• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet ministara nije odobrio sredstva za izbore, HDZ bio protiv

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Savjet ministara Bosne i Hercegovine danas ipak nije donijelo odluku o odobravanju sredstava za oktobarske izbore. Iznos koji je potreban je 12,5 miliona, koji CIK traži iz budžetske rezerve.

 Savjet ministara finansiranje izbora Izvor: Fena/Almir Razić

Za organizaciju ovogodišnjih izbora potrebno je 12,5 miliona KM.

Tačka dnevnog reda na vanrednoj telefonskoj sjednici je ipak odbačena jer ministri HDZ-a nisu bili za, smatrajući da se radi o nezakonitom postupku.

Za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF, HDZ je bio protiv.

Podsjetimo, ministri su na zahtjev Centralne izborne komisije BiH glasali o Prijedlogu odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini.

CIK je početkom maja raspisao Opšte izbore u BiH koji bi se trebali održati u oktobru, međutim Vijeće ministara nije donijelo budžet za tekuću godinu, pa samim tim nisu osigurana sredstava.

U skladu sa Izbornim zakonom državne institucije moraju osigurati sredstva u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju izbora. To ipak neće biti slučaj i slijedi neizvjestan period.

Bevanda: Nije u skladu sa zakonom

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda smatra da odluka o izdvajanju sredstava za održavanje opštih izbora o kojoj se danas izjašnjavao Savjet ministara na vanrednoj telefonskoj sjednici nije u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH.

"Zakonom je propisano da Savjet ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog finansiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda", naveo je Bevanda u pisanoj izjavi medijima.

Bevanda je naglasio da je Ministarstvo finansija i trezora upozorilo na nezakonitost takve odluke u svom mišljenju koje je danas bilo pred ministrima kao sastavni dio materijala za sjednicu, te ocijenio da njeno predlaganje izlazi iz sfere profesionalnog, a ulazi u sferu politikantstva.

On je pojasnio da je u mišljenju sve decidno navedeno, ali "očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke".

"Poziv za današnju sjednicu stigao je jutros, što je rezultat političkog pritiska kojem su podlegli upravo oni koji su već 18 mjeseci usporavali procese, prvo za donošenje budžeta za 2021. godinu, a potom i Globalnog okvira fiskalne bilanse i politika u BiH, za šta je trebalo devet mjeseci", istakao je Bevanda.

Bevanda je naveo da nije želio da ulazi u javne polemike, niti je želio ići ispod nivoa neprimjerene funkciji koju obavlja, kao ni ličnih ubjeđenja, ali je "postao predmet progona i hajke".

"Nažalost, živimo u društvu u kome odgovornost, stručnost i znanje često gube borbu sa sirovom moći i agresijom. Sve to potvrđuju neviđena hajka, podmetanja i manipulacije čiji predvodnik je Centralna izborna komisija BiH, instruisana od svojih političkih mentora koji su ovih dana izišli na otvorenu scenu sijući neviđene količine laži, spletki i, slobodan sam reći, otvorene mržnje", naglasio je Bevanda.

Ministar finansija i trezora poručio je da će, uprkos svemu, svoj posao raditi u skladu sa Ustavom i propisima koji to definišu, uvjeren da je to jedini put i način djelovanja u BiH.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE