pitanjima tamo razgovarala. Do Nove godine ćemo se sresti sa predstavnicima još nekih država koje žele dijalog i koji misle da je kroz dijalog moguće doći do nekih rješenja", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, prošlo je vrijeme da se ponašaju onako kako to hoće SAD, NJemačka ili druge zemlje, Republika Srpska ima kapacitet da se bori za sebe.

"Ako BiH ne može da funkcioniše u skladu sa Ustavom onda ne treba da funkcioniše, to je pravilo koje važi svagdje", rekao je Dodik i dodao da ima ima razumnih pogleda, pomenuo je i briselsku stranu koja traži rješenje.

On smatra da Britanija ima poguban uticaj na ove prostore, dijelom Amerika, a vidi da dobro nećemo biti postavljeni ni kod nove njemačke Vlade, iako se sav svijet zasniva na tome da je zabranjeno miješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja.

"Nismo mi tu da ispunjavamo njihove želje, nego težnje ovoga naroda, a ja nisam biran da budem kukavica, štitim interese onih koji su me birali", rekao je Dodik, koji je istakao da predstavnike Srpske treba saslušati, a ne samo prijetiti sankcijama.

On je ponovio da je interes srpskog naroda i Republike Srpske da se provodi Dejtonski sporazum i slovo Ustava i da nema ničega što bi predstavljalo revoluciju.

"Ovo vrijeme je pokazalo da nama nisu potrebni organi BiH, u ovom trenutku na jedini legalan i legitiman način funkcioniše Republika Srpska, a mnoge to nervira i mnogi to ne žele da vide", istakao je Dodik.

OHR ne postoji, a Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, kategoričan je Dodik koji je naveo da se istražuje mogućnost da bude tužen u njegovoj zemlji jer ovdje unosi nemir onim šta govori, bavi se vojnim snagama, a to nema pravo.

(Srna/Mondo)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE