• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kontroverze oko Zeljkovićeg povratka u institut: Oglasilo se tužilaštvo, PDP upozorio Viškovića

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Branislav Zeljković, smijenjeni direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, osumnjičen za zloupotrebe tokom nabavki medicinske opreme, uskoro bi trebalo da se vrati na radno mjesto direktora instituta, a ova vijest izazvala je burne reakcije u RS.

 Tužilaštvo PDP i DNS o povratku Branislava Zeljkovića na čelo Instituta Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Nakon što je objavljena informacija o povratku oglasilo se i Republičko javno tužilaštvo koje je uputilo žestoku poruku.

"Tužilaštvo smatra da je to očigledna podrška vlasti licima koja se procesuiraju za krivična djela", izjavila je Dragica Tojagić, portparol Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva, prenosi Srpskainfo.

Povodom iste vijesti saopštenje je poslala Partija demokratskog progresa koja "upozorava premijera Viškovića i ministre u Vladi Republike Srpske da odustanu od namjere da ponovo postave Branislava Zeljkovića na čelo Instituta za javno zdravstvo RS".

"Postavljati lice protiv koga je u toku pravosudni proces za teške zloupotrebe i pljačku narodnog novca na mjesto sa kojeg je te radnje i učinio vjerovatno je nešto što do sada nikada i nigdje nije zabilježeno. Ovaj stepen bahatosti i ignorisanja činjenica, zakona, pa i zdravog razuma predstavlja brutalno ismijavanje Republike Srpske i njenog naroda i ruši i posljednju iluziju da imamo pravnu državu".

U PDP kažu da u Vladi odlično znaju da da tek slijedi podizanje i potvrđivanje optužnice protiv Zeljkovića.

"Da je tako potvrđuje i saopštenje Republičkog javnog tužilaštva koje je očigledno i samo u nevjerici na šta je spremna vlast Milorada Dodika. Smjenjujete ljude nezakonito godinama, a Republika Srpska plaća presude zbog vašeg bahaćenja. Imenujete nekvalifikovane partijske kadrove po svaku cijenu, odbijate izvršenje sudskih presuda da vratite nezakonito smijenjene ljude, a sad ste tobože zabrinuti da li su se formalno stekli uslovi da vratite Zeljkovića", dodaju u PDP.

Vlada RS je 23. septembra donijela rješenje o udaljavanju Branislava Zeljkovića sa mjesta direktora Instituta za javno zdravstvo, zbog određivanja mjera pritvora.

Iz Vlade su tada rekli da će ovo rješenje biće na snazi dok traje pritvor. Pritvor Zeljkoviću je završen 17. februara ove godine i on je pušten na slobodu, a tada je formalno, kako saznajemo, aktivirao godišnji odmor.

S obzirom da protiv njega nije podiguta optužnica, a sa istekom pritvora uslov za udaljavanje sa mjesta direktora više ne postoji, ispunjeni su svi uslovi da se Zeljković vrati na staro radno mjesto i to bi moglo biti formalizovano do kraja ove nedjelje, potvrđeno nam je iz izvora.

Branislav Zeljković, Slavko Bojić - direktor firme ''Procontrol'', Dragan Dubravac - direktor firme "Promeding" i Saša Marković, direktor agencije "Travel for fun" uhapšeni su u septembru prošle godine.

Republičko javno tužilaštvo ih sumnjiči da su, koristeći vanrednu situaciju proglašenu za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiloške situacije izvazvane korona virusom, zajedno i po prethodnom dogovoru, prilikom provođenja postupaka javnih nabavki medicinske opreme oštetili budžet Republike Srpske za oko 790.000 KM.

Nešić: Čovjek se direktno iz zatvora vraća u Istitut

Saopštenjem se oglasio i predsjednik DNS, Nenad Nešić.

"Ova vlast nas ubjeđuje da od Republike Srpske pravi zemlju čuda i izgleda je stvarno tako. Jer samo je u zemlji čuda moguće da se jedan čovjek direktno iz zatvora vrati na čelo Instituta za javno zdravlje. Branislav Zeljković, osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja u aferi „korona ugovori“ pravo iz pritvora nastavlja da prima direktorsku platu. Iz džepova građana Srpske", rekao je Nešić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE