• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Berbokova u Sarajevu najavila pojačan angažman Njemačke u BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Njemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok najavila je danas značajniji angažman Njemačke u BiH i regionu, navodeći da to potvrđuje imenovanje Manuela Saracina za prvog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan.

 Analena Berbok. Izvor: Shutterstock

Berbokova je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekla da njena posjeta BiH i regionu dolazi u vrijeme dešavanja u Ukrajini, te zahvalila BiH što je stala uz EU u vezi sa ovim problemom.

Ona je poslije sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković naglasila da bez mira, slobode i vladavine prava nema razvoja.

"Kao najveći bilateralni donatori za BiH jasno kažemo da ćemo podržavati samo one koji se zalažu za jačanje zemlje", rekla je Berbokova.

Ukazala je da su demokratski i fer izbori neophodni za svaku zemlju, ali da ne ostaje mnogovremena za dogovor u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Želimo da novi izborni zakon ne poveća izborne probleme u zemlji", navela je Berbokova i dodala da je važno da se izbori održe u planiranom terminu u oktobru.

Turkovićeva je zahvalila Berbokovoj za posjeti, te istakla da bi dodjeljivanje BiH kandidatskog statusa po skraćenom postupku i određivanje datuma pregovora sa EU bio doprinos miru i stabilnosti BiH i regionu, te osnaživanju Unije.

Ona je podržala postojanje i ovlaštenja visokog predstavnika u BiH, a zatražila je da se onemoguće zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, te pozdravila imenovanje Saracina za specijalnog izaslanika njemačke Vlade za zapadni Balkan.

Turkovićeva je istakla i da BiH ima veliki interes za dalje jačanje ekonomskih odnosa da NJemačkom, najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerom.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gu

De ti te vodi svojoj kuci ako vec nisi,pa tamo nek tvoje zakljucke ukinu. Ukidaj zakljucke i sudi onome ko te postavi na tu funkciju.

.lc

Eto nam ponovo nijemaca,sada se svi sjatiše u BiH,"ko psi oko lubine".

MONDO REPORTAŽE