• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska poslala protestnu notu BiH zbog spomen ploče Milanu Tepiću

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U hrvatskom Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova (MVEP) su potvrdili da su poslali protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH povodom otkrivanja spomen ploče majoru Milanu Tepiću.

 Potestna nota zbog spomen ploče Milanu Tepiću Izvor: A. Čavić/Grad Banjaluka

"MVEP ukazuje na neprihvatljivost ovakve odluke gradonačelnika i Gradske uprave Grada Banjaluke, kojom se veliča teroristički čin osobe koja je u samoubilačkoj akciji svjesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila te ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara", naveli su u MVEP Hrvatske za "Nezavisne novine".

Dodali su da, prema njihovim riječima, ovaj čin gradskih vlasti Banjaluka dodatno udaljava od procesa izgradnje povjerenja i razvoja dobrosusjedskih odnosa.

"A takvom odlukom se gradske vlasti Banjaluke bez ikakve sumnje poistovjećuju s tom zločinačkom velikosrpskom politikom. Uz to, ovaj neprihvatljivi čin gradskih vlasti Banjaluke dodatno nas udaljuju od procesa izgradnje poverenja i razvoja dobrosusedskih odnosa", stoji u saopštenju hrvatskog MVEP-a.

Navodi se da je protestnu notu Ministarstvu BiH uputio ambasador Hrvatske u Sarajevu.

Izvor: A. Čavić/Grad Banjaluka

Spomen ploča majoru Milanu Tepiću otkrivena je u subotu u Banjaluci u ulici koja nosi njegovo ime.

Spomen-ploču su svečano otkrili gradonačelnik Draško Stanivuković i Aleksandar Tepić, sin Milana Tepića.

Stanivuković je tom prilikom istakao da će se "o Tepićevom posljednjem danu pričati se dok je srpskog naroda, te da na njegovu herojsku odluku mogu biti ponosni svi vojnici, a na njegovu hraborst čitav naš narod".

Major Tepić (34) je tokom ratnih dešavanja digao u vazduh sebe i skladište municije, jer nije želio da ono padne u hrvatske ruke.

Tepićeva posljednja rečenica bila je: "Jednom ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško."

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pik

Interesantno je da sve što se uradi u Republici Srpskoj,drugi prate pomno i odmah reaguju.Imaju oni svoje Merčepovce,Gotovinu a i druge,neka malo razmisle, šta su oni uradili,protiv njih ili za njih.

MONDO REPORTAŽE