• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija ide u Njujork na sjednicu Savjeta bezbjednosti o situaciji u BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija službeno će boraviti u Njujorku, gdje će u srijedu, 11. maja, učestvovati na sjednici Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će biti riječi o situaciju u BiH.

 un.gif Izvor: Shuterstock/ Drop of Light

Kako je potvrđeno u Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara tokom boravka u Njujorku Tegeltija će imati niz bilateralnih sastanaka sa šefovima misija svih stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN.

Tegeltija će učestvovati i na Međunarodnom forumu o migracijama.

Savjet bezbjednosti UN održaće 11. maja polugodišnju debatu o BiH, objavljeno je ranije na sajtu UN.

Očekuje se da će se na debati obratiti Kristijan Šmit, čije su obraćanje u novembru prošle godine spriječile Rusija i Kina.

Kao predsjedavajući Savjeta u maju, SAD će možda pokušati da pozovu Šmita da podnese izvještaj pred Savjetom, uz razumijevanje da Kina i Rusija vjerovatno neće moći da dobiju dovoljnu podršku članova ovog tijela da blokiraju njegovo učešće pozivanjem na proceduralno glasanje.

Ni Kina ni Rusija ne priznaju Šmita kao visokog predstavnika i još jednom mogu da zatraže prijevremeno zatvaranje OHR-a.

Savjet bi mogao predložiti reviziju buduće uloge OHR-a u zamjenu za priznanje Šmitovog legitimiteta kao visokog predstavnika od strane Republike Srpske i vraćanje pune vlasti institucijama BiH.

Očekuje se da bi članovi Savjeta mogli da razmotre izjave kojima se podržava kontinuirana relevantnost Dejtonskog sporazuma i pozivaju sve strane da se uzdrže od retorike i akcija koje izazivaju podjele.

Na sajtu UN napominju i da sadašnje ovlašćenje za multinacionalne stabilizacijske snage koje predvodi EU /Eufor ALTEA/ ističe 3. novembra 2022. godine.

Grupu za koordinaciju i izradu nacrta za BiH, koja je odgovorna za pripremu prvog nacrta Savjeta o BiH, trenutno čine Albanija, Francuska, Njemačka, Italija, Rusija, Britanije i SAD.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE