• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić pisao u EU i zatražio da BiH dobije status kandidata

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, poslao je pismo najvišim zvaničnicima EU u kojem je zatražio da BiH zbog podrške rezoluciji Generalne skupštine UN-a o ratu u Ukrajini dobije status kandidata.

 Komšić pisao u EU tražio kandidatski status Izvor: Envato

Komšić je u pismu Šarlu Mišelu, predsjedniku Savjeta EU, Ursuli fon der Lejen, predsjednici Evropske komisije, Žozefu Borelju, visokom predstavniku EU za spoljne poslove i Oliveru Varhejiju, komesaru za proširenje, napisao da se BiH kroz usklađivanje svoje spoljne politike s spoljnom politikom EU pridružila svim mjerama EU koje su usmjerene protiv onih koji su, kako je rekao, izvršili napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

"Posebno želim istaći da je to kontinuitet stava Predsjedništva BiH od 2014. godine kojim se osuđuje aneksija Krima od strane Rusije, čime je narušen teritorijalni integritet Ukrajine i izvršen direktan udar na njen suverenitet", napisao je Komšić.

Naglasio je da u ime građana BiH opasnu političku i vojnu aktivnost Rusije ocjenjuje neprihvatljivom, te da se radi o potezima koji su izvan normi međunarodnog prava.

Što se tiče statusa kandidata, Komšić je naglasio da bi se dodjeljivanjem statusa kandidata stvorio novi ambijent u BiH i dala potvrda suverenitetu i nepodjeljivosti BiH.

"Treba učiniti niz reformi kako bi BiH bila osposobljena za pregovarački proces. Među njima su svakako reforma ustava, odnosno političkog sistema u cilju postizanja demokratizacije društva i standarda ljudskih prava. Ključno je otkloniti sve etničke podjele koje uzrokuju različite političke blokade, kako bi državne institucije mogle dovoljno brzo i efikasno obavljati svoj reformski posao", zaključio je Komšić.

(Nezavisne)

"Predstava za zaboravne glasače"

Željko Komšić nije mogao zvanično da zatraži kandidatski status za BiH u EU jer to nije stav Predsjedništva BiH koje to pitanje nije ni razmatralo, te se može smatrati kao jedno u nizu privatnih pisama iz njegove bogate prepiske sa raznim zvaničnicima, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Povodom Komšićevog pisma najvišim zvaničnicima Evropske komisije u kojem traži da se razmotri mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH, iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH podsjećaju da je BiH još u februaru 2016. godine zatražila status kandidata u EU, pa predstava Komšića ne služi ničemu do zaboravnim glasačima među Bošnjacima u Federaciji BiH.

"Iz pisma je očigledno da je Komšićev prioritet napad na Rusku Federaciju ne bi li se dodvorio zapadnim centrima moćima, a onda i činjenica da je apel za kandidatski status BiH prije njega uputio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović", navodi se u saopštenjz.

U saopštenju napominju da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još u svojstvu predsjednika Republike Srpske pozivao EU da BiH dodijeli status kandidata, ali to nikada nije činio da bi se bilo kome dodvorio ili sa nekim obračunao.

"Šteta što i evropska budućnost BiH služi kao političko oružje političarima koji pripadaju prošlosti", navodi se u saopštenju.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE