• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reakcije na odluku o referendumu

Incko - međunarodna zajednica protiv referenduma; SDP - spriječiti pokušaj rušenja ustavnog poretka

 Reakcije na odluku o referendumu Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kaže da je siguran da će se međunarodna zajednica izjasniti protiv referenduma najavljenog iz Republike Srpske, navodeći da "entitet ne može mijenjati ili rušiti institucije" koje postoje na nivou države, poput Tužilaštva i Suda BiH.

"Ne može opština niti `neki entitet` mijenjati ili rušiti državne institucije. To ne dolazi u obzir", poručio je Incko komentarišući odluku o raspisivanju referenduma o nametnutim zakonima OHR-a, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, koju je sinoć usvojila Narodna skupštine Republike Srpske.

On je rekao da takve institucije ne treba negirati već da ih "treba podržavati da još bolje rade", prenose federalni mediji.

"Tvrdim da nema države ako nije pravna država. Referendum slabi pravnu državu i siguran sam da će se međunarodna zajednica izjasniti protiv najavljenog referenduma", rekao je Incko tokom posjete opštini Žepče.

Visoki predstavnik u BiH, koji se danas sastao sa načelnikom opštine Žepče Matom Zovkom i predsjedavajućim Opštinskog vijeća Muhamedom Jusufovićem, rekao je da je ova opština pozitivan primjer funkcionisanja multientičke sredine.

Iz OHR-a sinoć je saopšteno kako je Incko izrazio zabrinutost zbog izjava na sjednici Narodne skupštine RS, ocijenivši da se osporavanjem pravosudnih institucija BiH nanosi šteta njenom napretku prema EU.

SDP BiH očekuje brzo reagovanje OHR-a i Savjeta za provođenje mira (PIK) u vezi sa jučerašnjim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske tako što će "spriječiti pokušaj jednostranog rušenja ustavnog poretka i ugrožavanja bezbjednosti građana BiH".

"Zaključci Narodne skupštine Srpske su novi pokušaj rušenja ustavnog poretka BiH. Ovim zaključcima Milorad Dodik i SNSD pokušavaju da prodube krizu u BiH da bi skrenuli pažnju sa socijalne i ekonomske situacije u Srpskoj za koju su odgovorni", naveli su iz SDP-a.

Iz ove stranke ističu da će "negativan efekat ovakve odluke snositi svi u Srpskoj".

Stranka za BiH tvrdi da u jednom dijelu BiH ne može biti organizovan referendum o pitanjima koja se odnose na rad institucija BiH.

Reagujući na odluku Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju Sud i Tužilaštvo BiH, Stranka za BiH ocijenila je da "vladajuće strukture u RS na taj način nastavljaju sa podrivanjem države i njenih legalnih institucija".

Stranka za BiH u saopštenju "izražava zabrinutost što međunarodna zajednica odlučnije ne reaguje na antidejtonska djelovanja iz RS i što ih ne spriječi mehanizmima koji joj stoje na raspolaganju".

Šef kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Zoran Đerić ponovio je danas stav ove stranke da je Srpskoj nepotreban referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH.

"Postavlja se pitanje da li će vlast RS izaći pred građane Srpske prije održavanja referenduma i kazati koliko će koštati referendum, za kojeg unaprijed znamo kakav će biti njegov ishod, i iz kojih izvora će se finansirati", rekao je Đerić novinarima u Banjaluci.

Đerić je postavio pitanje kakve reprekusije po RS će se desiti nakon održavanja ovog referenduma.

Komentarišući juče usvojeni zaključak Narodne skupštine RS kojim se osuđuje odluka visokog predstavnika o suspenziji odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH u Federaciji BiH (FBiH), te ocjenjuje da je takva vlast u ovom entitetu faktički nelegalna, Đerić je rekao da RS ne treba uopšte da se miješa u unutrašnje poslove FBiH.


Narodna skupština RS usvojila je juče odluku o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE