• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za Republiku Srpsku život dalo 23.752 borca VRS

Autor Dušan Volaš

U Višegradu će sutra biti obilježeno 218 godina od početka Prvog srpskog ustanka i Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u kojem su život dala 23.752 pripadnika oružanih snaga Srpske.

 Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Prema programu, obilježavanje počinje u manastiru Dobrun u 10.30 časova služenjem parastosa poginulim ustanicima, a u 11.00 časova polaganjem vijenaca i cvijeća kod spomenika voždu Karađorđu.

Potom će u Višegradu u 12.00 časova kod spomenika poginulim borcima biti služen pomen, te položeni vijenci i cvijeće, kao i obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, delegacije Narodne skupštine koju čine narodni poslanici Pero Petrović, LJubiša Krunić, Spomenko Stojanović i Kostadin Vasić, te BORS-a koju će predvoditi predsjednik Predsjedništva Aleksandar Savić.

Iz resornog ministarstva najavljuju da će se program obilježavanja realizovati uz prisustvo zvaničnika Republike Srpske, srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, delegacija Vlade Srbije, opštine Višegrad, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo i seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Vojska Republike Srpske /VRS/ formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadanjeg Generalštaba, na samom kraju rata VRS brojala 210.000 mobilisanih boraca.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i BORS.

Srna

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE