• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasada BiH ponudila konzularnu pomoć Vučureviću

Ambasada BiH u Srbiji ponudila je konzularnu pomoć nekadašnjem gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću koji je u pritvoru u Šapcu.

 Ambasada BiH ponudila konzularnu pomoć Vučureviću Izvor: MONDO

Predstavnici Ambasade, odmah su po saznanju o hapšenju, posjetili Vučurevića u pritvorskoj jedinici u Šapcu i ponudili mu neophodnu konzularnu pomoć.

Ambasada BiH je, povodom hapšenja nekadašnjeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, preuzela uobičajene aktivnosti u vidu konzularne zaštite, navedeno je u saopštenju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović upozorio je danas da je hapšenje nekadašnjeg načelnika Trebinja Božidara Vučurevića otvorilo pitanje procesuiranja političkog djelovanja pojedinaca u proteklom tragičnom sukobu u bivšoj Jugoslaviji i ocijenio da ova i druga pitanja s tim u vezi treba riješiti na regionalnom nivou.

"Nažalost, ovi slučajevi postali su politički problem u regionu, a posebno u BiH", istakao je Radmanović, dodajući da optužnice iz Srbije i Hrvatske stvaraju političke probleme BiH i njenim građanima.

Radmanović je uputio poziv predsjednicima Hrvatske (Ivi Josipoviću) i Srbije (Borisu Tadiću) da što prije zajednički razmotre ovo i druga pitanja s njim u vezi koja danas narušavaju odnose ove tri zemlje.

On je istakao da neosnovane optužnice koče proces pomirenja i izgradnje povjerenja među narodima i državama i blokiraju rješavanje drugih važnih pitanja u regionu.

"Procesuiranje odgovornih za ratne zločine treba da bude u funkciji pomirenja, ali to ne znači da treba podizati optužnice i hapsiti svakoga na koga ukažu političari", naglasio je Radmanović.

U saopštenju iz Radmanovićevog kabineta navodi se da ovakvi slučajevi ne mogu biti u funkciji pomirenja kada političari izriču stavove o tome ko je kriv, a ko nije.

"Dokaz za to su različito tretiranje i dvostruki standardi koje ovih dana iznose u javnosti dvoje najodgovornijih hrvatskih političara povodom slučajeva Purde i Vučurevića. Takvi stavovi nisu u funkciji dobrosusjedskih odnosa i to jeste političko pitanje koje treba biti predmet regionalnog sastanka predstavnika ovih zemalja", rekao je Radmanović.

Radmanović je naglasio da je Ambasada BiH u Srbiji dužna da uhapšenom Vučureviću pruži potrebnu konzularnu i svaku drugu zakonitu pomoć na koju ima pravo kao državljanin BiH.

"Nadam se da će pravosuđa Srbije i Hrvatske koja pretenduje na članstvo u EU u ovom predmetu ispoštovati evropske pravne standarde da ovaj slučaj ne bi bio zloupotrijebljen u političke svrhe", istakao je Radmanović.

Udruženje porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trebinje osudilo je hapšenje nekadašnjeg načelnika ove opštine Božidara Vučurevića, navodeći da se iza toga kriju opasne namjere izjednačavanja zločina i kriminalizacije odbrane Trebinja i Republike Srpske.

Udruženje ističe da građani Trebinja, stare Hercegovine, Republike Srpske i Crne Gore nisu okupirali nijedan pedalj Hrvatske, ali su zato hrvatske paravojne snage "hosovci", "zenge" i mudžahedini okupirali trećinu opštine Trebinje čiji je predsjednik bio Vučurević.

U saopštenju Udruženja se dodaje da se Vučureviću podmeće namjera osvajanja Dubrovnika, a skriva prisustvo u njemu ''naoružanih pripadnika paravojnog krila Hrvatske stranke prava iz Zagreba pod komandom Dobroslava Parage, kao i mudžahedina predvođenih Džemom Škobaljom''.

Advokati Božidara Vučurevića zatražiće danas od kancelarije Haškog tribunala u Beogradu dokument kojim se potvrđuje da su haški istražitelji ispitivali Vučurevića o granatiranju Dubrovnika i da ga nisu krivično gonili, rekao je Srni jedan od advokata Svetozar Vujačić.

Vujačić, koji je i danas posjetio svog klijenta u ekstradicionom pritvoru u Šapcu, rekao je da je sudiju Živojina Lazića, koji je odredio pritvor, zamolio da i on zatraži od haške kancelarije u Beogradu ove dokumente, po službenoj dužnosti.

"To će da bude priloženo uz žalbu na pritvor. Haški tribunal je dužan da to pruži. Da je Tribunal bio zainteresovan za Vučurevića, on bi ga odveo tamo. Očekujem da će ga sudija, čim dođemo do tog papira, pustiti iz zatvora i obustaviti postupak", rekao je Vujačić, dodajući da Haški tribunal ima supremaciju nad domaćim zakonodavstvima.

On je napomenuo da su Vučurevića ranije u dva navrata ispitivali haški istražitelji u Beogradu o okolnostima granatiranja Dubrovnika, ali da poslije provedene istrage nisu našli da u njegovim radnjama postoji bilo kakvo krivično djelo ili krivična odgovornost.

"Ispostavilo se da je istragom, koju je već vodio Hag, nama učinjena velika usluga, jer čim nisu podigli optužnicu i nisu ga priveli, znači da su utvrdili da nije kriv. Ako Haški tribunal utvrdi da neko nije izvršio ratni zločin, onda nijedna pojedinačna država ne može tvrditi niti voditi postupak za taj zločin. Hag ne vodi postupak, ako prethodno njihovi istražitelji ne nađu krivičnu odgovornost", rekao je Vujačić.

Navodeći da Hag nije ustupio taj predmet Hrvatskoj, Vujačić je rekao da ne sumnja da će Zagreb zatražiti izručenje Vučurevića, ali isto tako je uvjeren da je njegov klijent nevin, jer kao civilno lice i načelnik opštine Trebinje nije imao nikakvu vojnu moć da naredi ili da bombarduje Dubrovnik. "Ja sam realni optimista", rekao je Vujačić, ocjenjujući da su "nikakve" šanse da Vučurević bude izručen Hrvatskoj.

On je rekao da se Vučurević u pritvoru dobro osjeća i da je optimista, jer nema nikakve veze sa granatiranjem Dubrovnika, pošto je bio civilno lice i nije imao ni ingerencije, ni komandu nad policijom i vojskom.

Vujačić je naveo da će se Vučurevićevi advokati žaliti na zahtjev Hrvatske za izručenje, ako stigne, ali da on misli da će prije toga postupak biti obustavljen.

Savez za demokratsku Srpsku smatra da je hapšenje Božidara Vučurevića na teritoriji Srbije, a po potjernici iz Hrvatske, loš potez koji remeti, inače dobre, odnose Srbije i Republike Srpske i indirektno proizvodi sumnje o nekakvoj nagodbi Hrvatske i Srbije preko leđa Srpske.

"Jer gospodin Vučurević se nije nikada skrivao od lica pravde, niti je krio šta je kao častan čovjek u ratnom i poratnom vremenu činio u interesu srpskog naroda i Republike Srpske, čiji je jedan od prvih osnivača", navodi se u saopštenju Saveza za demokratsku Srpsku.

Ova stranka očekuje da će, zbog svega toga, Vlada Republike Srpske učiniti sve da vlastima u Srbiji pruži potrebne zakonske i finansijske garancije kako bi se Vučurević branio sa slobode, kao i da mu se obezbijedi odgovarajuća advokatska pomoć u sudskom procesu, koji je i od interesa za Republiku Srpsku.

Vučurević, jedan od osnivača SDS-a, uhapšen je prije dva dana po potjernici Hrvatske na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika. Istražni sudija Višeg suda u Šapcu odredio mu je ekstradicioni pritvor od 18 dana.

U optužnici, koju je podiglo dubrovačko Županijsko državno tužilaštvo 2008. godine navodi se da je Vučurević u septembru 1991. godine na području opštine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije.

(MONDO/Agencuije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE