• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Britanci uveli sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović (VIDEO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela je sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici RS Željki Cvijanović.

 Britanija uvela snakcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović Izvor: Shutterstock

Iz Dauning strita je saopšteno da je Ministarstvo spoljnih poslova Britanije sankcionisalo člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović zbog, kako je opisano, "destabilizujućih aktivnosti i pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine".

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine ukoliko je sankcionisani imaju na teritoriji Britanije.

Ovo su prve ovakve sankcije britaniskih vlasti za pojedince iz Bosne i Hercegovine.

U saopštenju se navodi da su Dodik i Cvijanovićeva "ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema zasnovanog na pravima, iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi se zalagali za de facto secesiju Republike Srpske što je direktno u suprotnosti sa ustavom zemlje".

"Milorad Dodik je pokrenuo aktivnosti za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, podrivajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida. U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović je iskoristila svoj kabinet da predloži zakone u Republici Srpskoj kojima se nastoje prenijeti državne nadležnosti na entitetski nivo. Cvijanovićeva je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici", tvrde na sajtu Vlade UK.

U britanskom MIP navode da "rade u koordinaciji sa SAD i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje" i da se nadaju kako će današnje saopštenje "podstaći druge države da primijene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizujuće i opasno ponašanje".

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras napisala je da Dodik i Cvijanovićeva "potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini".

"Podržani od strane Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje ugrožava stabilnost i bezbjednost širom Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost. Postupci i retorika Dodika i Cvijanovićeve prijete da ponište 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti i potkopaju Opšti okvirni sporazum za mir (Dejtonski mirovni sporazum), koji je okončao neprijateljstva 1995. godine", navela je Trаsova.

Povodom uvođenja sankcija javnosti se obratio i ambasador UK u BiH, Metju Fild.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ff

Britanci isto tako da idu iz RS,niko netreba nikoga.

MONDO REPORTAŽE