• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD i EU o stanju u BiH: Politički lideri nisu obavili posao

Autor Dušan Volaš

U zajedničkoj izjavi Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD u BiH o razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi upućen je apel strankama da odustanu od maksimalističkih prijedloga koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu.

 Zajednička izjava Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD u BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Suština demokratije nije u stalnim zastojima radi forsiranja nečijih zahtjeva niti u nametanju volje većine. Takođe, pozivamo predstavnike Republike Srpske da se u potpunosti vrate u institucije", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se dodaje da su EU i SAD uložile napore u dijalog koji uvažava zabrinutosti i interese svih strana.

"Stranke znaju šta je potrebno uraditi da se usmjere na rješavanje temeljnih uzroka hronične političke krize u BiH - korupcije, nedostatka povjerenja i niskih demokratskih standarda. Na strankama je da pojačaju angažaman i dođu za sto spremni za preduzimanje daljih koraka. Stoga pozivamo sve strane da se uključe i doprinesu ovom procesu na smislen način, u interesu građana BiH", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su se ranije ovog mjeseca, kada su se zvaničnici SAD i EU sastali sa predstavnicima političkih stranaka u BiH i civilnog društva kako bi razgovarali o izbornoj i ustavnoj reformi, politički lideri složili da će se pripremiti prije narednih razgovora.

"Od tada svjedočimo tek manjem napretku. Politički lideri nisu obavili posao koji je neophodan za usklađivanje političkog sistema BiH sa propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon dalje neprihvatljive eskalacije od Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra, politička kriza se produbljuje", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da obnovljeni napori na posredovanju u ovim razgovorima sada, prije kraja godine, nažalost, ne bi urodili plodom. Takvi napori će dati rezultate tek kada stranke budu istinski radile zajedno na iznalaženju rješenja.

"Za napredak BiH jednako su značajne reforme koje bi izbore učinile sigurnim, pouzdanim, kao i uspostavljanje funkcionalne Vlade Federacije BiH. Vrijeme je da se ova obećanja ispune", poručuju iz Delegacije EU i Ambasade SAD u BiH.

Srna, Mondo

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE