• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA bojkotovala sjednicu Doma naroda, Čović ih optužio za blokadu državnih institucija

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Otkazana je za danas najavljena sjednica Doma naroda na kojoj je po hitnom postupku trebalo da bude razmatran prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, a koje je predložio predsjednik HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović.

 Odgođena sjednica Doma naroda o izbornom zakonu Izvor: FENA

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović saopštio je prije toga da su delegati SDA odlučili da ne prisustvuju današnjoj sjednici ovog doma, što znači da nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

Izetbegović je izjavio novinarima da je prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona BiH "suprotan Ustavu BiH" i da je, kako kaže, "nakaradan".

Govoreći o tome zašto su mu predložene izmjene i dopune neprihvatljive, istakao je i to što ih nije razmatrala Interresorna grupa za Izborni zakon pri Parlamentu Bosne i Hercegovine.

"Čović je odlučio da održi sjednicu. Ako bi zakon bi prošao na Domu naroda, a prošao bi, onda bi se jako zakomplikovalo pitanje usvajanja izmjena i dopuna Izbornog zakona, koji su sutra na Predstavničkom domu, a koji se odnose na integritet izbora. Zato smo odlučili da ne prisustvujemo, da zaustavimo donošenje ovog nakaradnog prijedloga", naveo je.

Čović je u obraćanju medijima rekao da je ovo ''blokada BiH'', po njegovom mišljenju na način "kakav nije odavno viđen", a da je za sutra u 10 sati zakazana sjednica sa istim dnevnim redom.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo je danas na hitnoj sjednici da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Zakon bi vjerovatno bio i usvojen s obzirom da HDZ i SNSD, koji je najavio podršku prijedlogu HDZ-a imaju ukupno osam delegata i imaju i opštu i entitetsku većinu.

Predložili su da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje u tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Osim toga, u prijedlogu izmjena i dopuna je navedeno ono na čemu je HDZ insistirao u ranijim pregovorima, a to je da Parlament BiH imenuje članove Centralne izborne komisije (CIK).

Posljednji pregovori stranaka o reformi Izbornog zakona nisu rezultirali dogovorom.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE