• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi sukobi oko budžeta Banjaluke: ''Ovo je amandmanski masakr''

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković optužio je danas grupaciju odbornika čija stranačka koalicija čini većinu u Skupštini Grada da su počinili ''amandmanski masakr'' prijedloga novog budžeta Banjaluke za 2022. godinu.

 Stanivuković o amandmanima i budžetu Grada Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Stanivuković kaže da su predloženim amandmanima, kritično smanjena novčana sredstva za važne bužetske stavke kao što je infrastrukturno održavanje grada.

"Ovo je amandmanski masakr nad budžetom i razvojem grada Banjaluke. Zamislite da uštedite 20 miliona KM više (u odnosu na prošli budžet) a uzmu vam 3,5 miliona kroz komunalnu taksu i naknadu, četiri miliona kroz porez na nepokretnosti, osam miliona kroz amandmane, najčešće za jednokratne pomoći i druga davanja - to u prevodu znači da vam uzmu 16 miliona od 20 ušteđenih", izjavio je Staniuvuković.

Banjaluka će, nažalost - tvrdi on - naredne godine opet ući u isti scenario kreiran od skupštinske većine na čelu sa SNSD.

''To znači da je uzeto sve od javne rasvjete i stavki za košenje i održavanje grada. Imaćemo neuredan grad koji ne može da ispuni ono što treba, da bude najljepša razglednica Republike Srpske. Predložili smo više sredstava za košenje, održavanje, javnu higijenu, puteve, ali džaba", dodao je Stanivuković.

Kaže da amandamina o kojima su juče pričali odbornici i predsjednici gradskih odbora SNSD, Demosa, SP, Ujedinjene Srpske oduzet novac za mnoge projekte među kojima je izdvojio izgradnju vidikovca na Banj brdu, legalizaciju vjerskih objekata, izgradnje puta u Šargovcu, sredstava za konkursnu komisiju za izgradnju centralnog spomen obilježja, prvog reciklažnog dvorišta.

''Imate ljude koji nisu dobri s mozgom da kažu da su za razvoj grada, a onda hoće jednokratnu pomoć. Razvoj i jednokratna pomoć ne idu zajedno...Zar je normalno da Grad Banjaluka daje 4,5 miliona Elektroprivredi koja ima budžet tri puta veći?", rekao je Stanivuković.

Izdvojio je slučaj da Gradska uprava sada plaća kazne jer ''SNSD nije platio licence za računare'' koje Grad koristi te da je izdvojeno pola miliona KM kako bi se platile licence američkom Majkrosoftu.

''I odatle su skinuli 100 hiljada. Budžetom se igra neko ko nema veze o budžetu", kaže gradonačelnik Banjaluke.

Stanivuković je objasnio da je Grad Banjaluka podržao borbu za nadležnosti Republike Srpske i pitao SNSD zašto onda oni pokušavaju da oduzmu nadležnosti grada. On ne očekuje da će se sjednica Skupštine Grada na kojoj će budžet biti razmatran završiti ove godine.

Sjednica je zakazana za četvrtak.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE