• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: RS će u januaru "diskvalifikovati" djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na svojoj teritoriji

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U toku januara Republika Srpska će donijeti zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS i diskvalifikovati djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske, rekao je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, komentarišići današnju istragu

 Dodik: RS će u januaru "diskvalifikovati" djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na svojoj teritoriji Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Imamo politički motivisano ponašanje Suda i Tužilaštva BiH, ovo je pokušaj da se sahrani Republika Srpska. Ovo govori da je njihova namjera destabilizacija Republike Srpske", rekao je Dodik.

Kaže da su istragom u slučaju ''rušenja ustavnog poretka'' BiH obuhvaćeni svi koji rade u institucijama Srpske, partije koje čine vlast, narodni poslanici koji su po Ustavu i svim demokratskim aktima "napadnuti od strane političkog ološa sudova i tužilaštva iz Sarajeva", a da za to nema osnova jer je RS uradila sve u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Aneks 3 garantuje da svi poslanici imaju poslanički imunitet ako nisu počinili opšti kriminalitet. Ovo podsjeća na vrijeme kada se sudilo Petru Kočiću prije više od sto godine od strane okupatorskih sudova", smatra Dodik.

Dodik kaže da je zakon o Visokom i sudskom tužilaštvu Srpske već upućen ili će se ovih dana uputiti prema Narodnoj skupštini i ona će odlučiti kada će o tom zakonu raspravljati.

"To podrazumjeva diskvalifikaciju Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske i to je ozbiljan posao koji ćemo učiniti. Niko nas u tome neće zaustaviti", istakao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je proces koji vodi Tužilaštvo BiH protiv zvaničnika Republike Srpske dokaz da Sud i Tužilaštvo BiH ne trebaju postojati jer se zloupotrebljavaju.

"Da se ne bi shvatilo da smo mi nešto preplašeni i ja sam taj koji će učestvovati u tom procesu sve do momenta dok Narodna skupština ne zabrani djelovanje Suda i Tužilaštva. Spreman sam da odem. To je jedna najobičnija lakrdija, kao što je bila ona vezana za referendum i aktivnosti oko referenduma", rekao je Dodik.

On je rekao da je trenutni proces koji vodi Tužilaštvo BiH "kraj BiH".

"Ne zato što to Milorad Dodik hoće ili smatra da se treba revanšistički odnositi prema tome već zato što su zloupotrebljene institucije do mjere da ne treba da postoje", naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je rekao da ministru inostranih poslova Njemačke Analeni Baerbok neće dozvoliti diskvalifikacije i prijetnje.

"Poručujem joj da bi bilo dobro da sjednemo i da se razgovara. Ne mora sa mnom, neka razgovara sa kim god hoće od racionalnih ljudi", istakao je Dodik.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jo

Sto pre rijesite se zajednickih institucija i na silu otetih nadleznosti od RS,građani će biti mirni.Što pre,to bolje.

MONDO REPORTAŽE