• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Divjak na slobodi uz kauciju od 500.000 evra

Penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak pušten je danas iz pritvora u Austriji uz plaćanje kaucije od 500.000 evra.

 Divjak na slobodi uz kauciju od 500.000 evra Izvor: MONDO

"Njemu nije dozvoljeno da napusti Austriju", rekla je portparol suda u Kornojburgu Krista Zemanek i dodala da je Divjak morao da deponuje svoj pasoš.

Zemanekova je rekla da će austrijskom sudu biti potrebno najmanje mjesec dana da donese odluku o Divjakovom izručenju.

Divjak je uhapšen u Beču u četvrtak, 3. marta, po nalogu za hapšenje koji je objavila Srbija, koja ga optužuje da je odgovoran za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine kada je ubijeno 42, ranjeno 73 i zarobljeno 215 pripadnika JNA.

Današnja odluka suda uslijedila je dan nakon što je austrijski šef diplomatije Mihael Spindeleger izjavio da je izručenje Divjaka Srbiji "nezamislivo".

Hrle: Divjak nije u Ambasadi u Beču

Penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak, koga je austrijski sud pustio na slobodu uz kauciju, danas nije boravio u Ambasadi BiH u Beču i u narednom periodu tu neće biti smješten, tvrdi ambasador BiH u Austriji Haris Hrle.

Hrle je izjavio da će Divjak boraviti u Beču za vrijeme ekstradicionog postupka, ali nije želio da otkrije koje će korake preduzeti tim odbrane pred austrijskim sudom.

"Divjak je sada slobodan čovjek", rekao je Hrle za BHT, ne želeći da precizira koji je iznos kaucije plaćen za njegovo puštanje na slobodu.

Pojedini federalni mediji prethodno su javili da će Divjak biti smješten u Ambasadi BiH u Beču, te da je novac za njegovo oslobađanje obezbijedila Fondacija "Pravda za BiH" i Vlada Kantona Sarajevo. Ova fondacija svojevremeno je finansirala i tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Sudovi da obave posao u slučaju “Divjak”

Ambasador Srbije u Austriji Milovan Božinović rekao je da sudovi treba da obave svoj posao u slučaju Jovana Divjaka i da će se Beograd striktno pridržavati pravnih propisa.

"Srbija će, u predviđenim rokovima, proslijediti potrebnu dokumentaciju kako bi slučaj Divjaka bio riješen u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Božinović austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Divjak je tokom poslijepodneva dao izjavu nadležnim vlastima da je spreman na saradnju u rješavanju svog slučaja, a njegov advokat Rihard Sojer je potvrdio da je general Armije BiH pušten oko 17 časova iz ekstradicionog pritvora.

"Nalog za hapšenje Srbije je bez sumnje politički motivisan. Pošto moj štićenik u Srbiji ne može očekivati fer suđenje, a i ujedno je tokom više istraga uklonjena sumnja u to da je počinio krivično djelo, uvjeren sam da ćemo uspjeti da izbjegnemo izručenje Srbiji", smatra Sojer.

Alkalaj: Dokazaćemo nevinost Divjaka

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je večeras da penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak, koji je pušten iz pritvora u Beču, prema uslovima kaucije mora da boravi na adresi prijavljenoj u tom gradu.

Divjak se "dobro osjeća, vedrog je duha i veoma je raspoložen", rekao je Alkalaj u telefonskom javljanju iz Beča za FTV (Televizija Federacije BiH).

On je kazao da "Divjak jedva čeka da počne proces dokazivanja svoje nevinosti".

"Mi ćemo dokazati sigurno njegovu potpunu nevinost. Vjerujem da će ovaj proces trajati oko četiri-pet mjeseci", dodao je Alkalaj.

Alkalaj je rekao da je "Divjak heroj BiH, te da će BiH pokazati svijetu kako štiti svoje branioce".

Prema njegovim riječima, Divjak je pušten uz kauciju od pola miliona evra, a prema uslovima kaucije on mora da boravi u Beču na prijavljenoj adresi i svako kretanje van Beča mora da prijavi.

"On ima tretman slobodnog čoveka", rekao je Alkalaj.

Barašin: Kraj istrage o Dobrovoljačkoj sredinom godine

Glavni tužilac Bosne i Hercegovine Milorad Barašin izjavio je danas da će istraga u predmetu "Dobrovoljačka", u kojem je jedan od osumnjičenih i penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak, biti okončana polovinom godine.

"Protiv Divjaka se vodi istraga u Tužilaštvu BiH, i ne samo protiv njega već protiv određenog broja osoba", kazao je Barašin bijeljinskoj BN televiziji, ne želeći da navede imena ostalih osumnjičenih.

Barašin je kazao da Divjak treba da bude izručen BiH, dodajući da je Tužilaštvo BiH austrijskom tužilaštvu uputilo zahtjev da penzionisani general bude izručen toj zemlji.

"Oni koji igraju neku igru iza kulisa moraju jasno da kažu zbog čega to rade. Sada kažu da je zahtjev nepotpun i traže njegovo uvjerenje o državljanstvu. Međutim, jasno je da Divjak ima bosansko-hercegovački pasoš. Onaj ko mu je izdao putnu ispravu mora utvrditi i dati mu državljanstvo BiH", naglasio je Barašin.

Glavni tužilac BiH rekao je da Tužilaštvo svakodnevno trpi pritiske medija i političara, ne samo u vezi sa predmetom "Dobrovoljačka", već i u ostalim "krupnijim" slučajevima.

Ana Trišić-Babić: Guranje prsta u oko srpskom narodu u BiH

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić ocijenila je da političari u Sarajevu otvorenom podrškom bivšem generalu Armije BiH Jovanu Divjaku, osumnjičenom za ratni zločin, direktno guraju prst u oko srpskom narodu i žele da naprave nered u BiH.

"Otvoreno svrstavanje člana Predsjedništva BiH i ministra inostranih poslova BiH na stranu Divjaka, stavljanje na raspolaganje budžeta kantonalne sarajevske vlade osumnjičenom za ratne zločine, ma ko to bio, te remećenje pravosudnog sistema i načina rada pravosudnih institucija dovoljno govori šta su sve u stanju i na koji način bošnjački političari, tj. političari iz Sarajeva. Oni žele da naprave nered u BiH i ovo je još jedno direktno guranje prsta u oko konstitutivnom srpskom narodu, prije nego što se utvrdi šta se desilo u Dobrovoljačkoj ulici", rekla je Ana Trišić-Babić za Srnu.

Ona je dodala da nema saznanja da se Divjak nalazi u Ambasadi BiH u Beču i da sumnja da je to tačna informacija, koju su prenijeli pojedini federalni mediji.

"Bez obzira na sva događanja ovih dana, ne vjerujem da bi ambasador Haris Hrle, zajedno sa ministrom inostranih poslova, bio zaista toliko glup da to napravi, jer je svjestan činjenice da austrijsko pravosuđe i austrijske vlasti pomno posmatraju kako će se osumnjičeni za ratne zločine ponašati dok traje procedura eventualne ekstradicije u Srbiju", rekla je Ana Trišić-Babić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE