• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanovićeva u Sjevernoj Makedoniji: Mnogo oblasti za saradnju

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović konstatovala je danas da je mnogo oblasti u kojima privrednici iz Sjeverne Makedonije i Republike Srpske mogu da sarađuju i rade zajedno.

 Srn2022-1-28_1226753_0.jpg Izvor: Srna

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su na sastanku sa predstavnicima Privredne komore Sjeverne Makedonije prezentovane mogućnosti i šanse razvoja energetskog sektora Srpske, kao i opredijeljenost za dodatnu integraciju u okviru regiona radi bržeg i snažnijeg razvoja.

"Neophodno nam je da uz dobro političko razumijevanje imamo i dobre privredne veze i svi smo opredijeljeni da se integrišemo u okviru regiona i vidimo kakve su naše zajedničke mogućnosti, šta znači pojačana saradnja i dobra infrastruktura", rekla je Cvijanovićeva.

Ono za šta postoji interesovanje kao osnov za bolju privrednu saradnju ili odvijanje privrednih aktivnosti, kaže Cvijanovićeva, jeste zainteresovanost dokle su došli naši infrastrukturni projekti koji će omogućiti brži protok robe, ali će značiti i bolju komunikacijsku vezu za naše građane.

Cvijanovićeva je naglasila da će se nastojati nadograđivati saradnja, kako bi Sjeverna Makedonija još više bila partner Srpske u okviru poljoprivrednih sajmova.

"Srpska tu ima tradiciju. Jedan od tih sajmova je sajam u Bijeljini koji se održava u septembru, a koji je regionalnog karaktera i okuplja izlagače iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije", rekla je Cvijanovićeva za RTRS nakon razgovora sa predsjednikom Privredne komore Sjeverne Makedonije Branko Azeski.

Ona je rekla da se nastojalo sagledati i šta su to potencijalno neke nove šanse za saradnju.

"Mnogo je oblasti u kojima možemo da djelujemo zajedno. Ovo su iskusni ljudi u sferi biznisa koji prepoznaju šta su to potencijali u Republici Srpskoj i da su opredijeljeni da rade zajedno sa nama da imamo više zajedničkih investitora koji će iz Srpske djelovati u Sjevernoj Makedoniji i obratno", navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će fokus biti stavljen i na to kako je organizovana Privredna komora u Sjevernoj Makedoniji, odnosno na digitalizaciju i veze koje su napravili u okviru biznisa.

"Ovo je prilika da se upoznamo sa uslovima poslovanja i šta su to potencijalno neke naše šanse", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se u Sjevernoj Makedoniji prepoznaje uloga komorskog sistema u kreiranju određenih zakonskih rješenja, dodajući da je prenijela dobre prakse iz Srpske, kao što je konstruktivan dijalog među socijalnim partnerima - sindikatom, Privrednom komorom, poslodavcima.

"Tim načinom dolazimo do nečega što su najbolja rješenja u ova izazovne vremena", poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Privredne komore Sjeverne Makedonije Branko Azeski rekao je da je na sastanku razgovarano o više konkretnih pitanja koja se tiču poboljšanja komunikacije i infrastrukture, te zajedničkim nastupima na sajmovima.

On je dodao da je razgovarano o tome da se u okviru foruma i asocijacija u kojima su Republika Srpska i Sjeverna Makedonija zajednički radi i proizvodi za treća tržišta, te da se otvaraju nova tržišta za domaće privrednike.

"Mislim da će predsjednica /Cvijanović/ imati lijepu uspomenu sa ovog putovanja i da će doći opet", naveo je Azeski, dodajući da je ona iskusan politički predstavnik.

Cvijanovićeva od juče boravi u dvodnevnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji.

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE